ДПС представи проекта си за промени в Конституцията днес поотделно

...
ДПС представи проекта си за промени в Конституцията днес поотделно
Коментари Харесай

ДПС обиколи стаите на всички ПГ с идеите си за промяна на Конституцията

Движение за права и свободи показа плана си за промени в Конституцията през днешния ден поотделно на всички партии, като ги посети персонално в парламентарните им стаи. Лидерът Мустафа Карадайъ уточни на брифинг в Народното събрание.

Проведени са срещи с представители на всички парламентарни групи. Среща не е имало единствено с " Демократична България ", само че планът е предаден от секретаря на Движение за права и свободи и на тях. На база на всички срещи Движение за права и свободи предлага да се направи план за промени на Конституцията по метод, по който да не се визира Велико народно събрание и да остане единствено в полето на нормално Народно заседание.

Карадайъ изясни, че в плана на Движение за права и свободи са взети поради мненията на специалисти, делата и претекстовете в решенията на Е на правата на индивида, мненията на Венецианската комисия, отчетите и рекомендациите на Европейска комисия. Сред тях е и някогашният арбитър Пламен Киров и неговият екип, както и други някогашни конституционни съдии. От екипа на основния прокурор не са взели участие.

Карадайъ разяснява и признатата през днешния ден нова краткотрайна комисия за промени в Конституцията, поискана от Демократична България. Предлагат комисия за водене на диалози, какво ще прави тази комисия - в този момент се направи комисия без предмет, всеки да си написа домашното би трябвало, да излиза с хрумвания, да сяда на масата с всички останали равнопоставено, изиска водачът на Движение за права и свободи.

Политици визират смяна на личност за правосъдна промяна, а не промяна , сподели още той. Има разбъркване на управляващите в страната, министър председателят пред медиите е оповестил, че събира информация, че води следствия, щял да арестува, подлага на критика новата власт Движение за права и свободи.

Сред концепциите са: представители на Върховен административен съд, Върховен касационен съд, основният прокурор да не вземат участие във висшите препоръки на съдиите и прокурорите, които ще се състоят от 13 души, като ще се избират с болшинство от 2/3; мястото и функционалностите на Висш съдебен съвет да остане по този начин, както е до момента в Конституцията. Урежда се въпросът с самостоятелната конституционна тъжба, като резултат от срещите, извършени в Брюксел от Екологичен потенциал и Европейска комисия, както и членовете на Конституционен съд да се избират с болшинство от 2/3. Темата за двойното поданство също е заложена в конституционните промени на Движение за права и свободи - да отпадне условието за ограничаване. Като Карадайъ акцентира, че тематиката била повдигната от абсурда към премиера Кирил Петков.

Опитваме се и желаеме да се затвърди въпросът с правото на глас и избора на българския глас да стане неотменимо право, то е обезпечено, само че има техники за лишаване, уточни той.

Разгледан и преразгледан е въпросът с пълномощията на основния прокурор, надзорът за правда се трансферира на по-горни инстанции, не основният прокурор да реализира тази активност, в неговото поле остават единствено методическите показания за уеднаквяване на практиката на другите съдилища и процедури.

Парламентарна комисия ще трансформира Конституцията

От ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане не излъчиха свои представители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР