ДПС може би е с най-голям опит при съставяне на

...
ДПС може би е с най-голям опит при съставяне на
Коментари Харесай

Аталай пред Tribune: ПП и ДБ няма как да съставят правителство на малцинството, правят пиар


Движение за права и свободи може би е с максимален опит при сформиране на държавно управление с трети мандат, акцентира националният представител

Интервю на Tribune с народния представител от Движение за права и свободи Рамадан Аталай за измененията в Изборния кодекс, доверието в изборния развой, ултиматумите и натиска от страна на Политическа партия и Демократична България, концепцията им за държавно управление на малцинството и хипотетичните шансове да има постоянно държавно управление

Г-н Аталай, Движение за права и свободи поддържа измененията в Изборния кодекс. Защо?

Движение за права и свободи дава право, по този начин както е по Конституция, всеки български жител да може да извършва конституционните си отговорности, да отива до урните и да гласоподава. А обвързване на народните представители и на институциите е да му основат най-благоприятни условия да упражни правото си на глас. Участвали сме в доста избори, открили сме къде има избрани пропуски. Пропускът е в доверието в изборния развой. За да дадем опция и право на хората да могат да гласоподават и да възстановим доверието, ние взехме решение този път да предложим доста къси процедури. Първо – да може жителите да гласоподават и с бюлетина, и с машина, тяхно изконно право. Възниква въпросът по какъв начин да възстановим доверието, дали резултатите, откакто гласоподават с бюлетината и с машината, ще бъдат равносилни на техния автентичен избор? Оказва се, че до момента не е по този начин. И тогава ние предлагаме бюлетините да минат през сканираща машина, по този начин както е в Съединени американски щати, и машината да изкара протокола, по този начин както е дал своя вот гласоподавателят на самата бюлетина. Ако има някакви недоразумения, някой, който не е склонен с това, отива се, отваря се урната и се брои на ръка. Вие виждате, че в Съединени американски щати броят два-три месеца, само че нямат подозрения и не позволяват съмнение в процеса. Това сме създали, нищо друго.

Защо обаче ставаме очевидци на ескалация на напрежението, ултиматуми, грозни подиуми в пленарна зала още в самото начало на гледането на измененията?

След като не си способен и не знаеш по какъв начин се ръководи, основал си доста рецесии в тази страна, доста проблеми на тази страна и искаш да продължаваш да управляваш, може да нарасне повече агресивността, което е обвързвано с некомпетентността. Точно това виждаме в залата в този момент.

  „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “ оповестиха, че ще работят за държавно управление на малцинството, по какъв начин гледате на тази тяхна концепция?

Има в избрани страни държавно управление на малцинството, несъмнено. Но това държавно управление на малцинството не се случва по този начин, гледайки тавана на залата дали ще падне полилеят върху тях или няма да падне, и са дали своят вот за малцинството. Те какви цели и какви политики оферират и има ли това държавно управление на малцинството поддръжка на болшинството за техните политики? Няма! Това значи, че те няма по какъв начин да сформират държавно управление на малцинството, а вършат пиар, с цел да могат да заблудят тези, които споделят, че не желаят да се къпят с молекула от съветски газ.

Останаха ли въпреки всичко някакви шансове да се сформира постоянно държавно управление в границите на този парламент?

Разбира се, че има, аз съм най-големият оптимист. Може и с първия мандат, може и с втория мандат, единствено че правилото и технологията на сформиране на държавно управление не би трябвало да са по-различни от метода, по който се сформират държавни управления по целия свят. Така би трябвало да бъде и в България. Едно държавно управление се сформира въз основата на идеологии, планове, стратегии и цели, а подобен диалог до момента няма. Все още не виждам политическите обединения да са седнали на масата и да са поставили стратегиите си, целите си, политиките си. Рано или късно ще седнат!

Каква настройка на кабинет би подкрепило „ Движението за права и свободи “?

Подкрепяме всички, които ни показват целите си за развиването на страната. Те би трябвало да поддържат съюзите, в които членуваме – Европейски Съюз и НАТО, и най-много да пазят публичния интерес, националната сигурност на България. Ако всички тези цели дружно, събрани на едно място, имат за цел да доближаваме стопански напредък, разцвет на страната, хората да могат да работят умерено, да основават артикул, няма по какъв начин Движение за права и свободи като рационална политическа партия да не подкрепим държавно управление.

А има ли Движение за права и свободи подготвен план на кабинет?

Не. Ако ни дадат третия мандат, тогава ще имаме, защото ние сме трета политическа мощ, не сме първа или втора, където мандатът се поставя по обвързване. Но би трябвало да знаете, че Движение за права и свободи може би е с максимален опит при сформиране на държавно управление с трети мандат. Аз съм уверен, не че ще създадем държавно управление, само че бихме могли да изведем България в позитивна посока на развиване.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР