Дойде сезонът за направата на зимнина. Няма българин, който да

...
Дойде сезонът за направата на зимнина. Няма българин, който да
Коментари Харесай

Рецепти за туршии с домати

Дойде сезонът за изработката на зимнина. Няма българин, който да не протяга ръка към скритите ресурси през зимата. Тук ще намерите няколко хрумвания за вкусни туршии с домати.

Туршия от зелени домати

Необходими артикули: 2 кг зелени домати, 130 гр захар, 200 гр оцет, 150 гр олио, 100 гр сол, 3 връзки копър, 1 глава чесън, черен пипер

Начин на подготвяне: Доматите се нарязват на филийки. Отгоре се заливат със солта и захарта. Оставят се два часа да се отцедят. Сварява се марината от оцета и олиото. Когато изстине, с нея се заливат доматите. Добавя се нарязания копър и всичко се разбърква добре. Нарежда се в буркани, като сред тях се поставя чесън и черен пипер, като количеството е по избор. Долива се марината, до момента в който бурканчетата се изпълнят до горе. Бурканите се затварят и стерилизират 10 мин.

 Зелени домати

Друга вариация на рецептата е:

Туршия от запечени зелени домати

Необходими артикули: 3 кг зелени домати, 1 кг чушки върхари, 1 кг моркови, 2-3 глави чесън, магданоз

За марината: 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. сол

Начин на подготвяне: Доматите и чушките се поставят на котлона и леко се опукват. Доматите се нарязват на четвъртини, а морковите - на шайби. Те дружно с чушлетата се поставят в огромен съд. Към тях се прибавят обелените скилидки чесън и ситно нарязаният магданоз. Марината се кипва от изброените артикули. С нея се заливат зеленчуците и се оставят да престоят 12 часа. След това се пълнят в буркани, затварят се с капачки и се стерилизират за 5 минути.

Подобна туршия може да бъде приготвена и с чорбаджийски чушки, с люти чушлета, с чушки рибки или със примес от разнообразни сортове - въпрос на желание.

Туршия със зелени домати и подправки

 Царска туршия

Необходими артикули: 2 кг дребни зелени домати, 15 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 100 гр олио, 200 гр винен оцет - 6 градусов, 100 гр сол, 1 китка свеж копър, 120 гр захар, 5-6 скилидки чесън

Начин на подготвяне: Доматите се измиват добре и се нарязват на полумесеци. Поставят се огромна тава. Отгоре се посипват със захарта и солта. Оставят се да престоят 2-3 часа, след което се отцеждат добре.

Образувалият се сок от доматите дружно с олио, оцет, подправки се поставят в тенджера. Оставя се да ври 1 минута и се изключва.

В буркан на дъното се поставя филиз копър, доникъде се подреждат домати, отново се поставя филиз копър плюс една скилидка чесън и още веднъж домати и копър. Отгоре се залива с изстиналата марина. Бурканите се затварят добре с капачки и се заваряват за 5-6 минути. Това съставлява разпореждане на бурканите в бездънен съд, който да ги покрие с вода. След завиране на водата се изчакват избраните минути. Така бурканът се вакумира и продуктите не се скапват дълго време.

Разбира се, доматите влизат и в състава на други туршии, като тази:

 Туршии

Шарена туршия

Необходими артикули: Зелени, жълти и червени чушки, карфиол, моркови, зеле, зелени домати, целина, магданоз

За саламурата: 12 с.л. морска сол, 8 ч.ч. вода, 4 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. захар

Начин на подготвяне: Чушките се измиват добре и се почистват от дръжките и семките. Нарязват се на кръгчета/парченца. Морковите се почистват добре и се нарязват на колелца. Карфиолът се почиства от зелените листа и се накъсва на дребни букетчета. Доматите се нарязват на резени, а зелето – на ситно. Магданозът и целината се режат на дребно.

Саламурата се подготвя, като сложите всички артикули в тенджера и я поставите на печката. Оставя се да заври, като се внимава всичко да е добре разтворено. В буркани от 3 л се подрежда ред зеле, моркови, чушки, домати, като сред тях се ръсят магданоз и целина. Бурканите се допълват догоре с врящата саламура и незабавно се затварят с капачки. Обръщат се наобратно и се покриват с забрадка, с цел да изстинат по-бавно. Съхраняват се на мрачно и ветровито място.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР