Дойде моментът да се запитаме дали Владимир Путин е агент

...
Дойде моментът да се запитаме дали Владимир Путин е агент
Коментари Харесай

Тимоти Гартън Аш: Путин е най-голямата заплаха за руския свят

Дойде моментът да се запитаме дали Владимир Путин е сътрудник на американския империализъм, обективно видяно. Защото никой американец не е нанесъл и половината от вредата на " съветския свят ", колкото самият съветски водач.

Тази мисъл ми хрумна наскоро, когато бях в украинския град Лвов и разговарях с украинци, трансформирали се в бежанци в личната си страна поради войната на Путин. " До 24 февруари говорех съветски ", сподели Аделина, студентка по изкуства от окупирания към този момент от Русия град Нова Каховка, визирайки датата на пълномащабното навлизане на Русия по-рано тази година. Според нея Русия не е съумяла да завладее украинската просвета, по тази причина в този момент е решила да я убие. Няколко други украински възпитаници ми споделиха, че откриват в украинската литература " дух на независимост ", а в съветската - на послушание на властта.

Тетиана, бежанка от безмилостно бомбардирания и опустошен град Мариупол, е страдала без топлота, светлина и вода в мазе под непрекъснати бомбардировки, видяла е най-хубавия си другар погубен от съветска ракета, а по-късно е претърпяла травматична авантюра на бягство. Тетиана не просто приказва доста по-добре съветски, в сравнение с украински; майка ѝ в действителност е от Русия, както и свекърва ѝ. Руският президент би я сметнал за рускиня. Затова я попитах за нейното обръщение към Путин. Тя отговори, че би желала да го убие.

Където и да се обърнех, във всеки диалог се чуваше цялостно отменяне освен на съветския деспот, освен на Руската федерация като страна, само че и на всичко и съвсем всички руснаци. Проучване на Киевския интернационален институт по социология демонстрира, че през 2013 година към 80% от украинците са имали позитивно отношение към Русия; към май 2022 година този % е едвам 2%. Един академични учител ми сподели, че студентите му към този момент пишат " русия " с дребна начална писмен знак. " Не ги коригирам ".

Това може да не е изненадващо в Украйна - страна, страдаща от съветска война, която в този момент е ориентирана най-вече против цивилното население. Но същото се случва на огромна част от територията на някогашната съветска (а след това и съветска) империя - която от началото на 2000 година Москва се пробва да премисли като " русский мир " или " съветски свят ".

В Грузия мощното неодобрение от неоимперска Русия е повече от разбираемо, в случай че от 2008 година насам Русия е окупирала почти една пета от суверенната територия на страната (в Абхазия и Южна Осетия). Но след нахлуването в Украйна тази неприязън обгръща съвсем всичко съветско. Колкото и да е парадоксално, това се отразява на десетките хиляди руснаци, които са избягали в Грузия точно с цел да избегнат да бъдат призовани да се бият във войната на Путин против Украйна. Грузинците питат: за какво не протестирате вкъщи? Или както се споделя на един афиш: " Путин убива хора в Украйна, до момента в който руснаците ядат хачапури в Грузия ". (Хачапури е характерният грузински самун със сирене.)

Отвращението е налице и в централноазиатските страни, които към момента имат доста тесни връзки с Москва. В YouTube можете да гледате посланиято от казахстанският публицист Арман Шураев към съветския дипломат в Казакстан. " Русофобията е всичко, което сте постигнали с глупавите си дейности ", споделя той. Ако Русия нахлуе в Казахстан, както в Украйна, " цялата казахстанска степ ще бъде осеяна с труповете на вашите наборни бойци... Вие сте идиоти. Вие сте канибали, които се самоизяждат ".

" Бородавкин - приключва той, обръщайки се непосредствено към посланика, - в случай че желаете да видите нацисти и фашисти в Казахстан, погледнете се в огледалото и ще видите основния нацист и фашист. Слава на Украйна! Напред, Казахстан! "

Когато на 24 февруари Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна, украинската журналистка Оля Ворожбыт се опита да изясни на индийската аудитория какво се случва. " Можете ли да си визиите една Англия, която твърди, че Индия е в нейната империя? " - написа тя в " Индиан експрес ". " Точно това прави Русия сега. " Аналогията може да се разшири. Представете си, че една реваншистка, милитаристична английска тирания употребява инструментално културната визия за " англогоезичния свят ", с цел да оправдае повторното си навлизане в Индия. Точно това е направи Путин.

Понятието " съветски свят " беше възродено и преформулирано в края на 90-те години на предишния век като тип съветска самодейност за " мека мощ ". През 2007 година с президентски декрет беше основана фондация " Русский мир ". Тя беше показана като съветски аналог на Британския съвет или немския Гьоте-институт, само че по-късно концепцията беше употребена от Путин, с цел да оправдае войната си за реколонизация в Украйна. Той категорично загатва този термин в тирада, с която обосновава анексирането на Крим през 2014 година

Напълно предвидимият резултат е, че отвращението от неговите реколонизационни войни се разгръща върху цялата по-широка визия за рускоезичен свят. Очевидно е, че сравнението с англоезичния свят също демонстрира огромни разлики. Британската империя е била отвъдморска, а съветската - непрекъсната сухоземна империя. Идеологията на съветския свят постоянно е била тясно обвързвана с съветския имперски план, Руската православна черква (сега ръководена от църковния подпалвач на войни патриарх Кирил) и самодържавието. Но в случай че Англия беше навлязла още веднъж в Индия, Британският съвет също нямаше да бъде доста известен. Тези, които оправдават войните си с културата, ще открият, че културата им се третира като зложелател.

По този метод съветската просвета е съпътстваща жертва на самоизяждащия се канибализъм на Путин. Съществуваше различно бъдеще, в което рускоезичната просвета, сходно на днешната англоезична просвета, можеше да се обогати в мултикултурно отношение с създатели и създатели от всички свои някогашни колонии. Какво щеше да бъде актуалната англоезична литература без създатели от Индия, Африка и Океания? И в края на краищата, прелестни модерни украински писатели като Андрей Курков пишат - или би трябвало да кажа писаха? - на съветски език.

Но би трябвало да не изпускаме от очи главната покруса. Путин се пробва да възвърне елементи от съветската империя благодарение на груба мощ и гнет. Неотдавна той се похвали, че Азовско море се е трансформирало във вътрешно съветско море, като добави, че даже Петър Велики " е трябвало да се бори, с цел да получи достъп до него ". Около 14 млн. украинци, което е зашеметяващата една трета от популацията на страната, са останали без дом. Европа не е виждала нищо сходно от 1945 година насам.

Дори в Лвов, в крайния запад на Украйна, се сблъсках с чести многочасови спирания на електрозахранването, защото Русия е унищожила към 50 % от енергийната инфраструктура на страната.

От какво най-вече се нуждае Украйна? Всички хора, с които разговарях, даваха еднакъв отговор: оръжия, оръжия, оръжия. Дайте ни инструментите, споделят те, и ние ще си свършим работата. Така и би трябвало.

В края на краищата Владимир Путин ще остане в историята освен като човек, който не е съумял да възвърне Руската империя, само че и като унищожител на съветския свят. /БГНЕС

-----------------------------

Тимоти Гартън Аш, професор по европейските науки в Оксфорд, историк и колумнист в " Гардиън ".
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР