Доверието в държавните институции, ангажирани с изборния процес, понесе пореден

...
Доверието в държавните институции, ангажирани с изборния процес, понесе пореден
Коментари Харесай

Чиновническа грешка "увеличи" със 100 000 столичните избиратели

Доверието в държавните институции, ангажирани с изборния развой, понесе следващ удар, откакто през вчерашния ден излезе нескрито неуместна чиновническа неточност. На уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК) беше маркирано, че имащите право на глас на първия тур на локалните избори са 1 165 955. За балотажа обаче е посочено, че броят им е 1 064 772, или с към 100 хиляди по-малко. Информацията взриви обществените мрежи и породи подозрения, че има нередности в провеждането на изборите.

Макар че в началото отклоняваше формалните мнения, в края на деня ЦИК се принуди да излезе със мнение, от което стана ясно, че отговорността е на регионалната администрация на София-град. Говорителят на комисията Александър Андреев посочи, че органът не разполага със лична база данни за гласоподавателите, а работи с информацията, която му дават регионалната администрация и общинските изборни комисии. Двата източника са изпратили на ЦИК разнообразни данни, само че „ заради техническа неточност “ е било употребявано цифрата, предоставено от регионалната администрация. Вярната информация била на ОИК-София, която пресмята столичните гласоподаватели на 1 064 705.

Андреев беше безапелационен, че различаващите се данни нямат отношение към резултатите от вота. „ Тук не можем да приказваме за резултати от изборите, защото те се регистрират въз основа на действителните гласове, които са подадени за кандидатските листи за общински съветници и претендентите за кметове “, посочи представителят на ЦИК. Това, което обаче се повлиява от неправилните данни, е изборната интензивност, защото тя се пресмята тъкмо въз основа на броя на гласоподавателите, включени в изборните описи. Андреев допусна, че откакто се преизчисли, тя ще се окаже малко по-ниска.

В ПОВЕЧЕ

Подобен случай има и в Плевен, за който уеб сайтът на ЦИК демонстрира към 20 000 гласоподаватели повече на балотажа, в сравнение с са били на първия тур. От плевенската ОИК настояват, че са уведомили ЦИК за грешката на уеб страницата им, оповестява уеб сайтът " Актуално ". От там допускат, че централната комисия е позволила неточност при въвеждането на данните. Очаква се регионалният шеф на Плевен да разпореди следствие, което да откри по какъв начин се е стигнало до грешката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР