Доверието на инвеститорите относно бъдещото икономическо развитие в еврозоната се

...
Доверието на инвеститорите относно бъдещото икономическо развитие в еврозоната се
Коментари Харесай

Изненадващо подобрение на икономическите нагласи на инвеститорите в еврозоната през ноември



Доверието на вложителите по отношение на бъдещото икономическо развиване в еврозоната се усъвършенства изненадващо през ноември за пръв от юли насам макар продължаващо утежняване на настоящата обстановка, само че при скок на упованията в бъдеще, демонстрират резултати от последно изследване на компанията за пазарни проучвания Sentix.

Индексът на инвеститорските настройки на компанията Sentix, избран от изследване измежду 1095 вложители (258 от които са институционални), извършено сред 4 и 6 ноември 2021 година, се увеличи до 18,3 пункта, откакто през октомври доближи 6-месечно дъно от 16,9 пункта и при упования за намаляване към 15,5 пункта.

В същото време показателят, измерващ настоящата икономическа обстановка в еврозоната, спадна през ноември до 23,5 от 26,3 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско равнище от юни 2021 година

Sentix показателят на бъдещите инвеститорски настройки обаче набъбна до 13,3 пункта от 8,0 пункта през октомври, когато доближи най-ниско равнище от май 2020 година насам.

Негативно въздействие върху настоящата икономическа обстановка продължава да оказват проблемите във веригите на доставки и растящата инфлация. Инвеститорите обаче чакат, че тези отрицателни резултати ще бъдат единствено краткотрайни и заради това наподобяват по-уверени за идващите 6 месеца.

Изненадващото усъвършенстване на водещия Sentix показател като че ли допуска, че отпада опасността от по-траен и по-сериозен стопански поврат.

Индекси на настоящата икономическа обстановка и на бъдещите упования в еврозоната



Sentix показателят за Германия обаче продължава да отслабва, достигайки през ноември равнище от 19,7 пункта по отношение на 20,0 пункта през октомври - най-ниско негово равнище от март 2021 година насам и спад на показателя за четвърти следващ месец.

Индексът, измерващ настоящата икономическа обстановка във водещата европейска стопанска система, спадна внезапно до 24,8 пункта (най-ниско равнище от май 2021 г.) по отношение на 31,0 пункта месец по-рано, само че компонентата на Sentix за инвеститорските упования се покачва мощно до 14,8 от 9,5 пункта.

Значително отрицателно въздействие не престават да оказват проблемите с доставките на електронни чипове за германката автомобилна промишленост.

Като цяло изследването демонстрира, че международната стопанска система се оказа в сдържан низходящ цикъл, който обаче евентуално завършва, като съответните Sentix показатели към този момент нарастват на доста места, изключително в Съединени американски щати и Азия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР