Доверието на германския бизнес в икономиката се понижава през юли

...
Коментари Харесай

Бизнес доверието в Германия се свива заради тревогите за веригите за доставки

Доверието на немския бизнес в стопанската система се намалява през юли от най-високата си стойност за последното десетилетие. Това се случва на фона на засилващите се паники на фирмите за световните вериги за доставки и активизирането на коронавирусните инфекции.

Индексът за бизнес климата на основания в Мюнхен Ifo Institute бележи спад за първи път през последната половин година - от 101.7 през юни до 100.8 през юли. Мениджърите на 9000 компании, включени в проучването, са положително настроени към актуалните условия, само че гледат към идните шест месеца с възходяща паника. Въпреки понижението показателят остава много над равнищата от 2020 година, когато най-ниската стойност бе 75.6 пункта през април, отбелязва Deutsche Welle.
Неочакван спад
Икономисти, интервюирани от Reuters, са очаквали показателят за оптимизма в най-голямата европейска стопанска система да продължи да се покачва и да доближи 102.1 през юли. Но президентът на Ifo Клеменс Фуест отбелязва, че усложненията при веригите на доставки и терзанията за ново покачване на броя на инфектираните стават все по-голяма тежест за немската стопанска система.

Оптимизмът е засенчен в бранша на услугите, производството и търговията. Строителството е единственият бранш, за който вероятността е положителна, бележейки растеж за трети следващ месец.

Компаниите в областта на услугите в Германия " не престават да чакат повишение на продажбите, въпреки и не толкоз мощно, колкото предишния месец ", показва Фуест. Той също по този начин предизвестява, че в производството дефицитът на междинни артикули става все по-критичен, а от ден на ден компании страдат от дефицит на квалифицирана работна ръка.

Неочакваният спад на показателя на Ifo е в контрастност с по-оптимистичните данни на Purchasing Managers` Index за Германия от предходната седмица, който доближи рекордно висока стойност макар паниките за ограничавания в предлагането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР