Доверие, индивидуално внимание, конфиденциалност и бързина. Това са основните принципи,

...
Доверие, индивидуално внимание, конфиденциалност и бързина. Това са основните принципи,
Коментари Харесай

Как да си назначим личен банкер

Доверие, самостоятелно внимание, конфиденциалност и експедитивност. Това са главните правила, на които залагат банките при по този начин нареченото „ банкиране за богати “ или „ частно банкиране “. Или още по тежко звучащото – VIP клиенти.

В множеството случаи този тип услуги се свеждат до понятието „ персонален банкер “.

Началото си този модел води от Англия и Швейцария, където още през XVII век пораждат първите частни банки като дребни фамилни финансови институции. Голяма част от тях и до през днешния ден работят с стеснен брой защити, нерядко потомствени клиенти, чиито финанси се ръководят по този начин, че да осъществят оптималната облага. Днес челната петица на най-преуспяващите банки, които са подчертали върху профилираното частно банкиране, се оглавява от американските Bank of America, Merril Lynch, Morgan Staneley, Smith Barney и Wells Fargo, а също и от швейцарските банки UBS и Credit Suisse.

Традиционно в развитите стопански системи така наречен „ private banking “ е предопределен най-вече за хора, които се радват на най-малко 1 млн. евро във валута, в недвижими парцели, в акции или различен тип активи.

У нас прагът е надалеч по-нисък, като всяка финансова институция сама дефинира размера му. Можем да кажем, че това обслужване е още в зародиш като консултантската роля на персоналния банкер е сведена съвсем до нула. От него се изискват най-вече информации с по-голяма експедитивност от елементарната. Пакетите от услуги, които употребяват „ виповете “, им оферират известни облекчения в таксите, комисионите и някои благоприятни условия, които редовите клиенти не могат да употребяват.

Уникалността на частното банкиране е, че то предлага вкупом избор всред всички артикули, които банката „ създава “ в допълнение с извънредно персонално внимание. Факт е, че частните клиенти имат характерни капиталови, кредитни и други ползи, както и високи условия, които финансовата институция се стреми да удовлетвори. За тази цел тя им дава достъп до всички артикули, включени в портфолиото й. Активен мониторинг, трендови решения, ръководство на бъдещи парични потоци, композиция от финансови артикули за гарантиране на високи резултати в бъдеще, постоянно са измежду главните посоки в работата с така наречен V.I.P. клиенти. Разбира се, с цел да се възползват, те би трябвало да дават отговор на характерни условия за месечен приход, имотно и данъчно положение, кредитна експозиция или други, авансово известни условия.

Основният фокус тук е върху най-заможната част от българите, която е съсредоточена основно в огромните градове. Там най-често са ситуирани и първокласните центрове за самостоятелно обслужване, където първокласните клиенти могат да получат персонално „ непрекъснато “ обслужване от професионален съветник.

За да дава отговор на високите условия за внимание и качество, частният банкер работи с стеснен брой клиенти. Той би трябвало деликатно да направи обстойно финансово обмисляне, да наблюдава портфейла на клиента при разнообразни капиталови сюжети, да изготви самостоятелен проект за реализиране на финансовите цели.

Мениджъри на огромни компании в страната, хора със личен бизнес, политици, спортисти, заможни наследници, хора със свободни специалности и даже българи, работещи в чужбина, попадат в главната таргет група, “ухажвана “ от банките, предлагащи услугата. Точният им брой е конфиденциална информация, която институциите не са склонни да споделят с лека ръка. Причината се корени в доверието, което частните консултанти построяват с клиентите си. Те освен познават в елементи продуктите на банката, само че и самостоятелните потребителски потребности. В взаимозависимост от националността, данъчната обстановка и характерните финансови и политически условия в страната, както и от склонността към риск, персоналните банкери на процедура търсят опция за оптимално усъвършенстване на портфейла на дадения клиент.

Голяма част от състоятелните българи са наясно с финансовия пазар в страната и в чужбина, само че в това време не жалят време и средства, с цел да бъдат непрекъснато осведомени за финансовия климат, изключително преди вземането на капиталово решение или избор на банка. Това изостря още повече явната конкуренция в бранша.

Банките знаят, че 60% от хората употребяват услугите на една и съща кредитна институция през целия си живот. Значителна е вероятността привлеченият през днешния ден клиент с портфейл от 80 000 евро да се трансформира в скъп актив за финансовата институция, струващ милиони.

През последните години обаче банкирането по размер е налично и за клиенти със междинни приходи.

Те са състоятелни клиенти, със междинни и високи приходи, със обилни активи. Имат характерни капиталови потребности. Поверяват на банката огромни суми, теглят огромни заеми, употребяват и кредитни карти интензивно, реализират банкови преводи с огромна периодичност. Това най-общо са характерностите на така наречен частен клиент на банка.

В България частното банкиране е концентрирано върху съхранението, ръководството и устойчивото увеличение на финансовото благосъстояние, т.е. активи на клиентите единствено в този им сегмент. Услугата се предлага от няколко банки, като при множеството минималният предел е към 50 000 лева депозит. Освен това критериите включват още несъмнено равнище на месечен приход и най-малко размер на кредитна експозиция, като се ползват както самостоятелно, по този начин и комбинирано.

Задължителни условия при частното банкиране са спазването на конфиденциалност и персоналното отношение от страна на частния банкер, който е и лицето на банката. Обичайно нещата се случват в особено построени и обособени зони за срещи, в обособена постройка за частно банкиране, в профилирани центрове, офиси от по-висок клас и най-много поверителност със прецизно минимално време за изчакване. От банките показват, че най-важното са доверието и това частният банкер да познава клиента си, с цел да предложи най-адекватно решение на потребностите му.

Трудно може да се направи разбор на изискванията при предлагането на частното банкиране от българските банки. Причините са в това, че пакетите включват несъпоставими услуги и цени на друга база, а постоянно изискванията даже не се разгласяват, а се договарят „ на четири очи “.

Едни от най-прозрачните предложения предлага Банка ДСК. Тя е пакет „ Частно банкиране Класик Плюс “ и пакет „ Частно банкиране Златен Плюс “. Те съдържат необятен набор от безвъзмездни услуги, съчетани с няколко банкови продукта, предлагани единствено за частните клиенти при атрактивни условия. Сред тях са: многофункционална разплащателна сметка в няколко валути, дебитни карти за безконтактни заплащания, електронно банкиране с токън устройство, общоприета или златна кредитна карта. Допълнително могат да се заявят един или няколко от следните артикули при преференциални условия: платинена кредитна карта с бонус „ Priority Pass “ карта, заем – овърдрафт, потребителски заеми, жилищни и ипотечни заеми, многообразие от артикули и благоприятни условия за инвестиции и вложения, пенсионно обезпечаване и застрахователни артикули.

От банката в допълнение са помислили и за фамилията на клиента си, като имат пакет с преференциални условия по артикули: Пакет "Семейство ".

За да стане VIP клиент на Банка ДСК жителят би трябвало да има чист най-малък месечен приход от 2500 лева или депозити в банката или някакви капиталови средства за над 50 хиляди лева С особена преференция се употребяват обществени персони, за които предходните два критерия могат и да се смекчат и даже да бъдат подценени.

Единият пакет е за 15 лв., а по-скъпият – 25 лв..

Пощенска банка обръща внимание в офертата си, че изборът през днешния ден е ключът към вземането на най-хубавите финансови решения на следващия ден. Той обаче изисква стратегическо обмисляне и навреме набиране на информация, което не всеки път е толкоз елементарно. Точно това предлага Частното банкиране на Пощенска банка в партньорство с Eurobank Private Bank Luxembourg S.A. - гъвкава тактика, постоянно с взор към събитията.

отБанката предлага интегриран и модернизиран метод към вложение на благосъстоянието, цялостна гама от бизнес (инвестиционни) тактики, благонадежден достъп до водещ международен финансов център - Люксембург и доста благоприятни условия за предписание с персоналните активи. Специализираният и висококвалифициран екип на Пощенска банка и екипът на Eurobank Private Bank Luxembourg S.A. дава на клиентите стратегически решения за финансово обмисляне за постоянна дългогодишна възвръщаемост, бистрота и незабавна ликвидност, както и профилирани услуги и решения или така наречен в интернационален проект wealth management услуги.

Райфайзенбанк България изисква 3 хиляди лева приблизително месечно постъпление по сметката било от заплата или различен приход. Другият аршин, по който може да се употребяват услугите за богати клиенти е да имат над 50 хиляди лева спестявания в банката. Самата услуга при тях няма цена, само че има пакет от услуги, които се купуват. Той включва две разплащателни сметки – в лв. и в евро, дебитна карта, онлайн банкиране и заплащане на комунални услуги и касови преференции. Гражданинът може да си структурира пакета по най-изгодния за него метод.

Цената на пакета е 127.60 лева на година или 11.60 лева на месец. От банката разясниха за banker.bg, че при тази месечна такса и при касовите преференции, които клиентът получава, единствено с една транзакция месечно тази цена се компенсира. При договарянето на пакета се взимат поради съответните желания на клиента.

Банката има три клона в София с „ премиум банкери “ – места, където „ на 4 очи “ човек може да се трансформира във специфичен клиент.

Като цяло множеството банки изискват или най-малък месечен приход или най-малък размер на депозита, оферират пакет от услуги на избрана цена и персонален банкер в някои от офисите си, в които има специфични пространства за срещи.

В УниКредит Булбанк нещата са разграничени –може да се употребява статут на частен клиент и статут на състоятелен клиент.

За частни клиенти физическите лица би трябвало да имат ликвидни активи на семейството - депозити, взаимни фондове, структурирани депозити, животозастраховки, вложения в други финансови принадлежности в размер на най-малко 500 хиляди лева

За заможни клиенти условието е за ликвидни активи в банката сред 100 хиляди лева и половин милион, разясниха от трезора за banker.bg. За тях се изисква месечен приход за 3 от 5 месеца сред 2600 и 15 хиляди лв.. Двете условия вървят дружно, споделиха още банковите консултанти.

И още една специфичност на това, което предлага банката - няма такса един човек да стане частен клиент – той просто би трябвало да дава отговор на тези условия, с цел да се повиши на стълбицата за по-качествено, по-бързо и по-евтино обслужване. Например таксата за обслужване на разплащателна сметка с дебитната карта е 2 лева на месец, само че в случай че сте VIP клиент и имате регулярни приходи по сметката, таксата след третия месец пада на 1 лев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР