Доц. Стоян ВЛАЙКОВПак се вихри яростна истерия какво да се

...
Доц. Стоян ВЛАЙКОВПак се вихри яростна истерия какво да се
Коментари Харесай

Всички неистини - в учебниците!

Доц. Стоян ВЛАЙКОВ

Пак се вихри гневна нервност какво да се учи за комунизма в учебното заведение. Поводът този път са новите учебници по история за Х клас. Най-удобното място са малките екрани - те драговолно оферират скъпото си време за значителни антикомунистически излияния. Двигател на новата акция стана журналистът Христо Христов, титулуван като проверяващ, документалист и така нататък, който оправдава Белия гнет през 1923-1925 година - бил право на страната да се отбрани. Той обходи малките екрани, говореше едно и също, отричайки явни истини от времето на социализма. Негови паралелни сподвижници бяха Евелина Келбечева и журналистката Наса Кралевска. Не могат да се примирят, че в новите учебници не било отразено най-голямото зло на комунизма - окупацията на България от Червената войска, чиято прехрана коствала на българския народ милиарди! Намеси се обаче от името на страната министър Вълчев и разпореди брътвежите да влязат в учебниците. За всички тях е без значение по какъв начин и за какво Червената войска навлиза в България на 8 септември 1944 година

Бързото придвижване на Съветската войска по петите на бягащите немски войски провокира суматоха в държавните и политическите среди у нас, боязън и смут измежду военните и полицейските виновници за убийствата без присъди, изтезанията на хванати участници в съпротивата, изгарянето на партизански и яташки къщи. На 23 август 1944 година капитулира Румъния, която взе участие във войната против Съюз на съветските социалистически републики с 420 000 бойци и офицери, от тях умират 104 000 и 57 000 са безследно изчезнали. Това подтиква регентите и българското държавно управление да бързат. На 29 август Стойчо Мошанов (1892-1975) от легалната съпротива (противник на Отечествения фронт) е изпратен от премиера Ив. Багрянов в Турция и Египет с задача да се срещне с английския дипломат, с военни и разузнавачи и да уговори навлизането на британски войски в България. Срещата става, само че англичаните афишират, че на България няма да се признае правото на съвоюваща страна срещу хитлеризма, че тя би трябвало да отстъпи териториите до Пловдив на Гърция и дори да влезе във федерация с Турция. Мошанов отхвърля да се съгласи и се връща в България.

Предприема се друга акция. На 2 септември 1944 година се образува ново държавно управление, отпред със земеделеца Константин Муравиев, а на 5 септември в страната ни незаконно влизат британски, американски и турски разузнавачи. Те оферират на новото държавно управление да пусне турски и гръцки войски да окупират страната, а след капитулацията на Германия те ще бъдат сменени с американски и британски войскови елементи. Предлагат също България да влезе в Балканска федерация отпред с Турция. По същото време Турция афишира готовност и струпва 12 дивизии в Тракия. Първа българска дивизия, която охранява границата с Турция, е изтеглена в София. Пътят е открит и към този момент нищо не може да спре турците да навлязат в България.

Но руското разузнаване надушва пъкления проект и обърква проектите на заговорниците. На 5 септември късно вечерта Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България като участничка в хитлеристката ос. Това е повода за това оповестяване на война - да се предотврати турската окупация. Съветското военно командване е предвиждало да изиска позволение от българското държавно управление единствено за прекосяване на войскови елементи на Червената войска за гонене на хитлеристите. Тогава идва и концепцията за друга Балканска федерация, само че с Югославия.

При тази обстановка британското разузнаване прави нов ход. И съумява. Двама британски офицери се срещат с Кимон Георгиев и Никола Петков - и двамата опозиционери и участници в незаконния Отечествен фронт. Кимон Георгиев е стартиран за министър председател, а Никола Петков за негов заместител. И през нощта на 9 септември 1944 година, до момента в който партизаните и военни елементи завземат постройките на държавното управление, на Министерството на защитата и държавни институции, други хора на друго място образуват новото държавно управление. Сутринта на 9 септември страната осъмва с отечественофронтовско държавно управление отпред с Кимон Георгиев, в което влизат още ген. Дамян Велчев и журналистът Димо Казасов - и тримата взели участие в превратите през 1923 и 1934 година Комунистическата партия има единствено четирима министри от 16-членния състав на Министерския съвет.

На първото съвещание на отечественофронтовското държавно управление Никола Петков предлага да се сътвори Народен съд за виновниците за въвличането на България във Втората международна война. Това той прави посредством Закона за съдене и наказване на виновниците за националната злополука от 9 декември 1919 година, признат още по времето на Ал. Стамболийски. Предложението не е неправилно, тъй като законът не е анулиран от превратаджиите на 9 юни 1923 година Те

амнистират всички наказани

по този закон, само че няма акт за отменянето му.

Такава е истината. Тя може да се откри в книгата на Стойчо Мошанов " Моята задача в Кайро " (1991), на Константин Муравиев - " Събития и хора " (1992) и в архивите на Министерство на вътрешните работи. А Константин Муравиев (1893-1965) е съден за национално изменничество - отваряне на границата с Турция, не за това, че е бил министър-председател по времето на монархизма.

" Окупацията " на Червената войска се състоеше в малоброен състав от офицери и бойци, които бяха изтеглени след подписването на мирния контракт с победителките във войната (1947). Нито една руска база не бе основана на българска територия. А в този момент какъв брой задгранични военни бази има у нас, господа антикомунисти? Може би бихте предпочели турска окупация през септември 1944 година? И тя евентуално щеше да коства по-малко на българския народ! В подобен случай какво щяхте да напишете в учебниците по история?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР