Доц. Георги Йорданов ни е на гости в студиото на

...
Доц. Георги Йорданов ни е на гости в студиото на
Коментари Харесай

Георги Йорданов: Призовавам всички да се самоограничаваме, за да можем да се справим с новия вариант на коронавируса

Доц. Георги Йорданов ни е на посетители в студиото на „ Здравей, България “ в качеството му на началник и част от другия комитет, имаме два пандемични комитета, само че най-много като заместник-здравен министър.

- Много въпроси, да стартираме с нещо, което доскоро се чу в нашия ефир и вие допускам работите с такива прогнози, математически модели. Според проф. Кунчев към 19-ти е допустимо да имаме 100 хиляди инфектирани от по-лекия, само че доста бързо разрастващ се вид на Омикрон. Това 100 хиляди, той направи ангажимента, че няма по какъв начин да има потенциал да се направи такова проучване, само че толкоз ще бъдат изумените. На база на това лечебните заведения, смятате ли че ще се препълнят и по кое време?

Първо, желая да поздравя и аз тези, които носят най-разпространеното българско име и да направя една имитация на сътрудника, който доскоро показа времето и сподели, че се чака горещо празнуване довечера. Моля ви, избягвайте груповите събирания. Самоограничавайте се, тъй като това е една от най-атрактивната форма на вируса да плъзне върху огромни групи от популацията. Разбирам празника, разбирам настроението, само че без обществено въздържание няма да успеем да преодолеем пандемията.

-Сега за данните. За първи път ли ги чувате или се преценявате?

Математическите модели са едно нещо. Само желая да кажа, че те хващат или се пробват да предвиждат разпространяване на вируса в такива групи от популацията, които дори някои от хората изобщо не схващат, че са инфектирани. Това се появи и от нашите проучвания в другите страни. Какво е обаче ситуацията в нашата страна? Наистина, данните, които показа господин Кунчев, в случай че не се неистина, бяха точни що се касае до днешното положение към 7 януари тази година. Ние в действителност сме в подножието, в самото подножие на пика, като поддържаме едно плато в последните няколко дни сред 5 и 6 хиляди души.

-Но то самото подножие е високо поради опашката на Делта, това просто усложнява нещата, нали.

Да. Обикновено в тази част от прогнозирането, тръгваме от по-ниско равнище. Ние в този момент тръгваме от по-високо равнище.

-Тогава какъв е отговорът? 100 хиляди, от които някои ще се усложнят?

Сега, тази цифра е апокалиптична 100 хиляди дневно. Аз не ви предлагам да я съобщавате, тъй като мисля, че тази популация, пък вие доскоро казахте, че сме останали 6 милиона и половина, съгласно мен просто е нереално да работим с такава.

-С коя работите обаче? Защото във Франция са 335 хиляди за един ден, като те са 10 пъти повече, което дава отговор на 33 хиляди в България. Това ли е действително?

Първо, желая да кажа, че нашите изследвания, освен в България, и във Англия, и във Франция, че тази форма на този вид на вируса Омикрон, протича за наслада клинично, сякаш малко по-леко. Това значи, че ние можем да насочим нашето изпитание към лекуване на заболелите не в лечебни заведения, не приети в болница, а в амбулаторни условия, в домашни условия. И по отношение на това ние предвиждаме да увеличим броя на по този начин наречените коронавирус зони, където сътворяваме благоприятни условия пациентът, който е позитивен, всеки пациент, който потърси помощ в коронавирус зоната, тъй като усеща, че е не е добре, първо ще се тества и в случай че е позитивен, там незабавно сътворяваме опция той да не търси своето джипи, където евентуално ще има опашки и усложнения, а там да премине, да му бъде изработен главния пакет от проучване в клинична лаборатория, при нужда рентгенова фотография на белите дробове и нещо доста значимо – там може да му бъде изписано лекуването с тези лекарства, които са планувани за лекуване на коронавирус и които реимбурсира Здравната каса.

-Нали го има това?

Има го, само че незадоволително.

-Имаше, обаче имаше и доста проблеми. Сега организацията ще бъде ли направена по този начин, че да работят тези коронавирус зони и да оказват помощ?

Точно по този начин. Въпросът беше, че имаше проблеми със заплащането за тези пациенти, които са негативни, т.е. те трябваше да бъдат прегледани, само че без да има финансова осигуреност и доста нещо доста значимо, което е – лекуването може да продължи в коронавирус зоната, т.е. не е належащо за втория обзор, в случай че се наложи, заболелият да отиде при персоналния си доктор. Отново може да потърси здравна помощ в коронавирус зоната. Т.е. ние усилваме достъпа до здравна помощ.

-Обаче, господин Йорданов, нали не отмествате взор от лечебните заведения, тъй като ние разчитаме, че ще минава по-леко Омикрон, обаче данните ни досега са от страни, които са доста по-ваксинирани от нас? Т.е. въпросителната тук е огромна.

Ще стигнем и до там. Данните, които бяха показани са точни за София, в действителност ние имаме към 60% претовареност на болничните кревати. Също висок за тази част от времето на пандемията е висок.

-Вярно ли е, че има единствено 38, през вчерашния ден, през днешния ден не знам дали са по-малко, единствено 38 свободни интензивни кревати в София?

Не, повече са. Справката ми е в телефона, по памет са някъде сред 90 и 100. Ние получаваме съвсем ежечасно информация. Последните данни са от 3.30 часа през вчерашния ден.

-Все отново не разбрах, в случай че има толкоз огромен, както става и в други страни, толкоз огромен скок на инфектираните за ден, с ангажимента, че дребен % се усложняват, техният безспорен брой ще е висок. Кога смятате, че ще се запълнят лечебните заведения?

Ние сме подготвени да реагираме безусловно през днешния ден. Направили сме нужното да осигурим допустимо оптимално, оптималният брой кревати, които могат да бъдат обезпечени. И нещо значимо, защото имаме данни, че този вирус циркулира в детските колективи, обърнахме изключително внимание на педиатричните кревати, тъй като макар че тук желая да направя една скоба, вие знаете, че ние организираме един всеобщ скрининг на детските колективи в учебните заведения, с цел да имаме параметър, който ни разрешава да осигурим присъствено образование, както го желаят по-голямата част от родителите. Трябва да ви кажа, че данните там са съвсем отрицателни, съвсем нямаме случаи от деца, които ги откриваме, че са позитивни. Но тук има едно само че, тъй като имаме усещане, че това може да се дължи на незадоволително положителното софтуерно осъществяване на теста. Защото знаете, че те са с проби със слюнка. Явно че учителите, родителите, не са подготвени задоволително добре.

-Тогава за какво продължава това тестване?

Трябва да имаме съображение на тази част от хората, които ни показват обществени /…/ за развиването на децата, за тяхното образование, тяхната социализация, в случай че щете. И би трябвало да си признаем това, че няма кой да ги гледа дребните деца.

-Доц. Йорданов, има ли умряли от коронавирус след 3 дози ваксина в България?

В последните дни, вие знаете, че има една мярка на държавното управление за бустерните дози, която съставлява един обществен бонус за хората над 65 година

-Въпросът е дали има някой умрял след три дози, проверява ли се подобен случай, тъй като имаше и такава поръчка?

Не, не се проверява, само че желая да ви кажа, че по този метод бустерните дози са стимулирани хората в по-голяма възраст, по-висока възраст. И естествено, че те са подложени на по-голямо комбиниране от условия, които водят до гибел. Нямаме точна статистика, това желаех да ви кажа, за бустерните дози, само че нямаме точна статистика, това желаех да ви кажа за бустерните дози, само че вършим разбор на обстановката и когато имаме, ще ви кажем.

-Как нямате данни за бустерните дози?

Точна статистика и разбори, да. Защото нормално при възрастните хора, които сега споделям, че са стимулирани, над 50% от тези, които се имунизират сега, са бустерни дози, те имат своята мотивация.

-Извинявайте, не разбрах. Понеже заран демонстрираме една информация какъв брой от новозаразените са имунизирани, какъв брой не са. Колко от умрелите са имунизирани и какъв брой не са.

Не я водим, тази статистика сега нямаме цифри, за бустерни дози особено.

-Защо нямате, не е ли значимо? тъй като самият Кирил Петков, сподели че ще се проверяват случаи, при които някой е имунизиран, а пък е умрял, с цел да се види дали нямаме подправен документ?

Да, само че тук не става дума за бустерни, тук става дума изобщо за имунизирани хора със приключен цикъл на имунизация.

-Т.е. България не знае дали има или няма умряли жители с три дози, макар че са имунизирани с три дози?

Не сме обобщили такава статистика, да, това желая да ви отговоря.

-Добре. Нещо друго, което прави усещане. През последните дни към 30 е процентът на имунизирани измежду новозаразените, този факт дали го анализирате, дали се дължи на дребния % бустерни дози, макар че не го знаем какъв брой е тъкмо? Дали се дължи на подправени имунизации? Имате ли разбор, тъй като това ще се употребява още на следващия ден против от хората, които са скептици към имунизациите, ще кажат те не работят.

Първо, желая да кажа, че първите дни от годината имаме информация от органите на Министерство на вътрешните работи, сега имаме 32 каузи вследствие издаване на подправени документи, 32 медицински центрове, лекари, които издават, знаете, забележителен е броят. Така че има, за жалост, освен в България, действа системата за подправени документи.

-Как се подава информация към Министерство на вътрешните работи да проверяват случай на подправен документ, откакто не се води статистика на умряли с три дози?

Тази задача, която ми сложи министър председателят е напълно скорошна. Аз просто ги нямам данните. Ние ги събираме данните.

-Не че ги няма, а обобщавате.

Аз желая да кажа, че не сме ги обобщили. Но тя е относително скорошна задача, която ми е сложена.

-А върви ли към този момент този развой при какъв случай плюс трета доза, затруднение, смъртен случай, следствие, това случва ли се действително към този момент?

Да, да. Защото по този метод се изкривява статистиката и ние нямаме верифицирана информация в действителност за случаите, които са имунизирани, само че се е получил случай.

-Колко такива сте подали?

Аз ви споделям, че има 32 каузи сега, които вървят. Искам да кажа на българските жители, че имунизацията не е панацея, тя не ви пази от заразяване. Но тя има няколко преимущества, едно от които, че подкрепя по-лекото клинични протичане на болестта. Неслучайно в страните, където има всеобща имунизация като Израел, като Англия, като Франция, виждаме, че нещата протичат по-леко, което ни основава проблем, тъй като би трябвало да ви кажа да вземем за пример, че през днешния ден ще кацнат 1200 англичани, които отиват на ски почивка в Банско.

-Какво ще ги вършиме?

Голям проблем, само че от през днешния ден сутринта ние въведохме една ограничаваща мярка, тя е синхронизирана и 24 от европейските страни, тя споделя, че с изключение на зелен документ, има и нужда от писиар, 72-часов писиар.

-Добре, това добре. Но кажете това с имунизационните пунктове по какъв начин ще го оправите, тъй като и тази заран гледахме фотоси и от Русе, и от Велинград. Във Велинград имунизационен център работи сред 8 и 10 часа. Ако за вас е приоритет в действителност имунизирането и имате упоритостта 300 хиляди още нововаксинирани, необяснимо работно време. Русе голяма опашка, нашите фенове виждат сега. Обещахте повече пунктове.

Ние работим с районните структури, които дефинират нуждата от откриване на спомагателни имунизационни пунктове. Готови сме, има задоволително хора и мобилни екипи. Готови сме, в случай че има хора и в неравностойно състояние, които не могат да излизат от у дома, да изпращаме мобилни екипи, които да ги имунизират.

-Защо няма денонощни пунктове?

Получава се, би трябвало да ви кажа, че ние имаме подправена нужда от пораждане на пунктове. Казват, че има доста хора, изпращаме екип и се явяват двама индивида.

-Но вижте, ето, екипът ни отива там, където има опашка .

Специално в Русе, не знам, незабавно откакто изляза, ще потърся информация за какво се е получило това нещо. знаете, че преди, дните преди Нова година, по този начин стана в ИСУЛ, там пък се оказа, че няма задоволително ваксини в един миг.

-Не може ли да се провежда, по принцип има огромни лечебни заведения в по-големите градове, които имат денонощен цикъл на работа. Не може ли да има денонощен достъп до ваксина, както имаше на доста места?

Можем да го създадем, обаче опитът демонстрира, че единствено харчим запас. Няма задоволително искащи, само че можем да го създадем.

-Един екип може да стои дежурен по разнообразни неща, само че в случай че няма изключителна работа, по този начин и по този начин са будни и налични тези хора, пречи ли да имат в хладилника ваксини?

Господин Николаев, на този стадий, ние сме обезпечили задоволително опция на българските жители до ваксина. Вие знаете, че ние сме подготвени да изпращаме в огромни колективи, трудови колективи, в министерства, в случай че би трябвало, мобилни групи, които да извършат тази имунизация. Пак споделям, че някъде се получава напор основно заради бустерната доза, която е със обществен
бонус на пенсионерите. Това е хубаво, тъй като демонстрира, че тази мярка работи. Тук обаче вие сте безусловно прав, че ние би трябвало да увеличим свободния и по-лесен достъп.

-А ще го извършите ли?

Да, ще го създадем. Готови сме да увеличим, тъй като в действителност ние това последно място в Европейски Съюз, ние гоним на смешка малко, въпреки и с горест Румъния, с 1%.

-Кога ще има денонощни пунктове за имунизация в огромните градове?

Веднага ще ги апробираме тези пунктове, в случай че са задоволително заети като ангажимент, ще ги разкрием и в по-малките обитаеми места.

-Последен въпрос от мен, апелирам за къс отговор. Последващите ограничения какви биха били при положение, че случаите стартират доста да нарастват, да не се изненадваме отново от през днешния ден за на следващия ден за ограничения, малко по малко обмисляте ли по кое време какво ще извършите?

Да, обмисляме нещата. Готови сме. В последна сметка това не е първият пик на пандемията. Вероятно с най-голямо внимание следим това, което става в учебните заведения. Защото чакаме след 2-3 дни да забележим какво стана след привършване на ваканцията.

-Т.е. отново ли първо учебните заведения ще затваряте?

Това е, тъй като би трябвало да ви кажа, че децата разнасят в фамилиите си вируса, тъй че една от първите стъпки, в случай че се усили заболеваемостта, е да преминем за жалост онлайн.

-При какви стойности затваряте учебните заведения?

Това е особено, ние проучихме сега, тъй като поправяме стойностите, защото би трябвало да оценим и клиничното положение на заболелите и вирулентността на вируса, само че стойностите са ясни. Те са към 500-600, малко ще ги вдигнем.

-Ние към този момент сме ги стигнали. Те тъмночервените градове са близо.

Да, тъкмо. Ние съвсем сме ги стигнали.

-Но виждате, че контролът не е добър и виждате, че има други места за затваряне, по заведения ще могат да вървят, пък децата отново онлайн.

Господин Николаев, желая посредством вас да насочва едно обръщение. Само с дейностите на здравните управляващи и контролните органи няма да успеем. Ако ние цялото общество не желаеме да създадем общественото въздържание всеки от нас, няма да успеем. За какво става дума? Родител води детето заран на учебно заведение. Вижда го, че то е с 37.5 температура, сълзят му очичиките, киха, кашля, обаче го води на учебно заведение.

-Не може да се разчита на такова нещо. Никой не ръководи по този начин рецесията. Родителите да си гледат дали му сълзят. Властите, по тази причина са управляващите.

Така е. И стигаме до тематиката, която казахте, контролът. Основният надзор, който е очакван от здравните инспектори в РЗИ. Те са в края на силата си и не стигат. Аз доста благодаря от ефира на госпожа Фандъкова, която безусловно оня ден ни предложи да включи и структурите на Общинска полиция в София за надзор. Сега работим с БАБХ, които по този начин и по този начин вършат надзор на заведенията, да ги използваме и за надзор.

-Обяснението „ тъй като на края на силите си са “ не е пояснение. И лекарите са най-после на силите си, само че би трябвало да продължат, нали?

Да, по този начин е. Разбира се, че ние сме с лимитирани благоприятни условия, в случай че нямаме поддръжка от обществото, мъчно ще преминем.

-Благодарим ви. Доц. Георги Йорданов, заместник-министър на опазването на здравето.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР