Доц. Чавдар СТОЯНОВ>Редица мастити политици от различни части на политическия

...
Доц. Чавдар СТОЯНОВ>Редица мастити политици от различни части на политическия
Коментари Харесай

Без съдебна реформа оставаме в задънена улица

Доц. Чавдар СТОЯНОВ>
Редица мастити политици от разнообразни елементи на политическия набор, с особени искания и фикс идея за великолепие, непрекъснато приказват за правосъдна промяна и за нуждата тя да бъде неотложно осъществена, цялостна и всеобхватна. Но те избягаха от пленарната зала, когато трябваше с гласа си дейно и действително да я поддържат, с цел да не се постанова от чужбина през месец или два да ни припомнят, че ситуацията към този момент е напълно нетърпимо и в действителност няма никакво време за губене. Последните години ясно потвърдиха, че в България е нужна прокуратура в полза на обществото, както писах още на 3 февруари 2014 година в брой 27 на ДУМА. Прокуратура, която да се трансформира в мощно и сплотяващо звено, в работещ орган на правосъдната власт, ръководена независимо, професионално и диалогично, без непотребни медийни изяви, тържественост и шумотевица, без обслужване на мощните на деня и затваряне на очите за истината. 
Не, не се получи - държавното обвиняване не съумя да се оправи със сериозните публични упования и рейтингът му в обществото е отчайващо невисок към този момент толкоз дълъг интервал от време.
Вероятно огромна част от българските граждани  не познават изобщо или в задоволителна степен функционалностите на прокуратурата, случаите, в които могат директно да се извърнат към нея, реда, по който би трябвало да го осъществят. Това постоянно поражда нереалистични упования и способства за неналичието на мотивация у хората да бранят законността и отстояват правата си пълноценно в отбрана на справедливостта и правовия ред.
Необходима е радикална промяна в държавното обвиняване, с къси времеви периоди за реализирането й. Не в миналото, в необозримото бъдеще, а тук и в този момент, с цел да има същинска правдивост и обществото да си отдъхне, като най-накрая повярва в равенството на всички български жители пред закона. 
Може би няма друга тематика в общественото ни пространство като правосъдната промяна, по която да се е дискутирало толкоз доста и по този начин безплодно и непрофесионално през последните години. Споделяли са своите оценки и визии както готови специалисти и сътрудници адвокати, по този начин и публицисти и елементарни жители. Политиците обаче бяха най- дейни и най-вече се кълняха, че това е тяхна първостепенна цел и задача. А резултати няма, освен това никакви.
Необходим е поход за правосъдна промяна, обединяване и необятен консенсус, с цел да се води ефикасна и резултатна битка с корупцията и беззаконието. Ето за какво тази промяна, главно на прокуратурата, към този момент е наложителна. Тя е значима поради всички нас. Заслужава си да се впрегнат политически старания и левицата да даде своя същински принос посредством серия от законодателни оферти по какъв начин прокуратурата от подвластен и бухалкаджийски надъхан орган с поръчкови осъществявания да стане инстутуция с престиж, жанр и почитание в обществото. Трябва да има решителност и политическо единодушие, с цел да се даде зелена светлина на измененията. Само и само тогава Европа и авторитетните интернационалните институции ще ни погледнат с други очи. Те упорстват за промени, тъй като хората бяха окрадени и имущество, градено с години по времето на социализма, бе разграбено цинично и безочливо с политически подкрепи и подпомагане през последните 30 години. А обвинени няма и прокуратурата не видя виновници за това.
Повече от всеки различен аз имам право да кажа, че държавното ни обвиняване се нуждае от съществена смяна и разкъсване със зависимости, поръчковост, за денонощна битка с престъпността във всичките й измрения. Защото през 2017 година изпитах нагла предумишленост, двойни стандарти, опити за злепоставяне и омаскаряване, зле скалъпена поръчка от областен прокурор в София под благосклонния взор на тогавашните ръководители на Прокуратурата. Повдигнаха ми смехотворно обвиняване, Софийски градски съд ме оправда, Върховният съд удостовери това оправдаване,но здравето ми рухна от нерви и напрежение. Сега осъждам точно тази прокуратура и това не е частен случай. Съшитите с бели конци обвинявания постоянно рухват в съда!
Ръководството на Българска социалистическа партия на процедура и с дела  сподели, че няма боязън от зависимости, от корпоративни ползи или от нечия загадка воля, прикрита зад правана на финансови обвързаности. Затова и считам, че левицата, достоверната левица на България през днешния ден, е призвана ясно да заявява поддръжка за правосъдната промяна и лични промени в Прокуратурата на всички равнища, където и както е нужно. Гражданите ще го оценят, и наче оставаме в задънена улица.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР