Доставката на вестници и други периодични издания ще се облага

...
Доставката на вестници и други периодични издания ще се облага
Коментари Харесай

Депутатите намалиха ДДС за вестници, ниската ставка за ресторантите ще важи и догодина

Доставката на вестници и други периодически издания ще се полза с преференциална Данък добавена стойност ставка от 9%. Намаленият по време на коронавирус рецесията индиректен налог за бебешки храни и памперси, както и за книги става непрекъснат. В същото време ниската ставка за заведенията за хранене и спортните уреди, която беше понижена с концепция да е краткотрайна и да подкрепи бизнеса поради коронавирус рецесията, беше удължена до края на 2023 година Тя трябваше да отпадне в края на тази година. Това взеха решение депутатите в бюджетна комисия при второ четене на измененията в Закона за Данък добавена стойност следващата година.

За да влязат дефинитивно в действие, текстовете би трябвало да бъдат утвърдени и при гласоподаване в пленарна зала. Според ръководителят на бюджетна комисия Петър Чобанов (ДПС) поради огромното болшинство, с което текстовете са минали в отраслова комисия, евентуално няма да има проблем да бъдат признати и в зала.

По калкулации на Министерството на финансите това значи общо към 200 млн. лева по-малко доходи на година. От тях 150 млн. лева ще са загуба поради по-ниската ставка, с която ще се таксуват доставките в заведенията и която депутатите утвърдиха с мотив, че това може да е тип антиинфлационна мярка. Истината обаче е, че тя е само в интерес на бизнеса до момента в който цените в заведения за хранене и заведения в последната година порастват непрекъснато с двуцифрен ритъм. От понижения Данък добавена стойност за памперси и бебешки храни ще влязат 16 млн. лева по-малко, от доставката на вестници и списания 13 млн. лева, а от книги и учебници 8 млн. лева, демонстрират плановете. Предложенията бяха на ГЕРБ и на Движение за права и свободи, само че бяха подкрепени от депутати от съвсем всички политически сили.
Реклама Малките търговци на горива ще дължат по-малки обезпечения
Малките търговци на горива ще дължат по-малки обезпечения по Данък добавена стойност. Това предложение, което беше направено от Политическа партия и беше утвърдено от финансовото министерство също мина в бюждетна комсия. То планува компаниите без данъчни отговорности да дават поръчителство в размер на 10% от данъчната основа по Данък добавена стойност, а не 20%, какъвто е текстът сега. Аргументът е да се понижи тежестта върху дребните търговци на горива.
Технологичният отрасъл се разгласи срещу нарастване на оптималния застрахователен прагНедопустимо е да се повдига още веднъж тематиката за увеличение на оптималния застрахователен приход. Това декларират в своя обединена позиция представители на шест организации в региона на високите технологии. Те са по отношение на предлагането на Българска социалистическа партия от следващата година оптималният застрахователен предел да се вдигне от 3600 на 4200 лева Текстът следва да бъде прегледан през идната седмица в отрасловата бюджетна комисия, защото е импортиран като преходни и заключителни разпореждания на така наречен удължителен бюджет. " Ние сме поредни в отстояването на тезата си, че увеличение на МОД е удар върху междинната класа в България, която е гръбнакът на българската стопанска система. Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от изобретателните хора, заети във високотехнологичната промишленост, които и без друго с доста старания и без никаква поддръжка от страната, съумяваме да задържим да работят в български компании и да заплащат налозите и осигуровките си у нас ", се показва в позицията. В нея се споделя още, че " сега всеки ангажиран във високотехнологичните промишлености основава висока добавена стойност и способства за държавния бюджет три пъти повече от междинното за страната под формата на налози и осигуровки ".Документът е подписан от Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българска асоциация по осведомителни технологии (БАИТ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска работодателска асоциация новаторски технологии (БРАИТ), Българска стартъп асоциация (БЕСКО) и Фондация " Клъстер осведомителни и информационни технологии " (ИКТ Клъстер). Свързани публикации Първа крачка: Държавата ще може да ръководи рафинерията на " Лукойл " 7 декември 2022, 18:09 Хазартният бизнес има двуцифрен растеж, онлайн залаганията скачат над два пъти 23 ноември 2022, 16:40 Англия усилва налозите и понижава разноските 20 ноември 2022, 11:25 Финансовият министър: Ще работим за приемане на еврото от 2024 година 4 ноември 2022, 06:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР