Доставката на руски природен газ за Европа по газопровода Северен

...
Доставката на руски природен газ за Европа по газопровода Северен
Коментари Харесай

Оръжието на Владимир Путин: Какво се случва със Северен поток 2“?

Доставката на съветски природен газ за Европа по газопровода " Северен поток 2 " най-вероятно ще бъде отсрочена с още най-малко шест месеца, предават световинте медии, цитирайки изявление на посланика на Германия в Украйна.

След доста трудности, мегапроектът беше дефинитивно приключен през септември, само че към момента е надалеч от снабдяването на европейските клиенти, заради пречките за утвърждение в Европейски Съюз.

Какво тъкмо е " Северен поток 2 "?

Ако инцидентно към момента има хора, които не знаят, " Северен поток 2 " е ново газопроводно трасе с дължина 1230 километра, предопределено за експорт и минаващо от Русия през Балтийско море до Германия. То върви паралелно до съществуващия газопровод " Северен поток ", който влезе в употреба през 2012-а година.
 МВФ: Украйна ще губи над $1 милиард годишно поради
МВФ: Украйна ще губи над $1 милиард годишно поради " Северен поток - 2 "

Последните 5 години Киев е получавал годишно по Щатски долар 2,5 милиарда директни такси

Работата по новия газопровод стартира през септември 2018-а, като общият потенциал на двете му линии е 55 милиарда кубически метра газ годишно. Това би трябвало да подсигурява по-евтини доставки на съветски газ за Европа. Въпреки това, планът се счита за противоречив от някои страни, смятащи, че посредством него Русия ще може да " извива ръцете " на Европа, когато си изиска.

Кой е притежател на тръбопровода?

Освен съветския енергиен колос " Газпром ", който има мажоритарен дял в плана, интернационалният консорциум, участващ в газопровода, включва европейски компании като немските Wintershall и Uniper, нидерландско-британската компания Shell, френската Engie и австрийската OMV. " Газпром " е акционер с 51% в основаната в Швейцария компания Nord Stream AG, която ръководи построяването на газопровода.

Кой е срещу " Северен поток 2 "?

Изграждането на " Северен поток 2 " беше остро подложено на критика от Съединени американски щати и от някои източноевропейски страни, изключително от Полша и Украйна, които настояват, че планът ще усили зависимостта на Европа от Русия за нейните енергийни потребности. Противниците показват опасения, че тръбопроводът заобикаля Украйна, като по този метод разрешава на Русия да понижи преноса на газ през страната през нейната мрежа, основана във времето на руската епоха.
 Байдън поставя завършек на глобите против
Байдън поставя завършек на глобите против " Северен поток 2 "

Чрез законопроект за защитата

Администрацията на Съединени американски щати до скоро беше един от най-гласните критици на съветския план, пробвайки се да спре и несъмнено да усили продажбите на американски полутечен природен газ (LNG) на Стария континент. Америка назова газопровода " тръбопроводното оръжие на Владимир Путин ".

Кой е за плана?

Освен Русия, най-голямата стопанска система в Европа - Германия, остава твърда в позицията си да бъде най-силният покровител на " Северен поток 2 ". Тя упорства, че газопроводът ще подсигурява енергийната сигурност на континента. Берлин отхвърли всички опасения, заявявайки, че " Северен поток 2 " е един комерсиален план.

Напускащият канцлер Ангела Меркел неведнъж подсещаше на европейските си съседи, че Германия и Европа са купували газ от Русия даже в разгара на Студената война. Повечето страни от Централна и Западна Европа също поддържат плана.
 Обещаният от Путин природен газ за Европа остава мираж
Обещаният от Путин природен газ за Европа остава мираж

Няма признаци, че Газпром има желание да усили количествата

Защо газопроводът към момента не изпомпва газ?

" Северен поток 2 " е приключен и цялостен с газ, само че не действа, защото немските управляващи блокираха процеса на узаконяване. Германският регулатор спря процеса за узаконяване, откакто постанови, че операторът би трябвало да бъде регистриран единствено като немско юридическо лице, до момента в който Nord Stream 2 AG е със седалище в Швейцария.

Регулаторът съобщи, че узаконяването ще бъде сложено на пауза, до момента в който компанията зад него се реорганизира в сходство с немското законодателство. Поради тази причина предходният краен период за узаконяване на " Северен поток 2 " до 8 януари 2022-а година още веднъж беше отсрочен.
 Германия спря краткотрайно узаконяването на
Германия спря краткотрайно узаконяването на " Северен поток 2 "

Компанията Nord Stream 2 основава дъщерно сдружение в Германия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР