Достатъчни са 5 грама на денВсяка година на 20 октомври

...
Достатъчни са 5 грама на денВсяка година на 20 октомври
Коментари Харесай

Йодираната сол спасява от слабоумие и гуша

Достатъчни са 5 грама дневно
Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световният ден за профилактика на йоддефицитните болести. Те са световен медицински и обществен проблем, тъй като засягат над 1,5 милиарда души в целия свят. Почвите, водата и въздухът в планинските и полупланинските региони са небогати на йод. Населението в тях приема по-малко количество от този микроелемент с храната и водата и е изложено на доста по-висок риск от развиването на йоддефицитни болести. България попада в един от най-засегнатите в Европа региони – Балканския.

Недостатъчният банкет на йод по време на бременността и в детската възраст е съществена причина за умствената назадничавост измежду популацията в света, а в зрелост – за развиване на друга степен на гуша. От 1980 година Световната здравна организация организира масирана акция за елиминиране на йоддефицитните болести в международен мащаб.

Основната тактика за профилактика, като най-ефективна, евтина и без неподходящи за здравето странични резултати, е използването на йодирана сол. България реализира триумф в елиминирането на йоддефицитните болести, като от 23% през 90-те години на предишния век те спаднаха до 2,8%. През 2007 година бяхме сертифицирани публично като страна, отстранила йодния недостиг и йоддефицитните болести като здравно-социален проблем.

Йодът е микроелемент от витална значимост за индивида. Той е съществена съставка на хормоните на щитовидната жлеза, които контролират обмяната на веществата и функционалностите на всички органи. Тяхната роля е решаваща за развиването и растежа на децата. Най-чувствителна на въздействието им в детска възраст е централната нервна система. Дневните потребности от йод възлизат на 150 микрограма за възрастните, 200-250 за бременните и кърмещи и 100-120 за децата до 12-годишна възраст. Дневният банкет на йод под 100 микрограма води до съществени нарушавания в организма. Такива са ендемичната гуша и затрудненията й, хипотиреоидозата (намалена функционалност на щитовидната жлеза), умствена назадничавост, от която най-тежката е кретенизмът, невисок растеж и закъснение във физическото развиване и половото съзряване, двигателни, говорни или слухови недостатъци, разстройства в репродукцията – аборти, мъртвородени деца, стерилитет.

Основен източник на йод е храната. Най-голямо наличие имат рибата, морските артикули, орехите, млечните творби, зеленчуците и плодовете. Йодираната сол е най-подходяща за спомагателен банкет на йод. Физиологичният дневен банкет на готварска сол е 5 година По-голямо количество е нездравословно за здравето, изключително за възрастни, хронично заболели и деца. Имайте поради, че в магазините се продава и нейодирана сол, каквато е хималайската, тъй че четете какво написа на опаковката. Важно е да се знае, че йодираната сол се прибавя в ястието след снемането му от огъня, тъй като от високата температура йодът се разпада. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР