Достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен, заради Медицинския университет

...
Достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен, заради Медицинския университет
Коментари Харесай

ИПИ: В Кърджали, Ямбол и Добрич достъпът до лекари е затруднен



Достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен, поради Медицинския университет в града. На второ място се подрежда столицата с огромния си брой профилирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се подрежда в челната петица. Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система. 

Има и три области на опашката, които са Кърджали, Ямбол и Добрич “, сподели за БНР Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

По думите му във всички области има проблеми с достъпът до общопрактикуващи лекари.

„ Навсякъде виждаме утежняване - няма област, която през 2020 година да се е справила по-добре с достъпът до общопрактикуващи доктор спрямо предходната година “, добави в предаването „ Хоризонт до обед “ Николов.

Той уточни, че в Плевен един общопрактикуващ доктор дава отговор за 1400-1450 души, а в Кърджали персонален доктор би трябвало да обслужва 3000 пациенти.

" Доста ясно проличава, че стопански по-слабите области - Търговище, Разград, Силистра са на опашката по достъп до лекари. Част от обяснението за това може бъде и методът, по който се възнамерява достъпът до общопрактикуваща помощ. Като цяло наклонността е отрицателна, само че това не е от през вчерашния ден или от оня ден. Промяната се случва от десетилетия. Налага се на общопрактикуващите лекари да записват от ден на ден и повече пациенти, тъй като броят им понижава по отношение на популацията, което би следвало да обслужва “.

Екипът на Института за пазарна стопанска система създаде показател, който прави оценка достъпа до лекари-специалисти в другите области на страната. Индексът се основава на данните за териториалното систематизиране на 17 групи лекари-специалисти към края на 2020 година, съотнесени като брой лекари от съответната компетентност на човек от популацията.

Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) краткотрайно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна зараза.

Новите Covid-зони са разкрити на територията на Клиника по пневмология и физиотерапия, Ендокринология и заболявания на обмяната, Втора клиника по коремна хирургия, Клиника по психиатрия, Клиника по гръдна хирургия, Обща и онкологична гинекология.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР