Доста време учените предупреждават, че повишаването на температурата в световен

...
Доста време учените предупреждават, че повишаването на температурата в световен
Коментари Харесай

Има ли връзка между промените в климата и диабет тип 2?

Доста време учените предизвестяват, че повишението на температурата в международен мащаб може да докара до отрицателни за човешкото здраве последствия. Сега те стигат до извода, че измененията в климата може да са свързани с увеличената заболеваемост от диабет вид 2 по света, написа списание BMJ Open Diabetes Research & Care.

Според водещия създател в проучването – Лисане Блау от университета в Лайден, Холандия, всяко повишение на междинната температура с 1 градус по Целзий, води до повишение на заболелите от диабет вид 2 единствено в Съединени американски щати със 100 000 души.

Изследването единствено е открило връзката сред повишение на температурата на околната среда и случаите на диабет 2, само че не дава аргументите за това. Сега се смята, че болестта от диабет вид 2 се дължи основно на неприятно хранене, затънал живот, затлъстяване и/или на фамилна обремененост.

За новото проучване са взети поради данните за заболяване от диабет вид 2 в Съединени американски щати сред 1996 и 2009 година. За същото това време е оценена и междинната температура в обособените американски щати, както и данните за междинната световна температура.

Според изследването съпоставянето на данните демонстрира, че всяко повишение на междинната температура с 1 градус, води до увеличение на случаите на диабет вид 2 с 4% в Съединени американски щати. Изследователите са измерили, че повишението на междинната температура по света с 1 градус Целзий, води до повишение на нивото на кръвна захар приблизително с 0.17%.

Това е първото проучване, което стига до заключения за връзка сред температурата на планетата и нивото на кръвна захар на хората. Авторите признават, че са нужни обаче още много проучвания, с цел да се откри дали такава корелация съществува в действителност и в случай че да, какви са аргументите за нея.

Изследователите стартират една концепция за тази връзка, обвързвана с метода по който по – хладната температура може да задейства така наречен “кафява мастна тъкан ”. Функцията на тази тъкан е да изгаря лой, с цел да генерира топлота за тялото при потребност и при излагане на мраз. Това дава мотив на учените да допускат, че кафявата мастна тъкан  има роля в тази връзка сред външната температура и диабета.

Според критици обаче, подобен извод е много пресилен, доколкото едвам към 2% от спомагателната сила създавана при излагането на мраз се дължи на кафявата мастна тъкан. Много повече сила се набира от треперенето от студа, да вземем за пример.

Вярно е, че температурата се е трансформирала за времето от 1996 до 2009 година, само че в същия интервал има и доста други промени, които може да са играли роля за повишение на заболеваемостта от диабет вид 2. За тези години се е трансформирало храненето и количеството одобрявани калории, а няма данни за това, какви са измененията във физическата интензивност на хората.

По-топлото време дава отражение върху снабдяването с прясна храна, което може да е повлияло отрицателно на храненето и от там да се е повишила заболеваемостта от диабет, упорстват създателите на проучването. Наред с това, по-топлото време води по-често до дехидратиране, което утежнява здравето, изключително на хората, които са предразположени към диабет вид 2.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР