Доста сериозни разногласия е имало между евролидерите около това как

...
Доста сериозни разногласия е имало между евролидерите около това как
Коментари Харесай

Евролидерите се изпокараха за разпределението на ваксините


Доста съществени различия е имало сред евролидерите към това по какъв начин да се разпределят спомагателните 10 млн. дози ваксини сред страните в Европейски Съюз. Въпросът по този начин и не останал решен и е върнат на Комитета на непрекъснатите представители на страните членки, написа „ Политико “.Според изданието, на онлайн съвещанието, европейските държавни ръководители са спорели часове по тематиката. И в последна сметка са се отказали да решат разногласието, прехвърляйки го на посланиците на страните в общността.

Решението идва след дословен бойкот на срещата от страна на австрийския канцлер Себастиан Курц, който е настоял страната му да получи спомагателни дози, въпреки че данните на Европейската комисия демонстрират, че Австрия е релативно добре измежду страните членки във връзка с получаваните дози от ваксини против ковид. Преди страните членки на Европейски Съюз договориха формула за пропрционалност, съгласно която всяка страна членка има равна опция да закупи справедливия си дял от ваксини.

Но все пак евролидерите упълномощиха посланиците на страните членки да разрешат различията.

Медията отбелязва, че вътрешните различия са още един аспект от програмата за имунизация на Европейския съюз, която е изправена пред съществени пречки и несъгласия. Борбата също подчертава продължаващия напън върху политиците да обезпечат ваксини за страните си допустимо най-бързо на фона на дефицит на дози и трета вълна на ковид.

По време на виртуалната среща ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа нови данни, които демонстрират, че от 1 декември са изнесени 77 милиона дози отвън Европейски Съюз, а 88 милиона дози са разпределени в страните членки. Според Фон дер Лайен 21 милиона дози за Англия са от Европейски Съюз.

В сряда Комисията и английското държавно управление излязоха с обща позиция, че дават обещание да работят дружно за увеличение производството на ваксини. Но в четвъртък напрежението се повиши още веднъж, откакто Фон дер Лайен означи, че не знае дали Лондон е изнасял някакви дози и акцентира, че чака " бистрота " от Англия.

По време на диалозите Курц е вбесил някои евролидери като немския канцлер Ангела Меркел и холандския министър председател Марк Рюте. Някои представители са изразили раздразнението си от това, че на всяка страна членка е разрешено да закупи ваксини съгласно контрактуваната формула за пропорция и някои разлики са в резултат на дейности на някои столици, изключително Виена, които са предпочели да не купуват всички разпределени дози за тях.

Въпреки че се е отказала от някои благоприятни условия за закупуване, Австрия към момента е в първата десетка на страните от Европейски Съюз по две основни категории: сложени брой дози на 100 души и сложени дози на 100 души в цялото население. Въпреки това Курц се оплака, че страната има дефицит и изиска по-голям достъп до плануваните 10 милиона дози от имунизацията на BioNTech/Pfizer, които се чака да бъдат доставени сред 1 април и 30 юни.

В заключенията си евролидерите повторили уговорката си да се придържат към формулата за пропорция, само че желаеха от посланиците да договорят детайлите.

В декларацията се споделя, че канят Комитета на непрекъснатите представители да реши въпроса за ускорените доставки на ваксини, когато се разпределят 10 милиона дози от имунизацията на BioNTech/Pfizer през втората половина на 2021 година, което би трябвало да стане в духа на взаимност.

След диалозите пред публицисти Меркел премерено смъмри страните, които не са употребявали цялостното систематизиране на имунизациите, което ясно се отнася за Австрия.

На конференция Рюте акцентира, че България, Латвия и Хърватия са измежду страните членки на Европейски Съюз, които в действителност се нуждаят от помощ за приемане на повече ваксини, само че той не уточни някаква специфична потребност за Австрия.

Ние считаме, че изключително България, Латвия и Хърватия имат проблем и желаеме да им помогнем, сподели Рюте и акцентира, че Австрия сега не е в неприятна позиция.

Въпреки това Курц разгласи победа в " Туитър ", като акцентира, че решението по какъв начин да се разпределят дозите ще бъде взето от посланиците, а не от експертния панел за имунизациите, който включва по един представител от всяка страна членка. Курц също означи, че е извоювал промяна във формулата. Според " Политико " обаче няма доказателства това в действителност да се е случило.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР