Доста е рисковано да похапваме храни с изтекъл срок на

...
Доста е рисковано да похапваме храни с изтекъл срок на
Коментари Харесай

Вижте 7 храни, които нямат срок на годност

Доста е рисковано да похапваме храни с изминал период на валидност, само че би трябвало да знаем, че има и храни, които не се скапват и може да ги консумираме даже след... години!
Точно по този начин, има "вечни " храни, на които постоянно може да разчитаме и не трябва да се тормозим, че могат да ни навредят, в случай че постоят по-дълго в хладилника или шкафа.
Днес ще ви срещнем точно с тях - несъмнено сте чували за някои от тях, а за други даже не сте подозирали.

Мед
През 2015 година археолози съобщабават, че при разкопки в Египет са разкрили мед на 3 хиляди години, който е изцяло кадърен за консумация. Tази продължителност се дължи на състава му - малко вода и повече захар, който не разрешава бактериите да се развиват. Освен това, медът съдържа дребни количества водороден пероксид, който попречва растежа на микробите.

Сушени бобови растения
Ключът към дългия им период на валидност е преработката и съхранението. Сушенето на фасул, леща и други бобови растения усилва концентрацията на захар и понижава наличието на вода, което затруднява растежа на бактериите и плесените.

Соев сос
Той има капацитет да бъде кадърен за консумация 3 години, а при положение, че шишето не е отваряно, още по-дълго. Колко дълго ще продължи, зависи от типа соев сос и температурата, при която се съхранява, откакто бъде отворен.

Захар и сол
Много от храните с дълъг период на валидност са с високо наличие на захар и сол. С елементарни думи, те извличат водата и попречват живота на бактериите. Като храни сами по себе си, в случай че солта и захарта се съхраняват надалеч от влагата, в херметически затворени контейнери, техният живот ще е безконечен. Но добавките като йод в солта, могат да понижат периода на валидност до към пет години.

Черен шоколад
Млякото в шоколада понижава периода му на валидност. Това не се отнася за черния, макар че той не всеки път наподобява добре на външен тип, откакто мине повече време. Това става, в случай че не се съхранява при непрекъсната температура, мазнината може да се издигне до повърхността, оставяйки цвят, който наподобява като мухъл. Ако се съхранява при непрекъсната температура, шоколадът може да стои две или повече години. Повечето хора обаче избират да не чакат толкоз и да го хапнат незабавно.

Бял ориз
Бял ориз е бил изяден след 30-годишен престой в кутии. Онова, което наподобява е ключът за дълголетието му, е атмосферата и температурата. Според изследвания ниска температура (около 3°C) и неналичието на О2 са значими за годността. Кафявият ориз, макар че постоянно се смята за по-здравословен, има по-кратък живот.

Бял оцет
Докато други типове оцет с времето могат да трансформират цвета си и вкусовите си качества, белият оцет се резервира в първичното си положение за дълго време. Важно е да го съхранявате на мрачно и ветровито място.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР