Доста често около 14 октомври (Петковден) Св. Петка се явява

...
Доста често около 14 октомври (Петковден) Св. Петка се явява
Коментари Харесай

Св. Петка се явила на Ванга и й заръчала...

Доста постоянно към 14 октомври (Петковден) Св. Петка се явява на праведници и грешници в съня, показвайки им правия път по един или различен житейски въпрос.

Тъй като пресвета Богородица също постоянно се явява нескрито или насън, двете небесни покровители на българите постоянно се бъркат от миряните. Приживе Ванга разяснявала, че те могат да бъдат отличавани по това, че нормално Божията майка ни се демонстрира в ослепително червено-оранжево одеяние, съответстващо на нейната небесна популярност. А Св. Петка се явява в черни облекла в унисон с монашеския й живот.

Приживе пророчицата подвига храм в чест на Св. Петка, към който на днешния празник (Петковден) се стичат поклонници от четирите направления на света. Ванга вярвала, че Св. Петка е нейна небесна закрилница. Всевиждащата жена постоянно общувала с Епиватската праведница, наричана у нас Петка Българска (Търновска). Веднъж тя й дала признание да вдигне храм в Рупите. Там било извънредно енергийно място за връзка с Небесните селения и Вселената. Самата Ванга споделила небесната повеля пред свои близки. Тя разказала още, че един път видяла с духовните си очи по какъв начин една мощна птица каца навръх това място. Според тълкувания това е двуглавият орел - знак на Вселенската патриаршия.

Възрастната жена споделяла, че още на млади години, малко откакто получила дарбата си, е почнала да вижда като мираж една бяла църква, кацнала като лястовица на към момента неизвестно място. С течение на годините и с общуването й със Св. Петка тя схванала, че храмът от видението в действителност е част от нейната задача на земята. Всичките спестени пари от пророческа й кариера феноменалната жена влага в построяването на фамозния храм. Но той й коства и много нерви. Нейни близки споделят, че около това тя се поболяла и единствено две лета след откриването на черквата предава Богу дух.
Промени Снимка: bulgariaview.com
Малко след демократичните промени в България, през 1991 година Ванга усеща, че моментът е пристигнал. Тя впряга в идеята своя нравствен наследник Димитър Вълчев, който отглежда като майка, и мастития художник от времето на соца Светлин Русев. Скоро планът за храма е направен безплатно от арх. Богдан Томалевски и арх. Лозан Лозанов.

Всъщност пророчицата авансово е знаела кои хора ще свършат работата, като показва главните строители поименно.

Така да вземем за пример за направа на иконостаса и олтара е определен близкият на актрисата Невена Коканова - Григор Паунов, като съгласно мълвата тя го платила. Коканова постоянно се допитвала до неземната заложба на Ванга и по този начин станали близки приятелки. Веднъж Вангелия й споделила следното: ”Извикай твойто момче, дърворезбаря ”, без въобще да го познава.

В началото на май 1992 година архитектурният план е утвърден от Неврокопския митрополит Пимен и на 31 май с негова благословия е направена първата копка в местността Рупите.
Снимка: Уикипедия Ктитори
Парите, с които стартира градежът, възлизат на 10 млн. лв., неденоминирани. По-голямата част са на пророчицата, която се явява главният ктитор. Но и доста хора подаряват средства, вярвайки, че по този начин ще получат здраве и благополучие в този или другия – отвъдния живот. Един от най-крупните донори е ромският водач Цветeлин Кънчев. Петричани описват, че той дал 1,5 млн. лв. на своята баба Станка, която е била една най-близките другарка на ясновидката. Малко откакто тръгнал градежът на храма старата жена ги занесла в един сак в Рупите. Друго огромно подаяние направила наша емигрантка в Австрия. На няколко пъти тя идвала до Петрич, като донесла общо 700 хиляди лв..
Снимка: Уикипедия Градеж денонощно
Строителството се прави от посочена от Ванга благоевградска компания и с доброволния труд на признателни хора, на които е помогнала през годините със съвет или рецепта за лекуване. Строи се както през деня, по този начин и нощем.

Изографисването на храма Ванга поверява на Светлин Русев. Твърди се, че той изпълнявал волята й да изрисува храма със страдащи и измъчени хора, каквито всекидневно търсят нейната помощ. Според някои обаче Ванга се е предоверила на своя другар Русев, който напълно се е отклонил от църковния канон. Крайният резултат мощно изненадал Ванга.

Когато идва починалият към този момент митрополит дядо Натанаил и вижда фреските, той изрично отхвърля да освети храма.

Ванга се ядосва, тъй като това се случва дни преди откриването на храма на Петковден. Хиляди хора знаят датата и ще дойдат от целия свят. Тя подозира интрига, като укорява владиката за какво чак в този момент й споделя за казуса.

Паметен е лютият спор сред митрополита и един от най-големите явления на нашето време през октомври 1994 година Ето единствено част от него:
Спор
- Е, вечерня ке има ли у четвъртък вечер? - пита Ванга архиерея.

- Зависи, би трябвало да се уточнят някои работи, другояче, в случай че не се уточнят и по каноните не бъде всичко... Цивилен може да пристигна всеки, само че каноничен духовник или епископ няма да може.

- Каноните вие ли ги направихте? Що требе към този момент, та ни епископ да пристигна, а единствено харч и грижи и на толкоз хора да кажеш в този момент - нема! Айде де! У петък на 14 октомври църквата ке се освети. Що има недостатък, ке се оправи след това.

- Една е църквата, не може да се дели и в случай че се усеща тя (Ванга) член на църквата...

- Ама късни са ти думите! Късно е, има единствено два дни още, понеделник и вторник...

- И в този момент не е късно!

- Ти по кое време пристигна при мене за първи път що кажа. Тая черква не е добре, по този начин, онака. Яз единствено си кажах - я тоя епископ що по този начин кажа? А ти требеше да кажеш - има недостатък – ке се оправи. А в този момент с Бога напред. Хубаво е местото, свето е местото. Младежи са умирали тука милиони. И те тая черква си е хубава. Ти що кажа - нищо, бент си замълчах. Късно е към този момент да приказваме.

- Нещата би трябвало да се изяснят!

- Боже, боже! Ти си епископ, ти си приключил доста нещо. На тебе Библията и Евангелието са ти у ръцете. Ти знаеш, че още малко дни останаха, ке седнеме, ке я осветиме, ке я благословиме и ке забележим след това. Пазач ке туриме, духовник ке туриме, жена ке туриме. Ке си лафиме с тебе, ке се сбереме по какъв начин що требва, а не по този начин.

- Лельо Ванга, прощавай, но то би трябвало авансово и за разлика от теб каноните ги знаеме...

- А-а, ти требва да си от памук по-мек и от шекер по-благ. А-а-а, бент не съм вчерашна. Ти си епископ бе, ти си взел най-финото към Бога.

- Аз съм дръзновен (обръща се Натанаил към обкръжението на пророчицата), само че не към нея, а към вас, които й бъркате акъла.

- Кой ми бърка акъла?

- Ами тия към тебе...

- А, и към тебе има такива хора, които ти бъркат акъло... Гледам от май 1941 година, когато цар Борис пристигна при мене. Всичките измъчени пари, които са ми давали хората – всичко е тука. И вместо да плаче, като я видиш тая черква, всите да могат да създадат от арно по-арно, да кажат реликва е тука, у тая река, у това речище, у тия тежки времена. Ти ке ми кажуваш, тинтири-минтири. А-а, ти да станеш мек, в случай че сакаш епископ да си! Църквата ке работи и денонощно. Да, това не са градските църкви, затвори я, заключи, я. У четири сата отвори я.

- В гръцките манастири, у съветските, у румънските или на всички места където и да отидете по Палестина, има неща, които са идентични. Защото Иисус Христос е същият през вчерашния ден, през днешния ден и во веки.

- А за какво Христос изгони свещениците от църквата и кажа: „ А, домът на татко ми не е търговски дом ”. Да продаваш волове и гълъби, айде вонка!

На изпроводяк митрополит Натанаил споделя, че в случай че това е Божие дело, то ще остане във времето, без значение от всичко. „ Но в случай че този храм стане причина да се погуби душата на вуйна Ванга, то по-добре да го няма ”.
Снимка: bulgariaview.com Видение
До последно църковни чиновници се пробват да убедят незрящата пророчица да изиска промени в иконите, с цел да е всичко съгласно условията на църковния канон. Но дали тъй като да не обиди своя другар Светлин Русев или поради нещо друго, тя не се съгласява.

Казва единствено, че във привидение Св. Петка е поискала от нея да се освети храма навръх 14 октомври 1994 година, а всичко друго е второстепенно. Днес църквата работи като редови православен храм. Всеки петък, събота и неделя, а също по този начин и на публични църковни празници, духовник изнася работа в Бялата черква в Рупите. Извършват се всички религиозни обреди.

На 31 май 2002 година стартира строителството на манастирската част към храма. Изграждането е изпълнено за няколко години и понастоящем там са отворени за гости: документална зала, заветен дом за кръщаване и венчаване и експозиция на дарени икони.
Снимка: bulgariaview.com Заръчала зографията на Светлин Русев да се поправи
По-късно ктиторката вика доста художници, само че никой не смее да посегне на творчеството на Светлин Русев. Накрая Ванга заръчала един ден, когато тези фрески избледнеят – да се създадат нови. Тя желала мястото да се трансформира в християнско средище за поклонение, само че на хора от всички религии, които да приобщи към най-краткия път до Бога – православието.

Което на процедура й се случва. Ежедневно идват рейсове с туристи и пилигрими от целия свят. А по отношение на изгледа и зографията на храма съгласно миряни те отразяват духа на времето, в което се основава – преломните години на преход след ерата на комунизма, учил генерации българи на атеизъм, само че и носещи порив и сила за смяна на тежките шаблони и догми, доближавайки и светците до нас, давайки им едно по-човешко лице.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР