Доскоро природният газ се считаше от производителите на шистов петрол

...
Доскоро природният газ се считаше от производителите на шистов петрол
Коментари Харесай

Американските компании за шистов петрол се обръщат към природния газ

Доскоро природният газ се считаше от производителите на шистов нефт в Съединени американски щати за скучен непряк артикул при добива на петрол. Дотолкова, че години наред се продаваше на себестойност. Днес цените на газа са най-високи от 14 години насам, а новите терминали за експорт порастват ръка в ръка с прогнозите за произвеждане.

Резултатът за производителите на шистов нефт е солидна спомагателна облага - референтните цени на природния газ в Съединени американски щати в края на август надвишиха 10 $ за милион английски топлинни единици, невиждано равнище от началото на финансовата рецесия през 2008 година
Търсене от Европа
Американският газ стана основен за Европа след съветското навлизане в Украйна. Износът на полутечен газ тази година е приблизително 11.5 милиарда куб. фута дневно, с 18% по-високо по отношение на 2021 година В момента в развой на създаване има четири нови експортни плана и близо дузина други, които търсят финансиране до 2023 година, написа Reurers.
Реклама
" Преди две-три години петролните компании не желаеха да чуят за природен газ, беше негатив, стеснение, само че не и през днешния ден ", споделя основният изпълнителен шеф на шистовия производител Comstock Resources Джей Алисън по време на конференция на производителите в Денвър през август.
Голямото осребряване
Най-големият самостоятелен производител на нефт в Съединени американски щати, ConocoPhilips, заяви, че през последното тримесечие е продавал природен газ приблизително за 10.15 $ за милион куб. фута, нарастване от 143% по отношение на същия интервал на миналата година. Цените притеглят и други компании да се извърнат към газа. Друг водещ американски производител, Chesapeake Energy, който през 2019 година купи оборудване за петролно произвеждане за близо 4 милиарда доара, в този момент възнамерява да го продаде и да стане напълно газова компания. Предстои да добави две сондажни платформи в газовото находище Haynesville в Луизиана и неотдавна подписа съглашение за доставка на горивото на Golden Pass LNG, експортьор на полутечен природен газ.

Производството на шистов газ в Съединени американски щати се чака да доближи 93.84 милиарда куб. фута дневно през септември, нарастване от 6.715 милиарда куб. фута дневно по отношение на септември 2021 година
Повече вложения
Печалбите евентуално ще продължат. През август APA Corp заяви, че е преместила платформа за газово находище в Западен Тексас и още веднъж е почнала да сондира. Три месеца по-рано беше обявено, че полето е малко евентуално да получи спомагателни запаси. ConocoPhilips също разгласи, че възнамерява да усили вложенията си в природен газ и ще вложи средства в два плана в близкото бъдеще.
Реклама
Високите цени съживяват и продажбите на активи в газови залежи в Съединени американски щати. През август Exxon Mobil съобщи, че продава шистовите си залежи във Файетфил. През юли Tellurian заяви, че уголемява газовите си ресурси и е вложил 125 млн. $ в земи за цех за експорт в Луизиана. Миналата седмица Cheniere Energy разкри проекти за разширение на своя цех за полутечен природен газ в Тексас.

Основният фактор за скока на цените на газа в Съединени американски щати е нарастването в световното търсене, а не промени във вътрешното ползване, настояват специалисти. Американските консуматори обаче ще би трябвало да се примирят с вероятността от високи цени на газа, предизвестяват специалисти в енергийния бранш.
Свързани публикации И Съединени американски щати удължават живота на въглищните централи 1 септември 2022, 17:23 Природният газ ще нарастне с 18% от септември 1 септември 2022, 14:58 Пазарът на газ в Европа - колкото близо, толкоз и надалеч от самостоятелност 26 август 2022, 05:52 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР