Досегашният президент на Търция Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския

...
Досегашният президент на Търция Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган печели изборите. Остава начело на Турция

Досегашният президент на Търция Реджеп Тайип Ердоган, претендент на Републиканския алианс печели 56,36% от гласовете на президентския балотаж в южната ни съседка. Претендентът Кемал Кълъчдароглу, претендент на опозиционния Национален алианс, остава с 43,64%. Това демонстрират първите резултати след гласуването през днешния ден, основани единствено на 49,39 на 100 от бюлетините. Опитът от преброяването на бюлетините на първия тур демонстрира, че преднината на Ердоган може да намалее, само че е задоволителна с цел да бъде разгласен още в този момент за финален победител.
 
На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин % не доближи на настоящия държавен глава да завоюва – за Ердоган гласоподаваха 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски жители.
 
Основният му конкурент Кемал Кълъчдароглу получи 44,88% от гласовете на гласоподавателите. Класиралият се на трето място Синан Оган прикани последователите си да гласоподават на втори тур за Ердоган.
 
 Ердоган и Калъчдароглу Ердоган и Калъчдароглу Източник: Zonanews
Анкета на организация " Конда " обрисуваше победа на Ердоган: 52.7 на 47.3%, само че при 8.2 на 100 нерешили, въз основата на анкети сред 21-22 май (преди решението на Оган).
 
Повече от 64 милиона турци имаха право да гласоподават на днешния втори тур от изборите за държавен глава в 192 000 изборни секции в страната. В чужбина има регистрирани 3,4 млн. гласоподаватели, които са дали своят вот сред 20 и 24 май. Избирателните секции в Турция отвориха в 8 ч. сутринта и затвориха в 17 ч.
 
Продажбата на алкохол бе неразрешена в деня на изборите. Избирателната интензивност в Турция нормално е висока. На 14 май, когато се състоя първият тур на президентските избори, както и парламентарните избори, общата изборна интензивност бе 87,04 %.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР