Досегашният президент бе преизбран за втори мандат с пълно мнозинство

...
Досегашният президент бе преизбран за втори мандат с пълно мнозинство
Коментари Харесай

Преизбраха Щайнмайер за президент на Германия

Досегашният президент бе избран отново за втори мандат с цялостно болшинство от гласовете на Федералното заседание

Той получи 1045 гласа от общо участвалите във вота 1 437 души - политици, медици, спортисти, актьори, осведоми

Това бе много ненадейно: в края на май 2021-а другояче много сдържаният Франк-Валтер Щайнмайер разгласи, че ще се кандидатира още един път за най-високия държавен пост. Тогава той аргументира това свое решение с желанието си да води страната напред към бъдещето. По думите му, в сегашната пандемия, донесла "страдания и тъга ", Германия се намира в "повратна точка ". Той би желал "да помогне раните да заздравеят ", съобщи Щайнмайер.

Президент за още пет години. Той не пожела да чака, до момента в който го повдигнат за още един мандат, каквато е практиката. И стана президент за още пет години.

Щайнмайер заложи на риска и завоюва. Социалдемократът бе подсилен от всички партии в ръководещата коалиция - от ГСДП, от Свободната демократическа партия и от Зелените. Даже и консерваторите от ХДС/ХСС му засвидетелстваха доверието си и се отхвърлиха да издигат собствен претендент за поста.

Диалог, единение, спор

През първия си петгодишен мандатФранк-Валтер Щайнмайер сподели, че може да бъде обединител и медиатор. Че е човек, който умее да търси разговора и - изключително в спешни времена - намира правилния звук.

По време на пандемията той се наложи като основател на полемики по горещите публични тематики, в които участваха и политици от дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия ". На последната такава полемика от началото на януари т.г. тематиката бе "за " и "против " наложителните имунизации. Поканени бяха и представители на антиваксърите.

Самият Щайнмайер не зае ясна позиция по въпроса. В началото на полемиката той посочи: "Като федерален президент няма да се нареждам в този спор за наложителните имунизации ". И по този начин пропусна още веднъж шанса да покаже кураж, да направи изказване и да даде опция на обществото да спори по тематиката. Той водеше диалога доста рутинирано, без нападки и провокации. Както се е проявявал през целия си първи мандат като президент.

Срещу забравата на историята и против десния популизъм

Франк-Валтер Щайнмайер доближава кулминационната точка на политическата си кариера при започване на 2017-а година. Тогава - през февруари - той за първи път бе определен за президент на Федералната република, освен това още при първото гласоподаване. Той одобри избора с типичната за него усмивка, след което показа политическата си стратегия: против забравата на историята и против десния популизъм.

Може и да няма място за паника, само че популистите нажежават дебата като създават "фойерверки със своите плашила ", съобщи във встъпителната си тирада Щайнмайер, без обаче да показва поименно "Алтернатива за Германия ".

Четвъртият кабинет на Меркел - шедьовърът на Щайнмайер

Истинският тест за него пристигна няколко месеца по-късно, когато след парламентарните избори през есента на 2017-а година водачите на партиите не съумяха да се договорят за ръководеща коалиция и даже се обрисуваха нови избори. Социалдемократите на Щайнмайер просто не желаеха повече да ръководят в съюз с консерваторите от ХДС/ХСС.

Президентът Щайнмайер и представителят на Кнесета Мики Леви в Деня за респект на жертвите на Холокоста в Берлин, 27.01.2022

Тогава Щайнмайер излезе с апел към тях да се отнесат съществено към изборните резултати и да се договорят за работещо държавно управление. И пожъна триумф: през март 2018-а бе формиран четвъртият кабинет на канцлерката Меркел - с присъединяване на Социалдемократическата партия. В цялата история на Федералната република няма различен случай на такова сполучливо ходатайство от страна на федералния президент, който по Конституция има най-вече представителни функционалности във вътрешната и външната политика.

Президент с огромно сърце

Франк-Валтер Щайнмайер произлиза от семейство на дърводелец и работничка във фабрика. Роден е в Детмолд, приключил е право, а по-късно получава и докторска степен. През 1975-а година влиза в Социалдемократическата партия.

С бъдещата си брачна половинка се среща в университета - Елке Бюденбендер също е следвала право. С нея е обвързван и един епизод, с който Щайнмайер печели благосклонностите на германците: в края на 2010-а година той подарява един от бъбреците си на своята болна брачна половинка. "Това нито е геройска постъпка, нито е подарък за брачната половинка ми ", съобщи тогава Щайнмайер.

Откритие на Герхард Шрьодер

Политическият гений на Франк-Валтер Щайнмайер е видян от Герхард Шрьодер доста рано - още преди той да бъде определен за канцлер на Германия. Шрьодер става негов наставник и го назначава за началник на канцеларията си. През 2015-а година канцлерката Ангела Меркел му поверява поста външен министър в съдружното държавно управление на ХДС/ХСС и ГСДП.

Тогава Щайнмайер прави и идната смела крачка на огромната политическа сцена - на изборите за Бундестаг през 2009-а той излиза против Ангела Меркел в конкуренцията за канцлерския пост. Но се проваля съществено: тогава социалдемократите взимат единствено 23 % от гласовете, което е най-лошият им избирателен резултат от Втората международна война насам. "Този резултат е неприятен ден за немската социалдемокрация ", съобщи тогава Щайнмайер.

На прага на втория мандат

В момента той е на 66 години. Като държавен глава е държал речи из цялата страна и е пътувал близо 100 пътувания в чужбина, в това число в България. Радва се на необятна поддръжка както измежду политиците, по този начин и в обществото. Допитване от средата на януари сподели, че 86 % от германците считат, че федералният президент "си прави работата по-скоро добре ". А цели 81 % са на мнението, че би трябвало да остане на поста си. Неговите мощни страни са спокойствието и хладнокръвието. Може пък през втория си мандат да се трансформира и във визионер - ще има разполагаем цели пет години за задачата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР