Досегашният министър на младежта и спорта Радостин Василев направи равносметка

...
Досегашният министър на младежта и спорта Радостин Василев направи равносметка
Коментари Харесай

Радостин Василев: Положих основите за промяната, но времето беше твърде кратко

Досегашният министър на младежта и спорта Радостин Василев направи равносметка на свършеното в ръководеното от него ведомство за седем месеца и половина на поста. Той беше част от кабинета на министър ръководителя Кирил Петков, който бе свален на 22 юни с избор на съмнение.

Президентът Румен Радев издаде декрет, посредством който ще бъде назначено служебно държавно управление, в което за министър на младежта и спорта беше одобрена Весела Лечева.

" Настъпи моментът да направя равносметка на свършеното от мен и екипа ми в ММС. На първо място, желая да кажа, че за мен беше чест да съм министър на младежта и спорта. Дадох най-хубавото от себе си. Благодаря на сътрудниците ми за големия труд, който поставиха и за свършената работа!

От първия ден след встъпване в служба, поставих основите на почтена и открита работа. Нито за момент не съм имал съмнение по какъв начин би трябвало да се работи - въз основата на експертиза, морал и без боязън, в името на бъдещето на България, българския спорт и децата, които заслужават късмет да осъществен фантазиите си.

Стартирах невиждано освобождение на завладените спортни парцели от мутрите и мафията, бях безапелационен и непреклонен, че разпоредбите и законите са идентични за всички и би трябвало да се съблюдават до последната писмен знак! Както и, че това е не верният, а единственият метод спортът и страната да вървят напред.

Подписах заповеди за финансиране на десетки спортни обекти в цялата страна за повече от 5 милиона лв.. Реализирането на плановете бе в унисон с желанието ми за модернизиране на спортната инфраструктура за всеобщ спорт. Спортът би трябвало да бъде държавна политика с висок приоритет!

След сериозна опозиция смених управлението на Директива за птиците “Български състезателен тотализатор”, а това докара до тотално реформиране на сдружението и рекордни доходи. Български състезателен тотализатор регистрира по-високи резултати от март до юни 2022г. в съпоставяне със същия времеви интервал на миналата година. Приходите за интервала са нарастнали с 25,51%. Съпоставката установи, че през оценените четири месеца на 2021 отчисленията към Министерство на младежта и спорта са на стойност 13 231 882,96 лв., до момента в който през март – юни 2022 те доближават 17 021 726,19 лв., което сочи покачването им с 28,64%. Основната цел е сдружението да печели добре, тъй като това е главният детайл в бюджета за спорт и просвета. Поставих това условие към изпълнителния шеф Александър Тодоров и екипът му и за 4 месеца работа, те се оправят ослепително. В бъдеще би трябвало да се случат законодателни промени в закона за хазарта и замяна на централната компютърна система, следва и рационализация в лотарийните игри (засега са подготвени 3 нови билета) и вложения, които би трябвало да доведат до това, че до края на годината и изключително през 2023г., облагата да бъде доста по-голяма.

Ръководството на НСБ изсветли всички парцели и спря голям дълготраен рекет над ползвателите на спортната инфраструктура.

Предложихме юридическа процедура, която да разреши построяването на нов стадион на ЦСКА, а клубът заплати трупаните с години отговорности към страната. Топката в този момент е в управлението на ЦСКА, което към този момент може да срещне единствено помощ, а не спънки от страна на страната. Това се отнася за всички клубове, които са се обърнали към ММС.

Увеличихме капитала на комерсиалното сдружение " Сердика спортни парцели " ЕАД (ССИ) с 1 милион лв., което даде опция за пускане на плана за реорганизация и рационализация на комплекс " Червено знаме ". Техническото проучване на обекта е приключено и след увеличението на капитала на ССИ, може да се разпорежда проектирането. Нещо, което никой преди нас не направи.

Предприехме дейности по отношение на противозаконното притежание и прилагане на парцелите държавна благосъстоятелност на Стадион “Септември “ и оборудванията към комплекса. Тези дейности са ощетили страната с големи финансови средства. Същевременно, законните обекти се употребяват от децата в комплекса за баскетбол, волейбол и други безплатно, което се случва за първи път.

Възложих вътрешен одит, който откри изчезнала документи в,,Академика 2011 " и подозрения за финансови злоупотреби при осъществяването на Арена Бургас. На база на отчета на вътрешния одит сезирахме АДФИ и Сметна палата за следваща инспекция. Тази зала е образец за грабежа на публичен запас по времето на ГЕРБ. МФ е сезирало АДФИ за инспекция на община Бургас по отношение на реализацията на плана.

Поех голям ангажимент към Плевен за построяването на нова многофункционална спортна зала в града. След два несполучливи опита и 30 години забвение, няма спънки този план ще се осъществя. Заради рекет от страна на архитект по незавършената зала, от която има единствено основи, се наложи с община Плевен да преминем към смяна на общия организационен проект на града, с цел да нямаме спънки за реализацията на плана. Общинския парцел следва да се трансферира в благосъстоятелност на страната и да се минава към планиране до края на годината.

Сезирахме способените органи за незаконна скица при непостроените учебни физкултурни салони от ГЕРБ и заведохме каузи против изпълнителите, които отхвърлят да възстановят над 15 милиона лв. предплатено платени от страната. Не е забит и един гвоздей в тези салони. Паралелно възстановихме на страната към 6 милиона лв. от част от изпълнителите на тези салони.

Направихме цялостна проверка на Министерството на младежта и спорта, Национална Спортна База, Сердика спортни парцели и Академика 2011. Установихме цялостно безсрамие. Сезирах способените органи с редица сигнали за дейности в ММС, а управленията НСБ и Академика подадоха сигнали до АДФИ с редица нарушавания при ръководството на тези сдружения.

Изготвихме стратегия за финансиране на обновяването на футболни игрища, употребени от професионални клубове на стойност 100 милиона лв.. Надявам се, служебният министър, да довърши започнатото.

Създадохме стратегия за създаване на нови спортни инфраструктурни обекти и планове за реорганизация на съществуващи спортни комплекси и обекти.

Изготвихме нова Програма за финансово подкрепяне на действия в региона на спорта за високи достижения за 2022 година Над 80% от федерациите получават повече средства по отношение на миналата година. Отделихме рекордни средства за семейства.

Изправихме се против наследената система на парадокса в спорта. Срещу обгрижването и облагодетелстването на комфортни хора. Показахме ви част от тях.

Възстановихме справедливостта в няколко федерации.

За 6 месеца, след 12-годишното иго на спорта, е доста мъчно направеното от нас да доближи до всички, само че заложихме доста съществени промени. Нека продължим в този дух!

Това, което ми даде кураж да поема Министерството на младежта и спорта, беше убеждението ми, че съм свободен и в същото време виновен човек. Свободен от предразсъдъците на предишното и виновен към проблемите на днешния и утрешния ден.

Положих всички старания, политиката да се прави по този начин, че хората, свързани със спорта в България, да се усещат уверени и почтени. Народът е мощен там, където е мощен Законът!

Положих основите за смяната, от която спортът се нуждае, само че времето беше прекомерно малко, с цел да преборим до дъно дружно мафията, превзела спорта в България.

Ще продължа да работя за богатството на България! ", написа Василев в профила си във " Facebook ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР