Дори в космоса, човек може да има своите слабости и

...
Дори в космоса, човек може да има своите слабости и
Коментари Харесай

Може ли да се разминете с убийство в космоса

Дори в космоса, човек може да има своите недостатъци и да усеща. Понякога наслада, различен път яд и даже експанзия. Дори и при нулева гравитация, човек може да изпитва експанзия. Ако имаме вяра на Холивуд, хора могат да се убиват даже и в космоса, а колкото и проби да вършат другите галактически институции, не можем да забравяме, че преди години се заформяше още един злокобен спор сред Съединени американски щати и Русия, който можеше да прерасне в борба, тъй като съветската тоалетна на интернационална галактическа станция беше счупена, а американците отказваха да предложат своята. Това обаче е от дребните произшествия, по-сериозният въпрос е различен: какво се случва, в случай че в открития космос човек извърши ликвидиране?

Все отново всички закони би трябвало да важат единствено на планетата, имат ли мощ и в космоса? С оглед на това, че човек е единственото създание, което е способно да убива за наслаждение, не би трябвало да се изненадваме от обстоятелствата, че някой е решил всички забавни ходове и даже система за залавяне, когато закононарушението се случи в космоса. Това обаче идва с някои съществени проблеми, по какъв начин се проверява ликвидиране в това пространство, кой ще събира доказателства и по какъв начин? Очевидно е, че когато пътуванията в космоса, а това ще се случи рано или късно, тогава се чака да има договаряния сред другите компании, въвеждането на съответна юридическа конвенция и още доста други забавни варианти. Законите ще бъдат пренаписани и ще се вкара нов стандарт, с който убийството ще има същата тежест и на галактически транспортен съд.

 SpaceX And NASA Postpone Tomorrow's Dragon Capsule Launch To Sunday Due To Weather

За изненада на всички, множеството народи към този момент имат открит закон за галактически закононарушения. Ще открием, че в член 8 от „ Договора за правила, регулиращи активността на страните при проучване и потребление на галактическото пространство, в това число Луната и други небесни тела “ участва тъкмо подобен закон. Там е разказано следното: при изстрелването на галактически транспортен съд, спътник или станция, всички нейни елементи и пространство се считат за държавна територия и управляват целият район. Следователно в случай че американски астронавт убие различен на полет на NASA, неговото следствие ще се води от ФБР и ще бъде съден в Съединени американски щати, в случай че се случи на борда на съветски транспортен съд, тогава следствието и налагането на закона ще се случи от Русия.

Всеки един галактически транспортен съд е под протекцията на страната, която го изстрелва, затова в случай че китаец се вози на американска совалка, той би трябвало да съблюдава американските закони. Ситуацията става малко по-сложна, в случай че на борда на интернационална галактическа станция бъде осъществено ликвидиране, а жертвата и килърът са от разнообразни страни. Според член 22 от междуправителственото съглашение от 1998 година, подписано сред страните, изисква при сходно закононарушение причинителят да бъде предаден на закона, който идва с неговото поданство. При възможна опасност на самата галактическа станция, както и опасността на животи от друга народност, тогава се привиква съвет и всички страни би трябвало да дискутират изхода на събитието, стремейки се да понижат възможностите за възможната офанзива.

След това се гласоподава и коя страна първа да откри наказателна активност. Това обаче важи единствено и само за по този начин наречените интернационалните галактически станции и за нито един различен летателен уред в космоса. Правото се трансформира още повече, когато стане въпрос за по този начин наречените орбитални хотели, които би трябвало да се считат за частен бранш. Макар и да няма тъкмо такива настоящи, юристите са помислили и за подобен сюжет, заради простата причина, че тъкмо там се счита, че може да бъде осъществено ликвидиране. Заключението на някои специалисти е, че в случай че имате на територията на страната към 400 цивилни индивида, то закононарушение наложително ще има. Макар и на интернационалните галактически станции да се изпращат едни от най-хубавите хора в специфична селекция, възможностите понижават.

 SpaceX Falcon-9 Rocket And Crew Dragon Capsule Launches From Cape Canaveral Sending Astronauts To The International Space Station

Но когато пътешествията станат изцяло свободни, селекцията няма да бъде спазвана дотам. За спазването на съответния закон би трябвало да запомним следното. Ако имаме галактически хотел, тогава още веднъж има сделка сред всички страни, които вземат участие. Това може да е нацията, която е основала самия хотел, нацията-производител или нацията, която е изстреляла самия хотел в космоса. Отново има контракт, който контролира всички тези връзки през 1967 година и се чака, че всяка една страна би трябвало да е договорила изискванията с друга. Има вид всички да разполагат с пълномощия, има и подобен, в който единствено една да се разпорежда. При осъществяването на закононарушение, всички страни ще би трябвало да се договорят посредством дипломатическите канали, тъй като закононарушението се прави на територията на всички посочени в предварителната конвенция. До тук излиза наяве, че като че ли е по-добре да не убивате никой в космоса – прекалено много закони ще се ангажират с вас.

Къде свършва юрисдикцията на закона? Да си представим за момент, че двама души са в космоса и единият убива другия. Как? Оставяме това на вашето въображение, откакто открития космос не е уловен по закона на никого, тогава какво следва? Макар и закононарушението да се прави отвън територията на закона, той продължава да важи и там, както може да видим в интернационалните води или на територията на Антарктика, където на този  стадий има други настоящи полици. С изненада ще установим, че самият въпрос към момента не е организиран, всеки човек има поданство, затова е привързан с всички правила и отговорности, които по този начин или другояче би трябвало да се съблюдават.

Следователно би трябвало да знаем, че в случай че правим закононарушение в друга страна, както и на територията на интернационалните води, тогава можем да бъдем предадени на потърпевшата страна или да бъдем съдени от нашата родна. Следователно закононарушенията в космоса са също част на избраната законова институция, която ще отреди какво да се случи с нас. Тук има още един необикновен проблем, когато закононарушението се случи на няколко хиляди километра от земята, най-вероятно ще имаме потребност и от галактически органи на реда, чиято съществена активност ще бъде да наблюдават за мира. Това ще пристигна с избрани разноски и сигурно ще изисква и доста финанси, да не приказваме, че самото следствие ще желае и фрапантна смяна на методите. Все отново би трябвало да знаем, че ДНК-то на Земята старее доста по-различно на Марс.

 SpaceX Falcon-9 Rocket And Crew Dragon Capsule Launches From Cape Canaveral Sending Astronauts To The International Space Station

По-ниската гравитация на алената планета може да промени напълно следите на ликвидиране, да вземем за пример капането на кръв при прободна рана ще се разграничава в резултат на гравитацията, марсианския прахуляк и още доста други. По-важното е, че откакто има настоящ закон, той въпреки всичко ще би трябвало да следва главните правила и хрумвания, а и в най-лошия случай ще се наложи от проверяващите да създадат каквото могат, с каквото разполагат. При съществуването на по-сериозни туристически полети, един от законите – 4-тата корекция ще би трябвало да отпадне.

На този стадий знаем, че всяка стая разполага с видео камера и въпреки да се нарушава правото за персонално пространство, множеството астронавти са готови с обстоятелството, че ще бъдат гледани когато и да е от денонощието. С нейното отпадане се чака и активирането на нов тип галактическо право, в което всички вероятни разновидности ще бъдат вписани, до момента в който не се стигне до едно главно решение. До тогава има време и почтено казано се радваме, че още не сме стигнали до този миг. В един миг космосът ще се трансформира в обект на правосъдие.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР