Дори телевизионните кадри не успяват да предадат чувството на шок,

...
Дори телевизионните кадри не успяват да предадат чувството на шок,
Коментари Харесай

Апокалипсисът в Турция - предотвратим?

Дори телевизионните фрагменти не съумяват да предадат възприятието на потрес, опустошаване и безизходност

Апокалипсис, същински пъкъл, призрачен сън, невъобразимо злополучие - думите не доближават да се опише обстановката в Турция след най-мощното земетресение от 100 години насам. Дори телевизионните фрагменти не съумяват да предадат възприятието на потрес, опустошаване и безизходност, написа Лилия Димитрова за. Президентът Реджеп Ердоган съпостави труса с атомна бомба.

„ Бедствието се е случило в регион по-голям от територията на доста страни, епицентърът е бил покрай повърхността и спрямо други трусове в историята, това е било с силата на няколко мощни атомни бомби. “

Турция има повече опит със трусове от съвсем всяка друга страна, само че създателят на доброволческата избавителна група Акут Насух Махруки счита, че при този трус политиката е попречила на избавителните интервенции. След земетресението в Измит през 1999 година армията управлява избавителните действия, само че откогато Ердоган е на власт, и изключително след опита за прелом през 2016 година, интензивно се пробва да ограничи пълномощията на въоръжените сили, дотолкоз, че към днешна дата армията може да се включи единствено след заповед на държавното управление. Така огромните последици от труса са оставени на плещите на Агенцията по гражданска отбрана с личен състав от петнайсетина хиляди души и доброволци, което води до съществено закъснение в издирването и спасяването на хора.

„ Там вътре има трийсет жертви! Наистина ли страната не може да направи нищо?! “

Като първостепенна причина за огромния брой жертви обаче се показва некачественото строителство в засегнатите региони. Дори в най-скъпия квартал на Газиантеп има голям брой здания заравнени със земята. Апартаментите тук се продават за милиони, а са се срутили като пясъчни кули, гневи се Емре, родственик на умрял.

„ Ръцете им са изцапани с кръвта на починалите в тази постройка. Не може бизнесмените да са изкупителни жертви, институциите, одобрили постройката също са отговорни, както и държавното управление и страната. “

В обществените мрежи се появиха десетки фотоси на новопостроени здания, открити преди две-три години и рекламирани като построени с висококачествени материали, според всички инженерни условия. Ако фактически бяха издигнати съгласно сеизмологичните условия, би трябвало да устоят на трус с сходна мощ, само че вместо това са станали на пух и прахуляк. Бахатин Ашън е работел като охранител в един от рухналите жилищни блокове и споделя.

„ Видях дефектите със личните си очи. Като пипнах колоните, бетонът се разтроши в ръката ми като пясък. Арматурата също беше ръждясала, развалена от дъждовете. “

Турските управляващи издадоха стотици заповеди за арест на строителни бизнесмени, свързани с рухналите здания в 11-те провинции. Около дузина бяха и арестувани, само че съгласно доста хора това е единствено за похищение на вниманието от по-сериозния проблем – надълбоко вкоренената корупция в строителния бранш в композиция с покровителството на ръководещите.

От 60 години на предишния век, турските управляващи постоянно обезпечават „ амнистии “ на строители, последната е през 2018-а. Амнистията разрешава на бизнесмените да пуснат в употреба постройка, която не дава отговор на условията за сигурност като единствено платят такса. До 75 хиляди здания в засегнатите от труса региони са узаконени точно с сходни амнистии. Според журналиста Явъз Байдър това е еднакво на закононарушение.

„ Двата труса разкриха големи равнища на корупция, невиждани. Безнаказаността е част от турската политическа просвета, както и прехвърлянето на виновност. Много от строителните бизнесмени са били известни на съответните управляващи, само че равнищата на корупция са толкоз огромни, че не са взети никакви ограничения. И цифрите го потвърждават – за последните 70 години са издадени 19 амнистии за строителни стандарти. Заведени са над 2 500 каузи, само че единствено стотина са стигнали до съда. “

Вярно, мъчно се планува земетресение, само че предизвестия не липсват. От години специалисти сигнализират за заплахата от мощен трус, известният турски геолог проф. лекар Наджи Гьорюр даже съответно показва Анадолския разлом.Трагично и скандално е, че турското държавно управление е пределно наясно, че страната е ситуирана върху сеизмично дейна зона и най-хубавият метод да се приготви за злополучие е да построи домове и инфраструктура, устойчиви на земетресения. Това значи повече стоманена арматура и по-малко бетон, както и укрепване на основите – все неща, които оскъпяват градежа с до 20% и изкушението да пренебрегнеш условията е явно.

„ Беше въпрос на време да стане. Преди шест месеца председателката на жилищната асоциация ни предизвести, че постройката има проблеми и може да се срути и при най-лекото земетресение. Предложи да подсилим колоните, само че не бяха взети никакви ограничения. “

След земетресението в Измит, което взима 17 хиляди жертви, са въведени по-строги стандарти за строителство в сеизмични зони. Според локалните медии обаче регулациите не се съблюдават, а управляващите освен че не упражняват надзор, а и предизвикват нарушаванията с така наречен сторителни амнистии.Освен това е въведен налог „ земетресение “, от който са събрани над 4 и половина милиарда $, даже е вдигнат с 10 % предходната година, само че управляващите по този начин и не изясняват къде отиват парите.

Според президента Ердоган е невероятно да се подготвиш за сходно злополучие. „ Това е дело на ориста, “ сподели той, само че и насилствено призна, че строителният надзор е занижен.

„ Фактът, че 98% от рухналите здания са строени преди 1999-а демонстрира, че имаме прогрес в стандартите на строителство и инспекции, само че и ни припомня, че би трябвало да сме по-строги. “

Ердоган идва на власт малко след огромното земетресение в Измит през 99-а, точно с обещания да сътвори заможна междинна класа и да ѝ обезпечи евтини жилища. „ Сградите убиват хората, не земетресенията. Трябва да се научим да живеем с трусовете и да вземем съответните ограничения, “ написа Ердоган в туитър през 2013-а, когато е министър председател. Сега този пост е споделян хиляди пъти.

В същото време доста от градовете, потърпевши от земетресението се управляват от кметове от ръководещата партия на Ердоган. И апелите му за обединяване преди идните избори надали ще бъдат чути. По-скоро стечението на всички тези условия ще подейства като катализатор за сближение на опозицията, счита журналистът Явъз Байдар.

„ Опозицията е разпокъсана и фрагментирана, само че това злополучие може да я тласне към обединяване. Очакванията на гласоподавателите, които са настроени сериозно към държавното управление, са опозиционерите да работят дружно и да съставляват ползите им на изборите. “

Като прибавим икономическите компликации в Турция, инфлацията към този момент наближава 60%, наподобява властническото, над две десетилетно ръководство на Ердоган, може да е към своя край.

„ Ердоган е притиснат в ъгъла повече от всеки път. Сблъсквал се е с компликации, само че това е най-сериозното предизвикателство, пред което се изправя. Гневната съпротива го притиска още повече, няма доста лостове за въздействие от позиция на Конституцията, не може да отсрочи изборите, най-вече да ги организира на в началото избраната дата – 18 юни, тъй че следва да забележим каква политическа хореография ще ни изиграе. “
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР