Дори само видът на болна птичка активира имунната система на

...
Дори само видът на болна птичка активира имунната система на
Коментари Харесай

Код жълто или какво ни казва видът на болно канарче

Дори единствено типът на болна птичка задейства имунната система на здравите ѝ съседи по кафез – са изводите от проучване, направено с необикновен лабораторен обект, какъвто са канарчетата.

„ Интригуващо е, че образен тласък може да задейства имунната функционалност, споделя Ашли Лов, началник на плана и лекар по екология на болесттите от Университета в Кънектикът, въпреки и за момента да не е ясно дали това активиране фактически защищава птиците. “

Знаем, че имунната система е оня свръхбдителен механизъм, който от самото начало брани организма ни и активизира „ войските си “ всякога, когато се натъкне на патоген. Обикновено обаче, с цел да стане това, патогенът би трябвало да ни е атакувал.

„ Има проучвания, които позволяват, че хипотетична опасност също разсънва имунна реакция. Правени са опити, при които фотография на болен човек покачва отделянето на цитокини у здрави пациенти. Но до момента не е изследвано дали близостта с болен може да предизвика имунната система да реагира, отбелязва Лов.

Ако животните в природата могат да се приготвят имунологично при първия сигнал, че могат вероятно да се заразят, евентуално ще са по-добре готови, когато заболяването в действителност е налице “, споделя още тя.

За да ревизират хипотезата, Ашли Лов и екипа ѝ заразили десетина канарчета с патоген, пораждащ конюнктивит и водещ до омърлушване и заспалост. Девет други птички били сложени в клетки по този начин, че да виждат болните си събратя, само че задоволително надалеч, с цел да не прихванат вируса. В продължение на месец откривателите вземали кръвни проби от здравите птички и следили за разнообразни аспекти на имунната им интензивност и следили нараснала имунологична реакция.

„ Изключително забавен опит - разяснява и Дана Хоули, различен участник в изследването, доста животни заобикалят инфекции, практикувайки разграничаване от болните човеци. Разбира се, при обществените типове това има своята цена. Но проучването хвърля нова светлина върху връзката на имунната с нервната система и способността да реагираме на евентуални закани. “

Повече за опита чуйте в „ Науката не спи “ с Никола Кереков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР