Дори само от заглавието става ясно, че това са декоративни

...
Дори само от заглавието става ясно, че това са декоративни
Коментари Харесай

Отглеждане на зайци Джудже Хотот

Дори единствено от заглавието излиза наяве, че това са декоративни зайчета – дребни дребни домашни любимци, които основават уют, носят палавост и веселят дома на техните стопани.

Нека ще ви разкажем някои детайлности за породата зайци Джудже Хотот и по какъв начин би трябвало да се грижите за пухкавите сладурковци.

Повече за породата Джудже Хотот

Зайчетата-джуджета от породата Хотот са относително ново попълнение в заешките типове за домашно развъждане. Те са селектирани в края на 19 век в Германия и са приети публично от Американската асоциация на зайцевъдите през 1083 година Породата е основана въз основата на две други зайчета – холандско зайче джудже и по-големия по-размери заек Блан де Хотот. Резултатът е мъник с чисто бяла четина и ясна, добре обрисувана черна линия към очите. Този черен сектор не обкръжава в съвършен кръг окото, а се плъзга по линията на клепача. Така наподобява като че ли дребното животинче е гримирано с черна очна линия.

Въпреки че базисно представителите на породата би трябвало да имат черна оклака към очите, разновидностите при породата включват и други цветове – синкав, с лилави оттенъци и цвят шоколад.

По останалите характерности Джудже Хотот наподобява на холандските джуджета. Главата е необятна, а шията е едва забележима, съвсем незабележима. Тялото е късо и плътно. Раменете са необятни толкоз, колкото е ширината и на бедрата.

Ушите на тези зайчета нормално са изправени, а не увиснали, както е особено за други породи. Върховете им са леко заоблени, а дължината на ушичките е относително дребна, въпреки да има разновидности.

Отглеждане на белите джуджета Хотот

Зайчетата от породата Джудже Хотот са доста благи и отзивчиви. Те са другарски въодушевление и са превъзходен избор за домакински любим. Много хора стопират избора си на тях и поради тези качества, а освен поради доста красивия им въшнен тип. Подлежат на образование, като се учат бързо и извършват команди с готовност. Обичат интензивно да поддържат връзка със стопаните си и с околната среда. Но внимавайте, в случай че пускате пухчовците отвън загражданията им – те скачат високо и могат да прескочат ниски оградки или трудности, изключително в случай че са оставени дълго време сами.

Козината на дребосъците е къса, мека и лъскава, само че с цел да остане в ослепителен тип, би трябвало постоянно да я разресвате. Правете това най-малко един път седмично в продължение на 10 минути. Косменото покритие на телата им ще остане в съвършена форма, в случай че осигурите пълноценно и качествено харенене на зайчето.

Породата обаче е склонна към постоянно боледуване, като заболяванията могат да бъдат съдбовни, в случай че не се погрижите за мъниците в точния момент. Особено уязвими са към болести на дихателните пътища, което може да докара до затруднения. Симптомите са хрема, приключване на секрет от носа и очите, клюмнала глава и други Следете за тях, с цел да окажете помощ на зайчето допустимо най-рано.

Друг чест проблем е задръстване на червата с четина, която зайчето гълтам, до момента в който се ближе. За да избегнете този проблем, ползвайте специфични добавки за разграждане на космите в храносмилателната система.

Разбира се, зайците Джудже Хотот би трябвало да се обезпаразитяват постоянно – както против вътрешни паразити, по този начин и против паразити в козината.

Осигурете задоволително огромна клетка за зайчето и го пускайте да се разхожда отвън нея, когато е под наблюдаване. Имайте поради, че поради дребните размери мъничето може да бъде настъпено от някой от фамилията инцидентно. Затова бъдете деликатни. Почиствайте клетката на зайчето постоянно, а пространството в нея и отвън нея дръжте обезопасено – да няма токсични предмети за дъвчене, растения, рискови кабели и други

Ако спазвате тези рекомендации, ще имате дълго време здрав и благополучен другар вкъщи.

Вижте още:

- С какво се храни заек Холандско джудже;

- Чести заболявания при заек Холандско джудже.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР