Дори само чаша вино или бира дневно носи риск за

...
Дори само чаша вино или бира дневно носи риск за
Коментари Харесай

Няма безопасно количество алкохол, твърдят учени

Дори единствено чаша вино или бира на ден носи риск за здравето, сподели огромно проучване върху въздействието на алкохола, поради който умират съвсем три милиона души годишно в света, съобщи Агенция Франс Прес.

Всеки трети обожател на алкохола умира поради здравословни проблеми, провокирани от него. По-голямата част от жертвите на алкохола са мъже - 6,8 %, при 2,2 % за дамите.

Изследването, оповестено в здравното сп. "Лансет " прави оценка равнищата на консумация на алкохол и техния резултат върху здравето в 195 страни от 1990 година до 2016 година Алкохолът е причина за гибелта на 2,8 милиона души през 2016 година Той е на седмо място измежду рисковите фактори, водещи до преждевременна гибел и неработоспособност в света и основна причина за гибел в групата от 15 до 49 години (пътни катастрофи, самоубийства, туберкулоза). В тази възрастова група всяка десета гибел е поради алкохол.

Ежедневната чаша алкохол за една година усилва с 0,5 % риска от насърчаване на едно от 23-те болести, свързани с него - рак, сърдечносъдови заболявания, цироза, инфаркт, спрямо въздържателите. Това подхожда на 100 000 смъртни случая повече в света, посочи доктор Емануела Гакиду от Института по метрология и оценка на здравето към Вашингтонския университет.

"Идеята, че една-две чаши алкохол на ден са потребни, е единствено мит - акцентира тя. - Само нулевата консумация на алкохол понижава риска от заболявания ".

Най-много алкохол всекидневно пият мъжете в Румъния, Португалия и Люксембург. При дамите отпред са Украйна, Андора и Люксембург.

"Като се има поради удоволствието, което носи умерената консумация на алкохол, да твърдиш, че няма безвредно равнище, не наподобява добър мотив в интерес на въздържанието " - сподели Дейвид Спигълхолтър, професор по оценка на рисковете в Кембриджският университет. Карането на автомобил също не е 100 % безвредно, само че "правителството не предлага на хората да заобикалят шофирането ", пошегува се той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР