Дори при тази ситуация на немного стриктно спазване на противоепидемичните

...
Дори при тази ситуация на немного стриктно спазване на противоепидемичните
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова: Ковид вълната спада и не се очаква нова

Дори при тази обстановка на немного прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения против ковид вълната спада и не се чака нова, сподели за бТВ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„ Това е типично за всички епидемиологични талази. Коронавирусната зараза би трябвало да отиде в групата на острите респираторни болести и наблюдението над нея да върви по същия метод както наблюдението над грипните вируси “, добави още проф. Мира Кожухарова.

Тя означи, че имунизациите против ковид би трябвало да станат като имунизациите против другите грипни вируси и да се слагат всеки сезон.

„ Мерките против ковид полека-лека отпадат, това е и настройката на множеството хора. Сега сме във фаза на намаляване на броя на инфектираните. Към 1 февруари беше регистриран максимален брой инфектирани, само че в действителност има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички чакаме ограниченията да се разхлабват, до момента в който отпаднат. Действително максимален брой новозаразени бяха регистрирани, само че въпреки това броят на хората, които са заболели действително, и тези, които са в болница и интензивни отделения от самото начало не беше висока, поддържаше се на едно съвсем стационарно равнище – към този момент се срещаме с един прочут вирус “, сподели проф. Мира Кожухарова.

Според нея ограниченията против епидемията все още не са изключително затегнати – децата вървят на учебно заведение, зелените документи, доколкото ги има, правят работа на избрани места и не на всички места, означи тя.

„ Зелените документи, въведени в България, както и в другите страни, в доста огромна степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична позиция. Нито една мярка не може да спре изцяло една зараза, само че може да смекчи загубите от нея. Зелените документи направиха това нещо, тъй че, в случай че вървим към сходни тежки обстановки в бъдеще, евентуално отново ще имат значение. В момента върви спад на инфектираните, и то главно изразен в младите възрастови групи. При възрастовите групи над 60 години към момента се задържа едно по-високо равнище, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най–често, за тях няма да е нездравословно, в случай че стоят с маска в рейсовете “, разяснява проф. Мира Кожухарова.

Според нея децата би трябвало да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, тъй като не боледуват тежко.

„ През цялата пандемия видяхме, че децата не са съществено наранени, децата не са главен източник на зараза и не са децата тези, които заразяват възрастните, а тъкмо противоположното “, сподели проф. Мира Кожухарова.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР