Дори начинаещите ИТ специалисти могат да се похвалят с по-високи

...
Коментари Харесай

Половината начинаещи ИТ специалисти получават до 1500 лв.


Дори начинаещите ИТ експерти могат да се похвалят с по-високи заплати от работещите в останалите браншове (снимка: CC0 Public Domain)

Средната брутна заплата в ИТ бранша е 2,5 пъти по-висока от общата междинна заплата за страната, съгласно данните на Националния статистически институт за септември 2022 година, или 4276 лева Несъмнено ИТ секторът е прелъстителен с високите си хонорари, само че зад цифрите остават скрити доста нюанси.

Национално за удовлетвореността от работното място, инициирано от Career Show, преглежда вероятностите за развиване в ИТ бранша. Анализът на резултатите разкрива забавни елементи за размера на заплащането на ИТ експертите в България и темпа на растеж на заплатата с насъбраните години опит.

Според данните, половината начинаещи ИТ експерти получават чиста заплата до 1500 лева Въпреки това равнището на задоволеност на младшите експерти е високо, а с натрупването на професионален опит ИТ специалистите стават по-склонни да сменят работата си за по-добра оферта.

Въпреки че междинното брутно месечно заплащане в бранша е 4 276 лева, ИТ експерти с до 1 година опит разрушават схващането, че заплащането в сферата е забележително още от началото на кариерния им път. Над 90% от начинаещите ИТ експерти означават, че получават заплата по-ниска от междинната за бранша. Нещо повече, близо половината от тях (43%) са отбелязали, че получават месечна заплата до 1500 лева
още по темата
Все отново, спрямо останалите промишлености, даже начинаещите ИТ експерти могат да се похвалят с по-високи заплати. Ако 43% от тях получават заплата до 1500 лева, при начинаещите специалисти в другите браншове този % е доста по-висок – 76%.

Специалистите в ИТ бранша имат най-хубави вероятности за растеж на заплатата с насъбраните години опит, сочи изследването. Докато едвам 10% от начинаещите експерти получават приблизително или над междинното заплащане за бранша, единствено след 2 години насъбран опит, процентът нараства на 34%. При 5 години трудов стаж в сферата 63% от интервюираните получават междинната за бранша заплата или по-висока. За най-опитните ИТ специалисти – с над 10 години опит – този % е към този момент над 75%.

При интервюираните специалисти от други браншове, размерът на заплатата нараства със доста по-бавни темпове.

Данните от изследването сочат още, че ИТ експертите и експертите по Човешки запаси са най-удовлетворени от изискванията на труд в компанията си. Въпреки това над 80% от интервюираните ИТ експерти са показали фактор, който би ги стимулирал да сменят работата си. Като най-чести аргументи те означават по-високото заплащане и по-спокойната работна среда.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР