Дори и най-красивите мебели няма да изглеждат достатъчно добре, ако

...
Дори и най-красивите мебели няма да изглеждат достатъчно добре, ако
Коментари Харесай

Най-добрите домашни методи за почистване на мебели

Дори и най-красивите мебели няма да наподобяват задоволително добре, в случай че имат следи от занемаряване, петна или повреди. Струва си да ги почистите и поддържате с елементарни, домашно приготвени способи, с цел да могат да бъдат същинска интериорна украса.

В взаимозависимост от материала от който са направени мебелите, би трябвало да процедирате малко по-различно, когато ги почиствате и поддържате. Домакинският прахуляк се утаява върху всички типове мебели, което ги прави грозни. Най-добрият метод да се отървете от него е честото разчистване и измиване на повърхността с черен чай. Достатъчно е да добавите няколко торбички (или към 3-4 чаени лъжички) черен чай към 1 литър вряща вода. След изстудяване, накиснете гъба, забрадка или даже моп във водата, като почистите тъмните дървени повърхности с тях. Това ще отстрани праха, както и деликатно ще освежи и задълбочи цвета им. Струва си да си напомним, че дървените повърхности би трябвало да се навлажняват доста деликатно и по-късно да се избърсват.

Дъбови и други дървени мебели

Популярните и солидни дъбови мебели се почистват най-добре със примес от 1 литър бира, 1 супена лъжица пудра захар и 1 чаена лъжичка пчелен восък. Загряваме всички съставки и слагаме топлата примес върху дъбовите мебели. След изсушаване полирайте с мека забрадка.

Други повърхности от дърво (особено небоядисани) могат да се почистват и поддържат с друга домашно приготвена течност. Правим го, като смесим чаша зехтин с чаша оцет или изцеден лимонен сок. Използвайте добре смесената примес за гланциране на дървени мебели, като употребявате мека забрадка. Течността може да се излее в спрей, като се добави вода и няколко капки ароматизиращо масло (лимон, лавандула). След това напръскваме полученото върху забрадка или непосредствено върху мебел и полираме повърхността с кръгови придвижвания. Благодарение на това получаваме пресен тип и приятна миризма.

Неполирани мебели

Ако имаме неполирани, леки мебели, които са мощно нечисти - измийте ги с топла вода със сапунени стърготини или препарат, като употребявате по-твърда четка. Измиваме пламенно и изплакваме бързо, като избърсваме, с цел да не попие водата и да не потъмнее дървото.

Ако желаеме да предадем на нови или почистени неполирани повърхности в допълнение искра, можем да ги покрием със загрято ленено масло. Използваме четка за това и разтриваме маслото с нея. След 3 дни съберете непотребното масло и изчакайте още една седмица. След това с остра четка, увита във фланелена забрадка, полирайте повърхностите пламенно, до момента в който придобият прелестен искра.

Кожени мебели

Кожените мебели би трябвало да се избърсват допустимо най-често със суха забрадка за събиране на прахуляк. Периодично (например два пъти месечно) си коства да ги избършете с влажна забрадка и по-късно да втриете малко количество пчелен восък. След 2 часа можем да полираме кожените повърхности с вълнен плат.

Трябва също по този начин да помним, че кожените мебели би трябвало да бъдат предпазени от интензивни слънчеви лъчи, защото те могат да изгубят цвета си или да се получи локално обезцветяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР