Дори и да ни поканят, няма да отидем в коалицията

...
Дори и да ни поканят, няма да отидем в коалицията
Коментари Харесай

Няма как да се сравнява Борисов с Кирил Петков и Асен Василев

Дори и да ни поканят, няма да отидем в обединението на Политическа партия с Демократична България – леви са, споделя ръководителят на Съюз на демократичните сили

От 2021 година насам ГЕРБ взе участие на парламентарните избори в коалиция със Съюз на демократичните сили. Дали обаче е допустимо „ синята “ партия да се откъсне от прегръдката на Бойко Борисов – ето какво мисли по въпроса ръководителят на Съюза на демократичните сили Румен Христов.

- Г-н Христов, в този момент има ново обединяване - сред „ Демократична България “ (ДБ) и „ Продължаваме промяната “ (ПП). Поканиха ли ви да участвате в него и да извършите един анти-ГЕРБ блок?

- Не, нямам покана. Но и да имаме покана, „ Съюзът на демократичните сили “ няма да отидем там, тъй като аз виждам сливане на левите сили. Малкото дясно, което беше в „ Демократична България “ в лицето на ДСБ, ще се размие още повече. Ако се направи дребен разбор на обединенията, които сега са в Демократична България, ще се види, че там има една „ зелена “ групировка. А „ зелените “ в целия свят изповядват леви идеи; както се споделя – извън зелени, а от вътрешната страна червени. Имаме и една ляво-либерална групировка в лицето на „ ДА България “, както и част от остарялата десница в лицето на „ Демократи за мощна България “, които са и член на Европейската национална партия. По всички дейности и политики, които организира Политическа партия, аз ги дефинирам като новата левица в България. Те за мен са леви освен по обществената им политика, само че и по паричната и бюджетната политика. Да, с проевропейски поръчки, само че като политики са леви, тъй че място на Съюз на демократичните сили в тази нова групировка не виждам.

- А ГЕРБ дясна партия ли са?

- ГЕРБ е дясно-центристка групировка и това е обикновено. Те дават отговор по-скоро на профила на така наречен национални партии. С огромен електорат са и е обикновено да имат гласоподаватели и от центъра, и по-вдясно. Големите обединения имат по-голяма външна страна и тази външна страна е по-центристка. Но другояче, несъмнено са дясно-центристка групировка освен тъй като са член на Европейската национална партия, освен тъй като ориентацията е прозападна, проевропейска... Виждате и по какъв начин отстояваме концепцията за еврозоната за разлика от много други обединения. Та напълно обикновено е членки на Европейската национална партия, каквито сме ние и ГЕРБ, да бъдат в едно семейство.

- Борисов обаче е упрекван, че е защитил съветските ползи посредством „ Турски поток “. Какво е Вашето мнение?

- Мнението ми е, че той би могъл да се употребява като опция, в случай че се употребява връзката с Турция, изключително след подписването на контракта с „ Боташ “. Мнението ми е, че за него не са харчени бюджетни средства. Той е построен от една комерсиална конструкция и наемът, който получаваме за превозването на съветския газ, след 5-10 години ще изплати тази тръба, а тя е с експлоатационен интервал към 60-70 години. Разбира се, че аз съм срещу Русия и като снабдител на енергоносители, и като агресор в Украйна, като цяло. Но истината е, че би трябвало да се търсят други възможности и опцията през газопреносната система на „ Боташ “, „ Бургас – Александруполис “, азерския газ, несъмнено, втечненият газ. Така че не виждам „ клякане “ на Русия с построяването на този газопровод, който е напълно български.

- А по какъв начин приемате тезата, че прокарването на „ Турски поток “ е било значимо за решението (на Путин) да стартира войната в Украйна?

- Оо, не, не. Несериозно е.

- Освен линията „ ляво – дясно “, в този момент по-актуалното е „ консервативно – демократично “. Съюз на демократичните сили къде се намира и ГЕРБ къде се намира по тази ос?

- Съюз на демократичните сили е изрично при консервативната десница в Европейския съюз. Да, виждам в някои формирования леко прекосяване в центъра за търсене на по-големи маси гласоподаватели, само че за нас това не е задоволително. Ние от позиция на гласоподавателите сме по-малка групировка и изрично ще отстояваме консервативните хрумвания. Знаете, че изрично не подкрепихме Истанбулската спогодба, ние сме за фамилните и християнските полезности, открити в България. Така че дясно-консервативното си е присъщо на Съюз на демократичните сили и на сърцето на седесарите.

- Притеснява ли Ви, че водач на Вашия огромен сътрудник продължава да е Бойко Борисов – много спорна фигура въпреки всичко?

- Не, тъй като на доста огромен %, да не кажа на 100%, ГЕРБ се въплъщава с господин Бойко Борисов, който е създател на тази партия. Той направи задоволително жестове по отношение на другите обединения. Не е народен представител, не е претендент за министър-председател, само че съгласно мен нямаме право да се месим в активността и решенията на другите партии. Все едно аз да кажа кой да бъде водач на Българска социалистическа партия или на „ Демократична България “, или на „ Продължаваме промяната “. Така че господин Борисов си е неоспорим водач на политическа партия ГЕРБ. Голямата маса, които гласоподават, гласоподават значително и по тази причина, че го харесват и е нереалистично да искаш той да се отдръпна. И не би трябвало да се отдръпва, тъй като той е моторът на тази партия, той е визионерът, той е безспорният водач.

- Ако го сравните с Кирил Петков и Асен Василев, кой предпочитате за сътрудник?

- Няма опция за съпоставяне въобще при опита, който натрупа Борисов, и всичко, което направи в страната... неслучайно той беше три пъти министър-председател. 11 години ръководи. Няма подобен в историята, който да е избиран непосредствено – не приказваме за Станко Тодоров, който живя и работи в едни други времена. Така че изрично ми импонира Борисов спрямо тези млади момчета, които имат още доста какво да учат. Имат да учат доста неща. Няма неприятно да има нови политици, въпросът е, че политиката е доста съществено занятие. То желае количествени натрупвания, знания, праволинейност, морал, а на тях им липсват.

- Борисов има по-добър морал от Петков и Василев?

- Ами морално ли е да излъжеш за това, че не си канадски жител?

- Е, той беше подал заявление (за отвод от канадско гражданство).

- Беше подал, само че все още на подаване подаваш погрешна декларация и няколко месеца си министър, без да имаш право по конституция. А медиаторите при доставката на газ, които са забележими и ясни, загубите за България...

- Винаги е имало медиатори, господин Христов, даже и в този момент. А и самият „ Булгаргаз “ е медиатор.

- „ Булгаргаз “ е държавна конструкция. Ето, в случай че желаете, да разясняваме това, което излезе нескрито, с което те се похвалиха в „ Ди Велт “ - че България е изнасяла и оръжие, и гориво за Украйна, единствено че през медиатори. Т.е. ние, от една страна, сме обезпечили тези муниции на Украйна на по-високи цени, тъй като те или техните донори ги заплащат. От друга страна, сме лишили българските предприятия от по-висока облага. И тук главно приказвам за държавното дружество в Сопот. Те можеха да вземат доста по-високи цени, в случай че изнасяхме непосредствено, без да употребяваме медиатори. Така че доста са нещата, които ги разграничават. Не съм им почитател в никой случай. Ще забележим на тези избори какво ще стане, само че аз нямам подозрение, че ние ще бъдем първа политическа групировка и се надявам да създадем държавно управление, тъй като България има потребност от постоянно държавно управление.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР