Дори днес, когато рафтовете на магазините са пълни с всевъзможни

...
Дори днес, когато рафтовете на магазините са пълни с всевъзможни
Коментари Харесай

5 бюти тайни от миналото, които ще ви изумят

Дори през днешния ден, когато рафтовете на магазините са цялостни с всевъзможни козметични артикули, не е доста елементарно да се грижите добре за себе си. Разбира се, в предишното е било доста по-трудно. Но мъжете и дамите постоянно са ценели високо положителния външен тип. В предишното обаче той е претендирал доста старания, а методите, които хората употребявали преди епохи, ще шокират всеки актуален човек. Ето някои от тях.

1. Розмаринът се употребявал за избелване на зъбите

Хубавите усмивки постоянно са били на мода, само че е било мъчно да се приемлив резултат. През Средновековието аристократите и селяните се грижели за зъбите си с кърпи и клечки. За да отстранен плаката, те употребявали паста от въглища, сол и черен пипер.

За да създадат зъбите си идеално бели, те смесвали пепелта от изгорени листа от розмарин, увивали я в забрадка и почиствали зъбите си с нея. А с цел да отстранен неприятния мирис, те дъвчели листа от мента или семена от карамфил.

2. За искра на кожата залагали на смляна креда и оцет

През 17-ти и 18-ти век стартира голям напредък на продуктите за хубост. През това време всички употребявали грим - дами, мъже и даже деца. Бялата мека кожа била непокътнат знак на аристокрацията. За да реализират този резултат, богаташите се мазали с разнообразни кремове, съдържащи евентуално рискови химикали. Най-популярният бюти микс съдържал креда на прахуляк, яйчен белтък и оцет. Кожата изглеждала мека и блестяща. Единственият проблем бил, че лицето се напуквало, в случай че се ухилен.

3. Всички дами си приличали доста

Ако си мислите, че в този момент огромна част от дамите са като клонинги, с помощта на хиалурона и микроблейдинга, през 18-ти век обстановката била много сходна. Тогава се употребявали главно 2 цвята. Ружовете били направени от алено сандалово дърво и кармин. За да създадат специфична паста, те смесвали въпросния прахуляк с грес и оцет. Слоят бил толкоз пълен, че било мъчно да се разграничи една дама от друга.


4. Огледалото било най-скъпата движимост във всеки дом

Днес огледалата наподобяват като изцяло наличен предмет, само че преди 19-ти век множеството хора в никакъв случай не са виждали личните си отблясъци. Първите огледала, направени от стъкло, се появяват през 12-ти век, само че в действителност положителните модели пристигнали през 15-ти век от Венеция. Тези огледала коствали цяло положение. Някои аристократи даже продавали земя, с цел да получат дребен размер от скъпата движимост.

5. Жените бръснели веждите си, с цел да ги нарисуват

През 18 век тъмните вежди, завършени като съвършени полумесеци, били съвременни. За да бъде цветът по-наситен, веждите били изрисувани с въглища, сок от бъз и сажди от маслени лампи. Разбира се, преди този момент космите се премахвали усърдно.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР