Допреди само няколко години въпросът Шпионира ли ви вашата прахосмукачка-робот

...
Допреди само няколко години въпросът Шпионира ли ви вашата прахосмукачка-робот
Коментари Харесай

Домът, моят приятел

Допреди единствено няколко години въпросът " Шпионира ли ви вашата прахосмукачка-робот " би прозвучал като анекдот или имитация, изпаднала от разговор на последователи на тайните теории. В края на 2020 година екип от откриватели от Института по напреднали компютърни науки към Университета в Мериленд, Съединени американски щати, показва, че все по-популярните роботизирани домашен прахосмукачки фактически могат да бъдат хакнати отдалечено, с цел да извършват ролята на микрофони.

" Показахме, че макар че тези устройства нямат микрофони, сме способни да пренастроим системите им за навигация по този начин, че да шпионират диалози и евентуално да разкриват персонална информация ", споделя Нирупам Рой, който е измежду участниците в изследователския екип. Много други устройства, измежду които и кухненският мултикукър, могат да служат за сходни цели. Според екипа тяхното изобретение ще накара производителите " да намерят решения за попречване на този тип офанзиви ".

Голямо проучване за дома на бъдещето, направено от намиращия се в Лондон UCL Institute of Healthcare Engineering, обаче показва, че доста евентуално е в напълно близко бъдеще потребителите да бъдат принуждавани или даже сами с подготвеност да се разделят с част от считаните до скоро за неподлежащи на договаряне персонални данни. В подмяна на изгоди от друго естество, измежду които самостоятелност и качествени медицински грижи в преклонна възраст, по-здравословна домашна среда, по-леко и прагматично взаимоотношение с технологиите, все по-ефективна екосъобразност.
Чаша на изложбата в Лондон споделя какво ще може да прави след още няколко години - да събира информация за виталните параметри на индивида, който я употребява Фотограф: Mike Massaro
Голяма част от изследването беше показано неотдавна под формата на интерактивната галерия Tomorrow`s Home в Museum of the Home в Лондон, основана дружно с компанията The Liminal Space. Не е изненада, че бъдещата визия както съответно за дома, по този начин и за живота по-общо е някъде по средата сред утопията и антиутопията.
Реклама
И въпреки домът през 2050 година към момента да е утопичен, то доста от препоръчаните нововъведения към този момент съществуват или са в напреднал развой на разработка. Според директорката на института професор Ребека Шипли учените там са " в челните редици на напредъка " в региона на изкуствения разсъдък, 3D печата, наносензорите и други нововъведения, които ще оформят живота ни в бъдеще.

Академичните проучвания, в това число и посредством изложбата, търсят по-широка социална полемика за това " по какъв начин домовете ни могат по-добре да поддържат и усъвършенстват нашето здраве и благоденствие ". В случая става въпрос също за метода, по който софтуерните промени могат да ни обиден, вземайки поради и въпроси като поверителността, събирането и боравенето с данни.
Домът на бъдещето ще направи допустимо проектирането на аватари на наши умряли близки Фотограф: Mike Massaro
Сред напълно действителните проучвания на IHE по тематиката са тези на професор Ивана Дробняк върху набор от датчици за хващане на информация от вкъщи и шерването й с медицински експерти. Маниш Тивари работи върху вградени в интерактивна бърсалка тактилни датчици, които биха предотвратили появяването на сериозен здравословен проблем.

Много от въображаемите за момента здравни технологии са внедрени във всекидневни домашен предмети и рутини. Сред тях са изкуствен интелект, който пресъздава мемоари на пациенти с деменция; тоалетна, която може да следи здравословното състояние; четка за зъби, която посредством вградени датчици проучва слюнката и следи за промени в равнищата на бактериите. Прогнозите плануват и AI аватари на умряли родственици, основани въз основата на данните, които са оставили след себе си. Това е и един от вероятните способи за облекчение на възприятието за самотност в застаряващото население.
Тоалетните ще имат датчици, които ще наблюдават избрани индикатори и ще алармират при отклоняване Автор: Mike Massaro Реклама
Тапет проучва преобладаващото в дома въодушевление и се сменя автоматизирано, а " интелигентната " закуска е оптимално персонализирана и съобразена с персоналните здравословни потребности на жителите. Според директорката на The Liminal Space Сара Дъглас дизайнът на дома на бъдещето разполага с огромен капацитет да усъвършенства живота ни " по все по-индивидуализиран и модернизиран метод ", само че тези преимущества водят и до значими етични въпроси. Или, нагледно казано, на коя информация мястото е вътре в нашите домове и какво сме подготвени да оставим пред вратата.

Прогнозата за живота след тридесет години се оформя от три огромни всеобхватни трендове: климатична рецесия, застаряващо население и " четвъртата индустриална гражданска война ", или все по-застъпеното навлизане на технологията за събиране на данни в най-интимните за хората аспекти. Присъствието на разнородни датчици, микрофони, камери и монитори ще бъде доста по-застъпено и в това време по-дискретно интегрирано в интериорния дизайн. Далеч по-модерна версия на виртуалния помощник " Алекса " да вземем за пример би могла освен да разпознава и извършва гласови команди, само че да разграничава силата, интензитета и страстите в гласа.

Доставките с дронове, отглежданото в лаборатория месо и усъвършенстваните персонализирани режими на хранене още повече ще понижат готвенето като ежедневно занятие. В известна степен бъдещето може да докара и до връщане към считани за отживялост практики като ремонт вместо замяна на уреди и предмети, в това число и замяна на облекла като отговор на " бързата мода ".

Един от огромните етични въпроси, които откривателите на бъдещето слагат, е какво ще изгубят хората, които биха предпочели да не се възползват от софтуерните усъвършенствания в подмяна на опазване на неприкосновеността на персоналната си информация. И дали въобще сходно цифрово отшелничество ще бъде допустимо.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Промишленост 3 Икономика 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР