Допълнително държавно финансиране за наука и образование трябва да бъде

...
Допълнително държавно финансиране за наука и образование трябва да бъде
Коментари Харесай

Цветан Симеонов: Допълнителното държавно финансиране за образование да се обвърже с резултати

Допълнително държавно финансиране за просвета и обучение би трябвало да бъде обвързано с постигането на съответни стопански резултати. Такова е мнението на ръководителя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

За БНР Симеонов разяснява тематиката за задълбочаването на връзката сред бизнеса и образованието.

„ За такива сполучливи стъпки можем да посочим предвиждането на обучение по предприемачество 1. клас, даването на опция на хора от практиката да преподават и опцията да се подписват контракти от компаниите непосредствено със студентите “.

Така българската стопанска система ще може да разчита на квалифицирани и добре готови млади експерти. Според бизнеса спомагателното финансиране в системата на образованието и науката би трябвало да бъде обвързано с слагането на справедливи цели и постигането на съответни резултати.

„ Такава една стъпка би трябвало да бъде финансирането на висшите образователни заведения да бъде в три етапи най-малко. Едната фаза, която в този момент отсъства, е последните средства по финансирането на даден студент да бъдат предоставени на висшето образователно заведение тогава, когато година или две по-късно даденият студент след дипломирането намира работа, и по-добро финансиране да има за тези студенти, които намират работа по специалността, което ще бъде най-хубавия аршин, че напъните на преподаватели, на студенти, на работодатели, които ги одобряват, на процедура, не са били на вятъра “, сподели Цветан Симеонов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР