Доминиращото от десетилетия двупартийно мнозинство в Европейския парламент не само

...
Доминиращото от десетилетия двупартийно мнозинство в Европейския парламент не само
Коментари Харесай

"Ройтерс": Три групи в европарламента не стигат за работещо мнозинство

Доминиращото от десетилетия двупартийно болшинство в Европейския парламент освен няма да се резервира след неделните избори, само че и евентуално няма да е задоволително привличането на трета парламентарна група.

Това е прогнозата на организация " Ройтерс " въз основата на разбора на най-новите изследвания за желанията на гласоподавателите в 28-те страни.

Досегашната " огромна коалиция " бе сред Европейската национална партия и Социалисти и демократи (група към Партията на европейските социалисти). " Ройтерс " удостоверява публикуваният от Европарламента събирателен отчет на организация френската " Кантар " от 18 април, съгласно който следва напредък на антиевропейски настроени и сериозни към настоящето положение на съюза извънредно десни и извънредно леви националистически и популистки партии.

Този развой ще отнеме от ЕНП и СиД десетки места и има късмет това да бъде обезщетено от предстоящата увеличена поддръжка за либералите - обичайните от групата АЛДЕ или за придвижването на френския президент Еманюел Макрон. Но за солидно работещо болшинство, което да стопира опити на националисти и евроскептици да блокират работата, ще се наложи привличането и на Зелените. Така може да се доближи проевропейски дял от 56% от евродепутатите. Това болшинство ще може да избере ръководителя на Екологичен потенциал и да управлява дневния ред и законодателните начинания в идващите 5 години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (450)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР