Доминира желанието за политическа промяна - ГЕРБ да слезе от

...
Доминира желанието за политическа промяна - ГЕРБ да слезе от
Коментари Харесай

7 партии влизат в новия парламент, прогнозира Медиана

Доминира желанието за политическа смяна - ГЕРБ да слезе от власт и да има ново ръководство без присъединяване на ГЕРБ. Това демонстрира последното изследване на организация " Медиана ", извършено измежду 920 пълнолетни българи сред 26 юни и 2 юли.

Данните сочат, че гласоподавателите на ГЕРБ, въпреки и намалели, са извънредно стимулирани да гласоподават. При избори през днешния ден поддръжка за партията декларират 22,5% от деклариралите, че ще гласоподават.

За сметка на това мнозина от симпатизантите на останалите партии признават, че към момента се двоумят дали и за кого да гласоподават. На други пък им е безразлично кой ще ръководи, стига това да не е ГЕРБ.

От " Медиана " обрисуват следната картина - мощна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и релативно слаба при гласоподавателите на техните съперници. При това състояние съгласно организацията изборите и борбата за първото място надалеч не са предрешени.

Проучването демонстрира, че все още ГЕРБ (22,5%), " ИТН " (21,7%) и Българска социалистическа партия (20,6%) са с съвсем изравнени позиции и борбата за първото място ще е не сред две, а сред три партии.
 Харалан Александров: Системните партии влизат във форма, това слага на тестване обединенията на митинга Харалан Александров: Системните партии влизат във форма, това слага на тестване обединенията на митинга
" Контекстът на идните избори е доста изменен. Имаме ново държавно управление, към този момент сме в посткоронавирусна обстановка – няма го зат...

" Демократична България " и Движение за права и свободи пък се съревновават за четвъртото място, надлежно с поддръжка от 10% и 11,1%.

Според " Медиана " идващия парламент ще има седем партии, като към този момент " Изправи се! Мутри вън! " (5,1%) и Българските патриоти (4,8%) са над 4 %-ната преграда. От останалите партии най-значимо е наличието на " Възраждане " (2,2%), които биха могли да поднесат изненада.

 Данните демонстрират, че ще бъде невероятно сформирането на ръководеща коалиция, към която и да е от трите водещи политически обединения - без значение от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният излаз от тази обстановка е държавно управление на малцинството, разчитащо на ситуативна поддръжка от " неприемливите " " партии на статуквото " или нови избори, показват от " Медиана "

Според тях изборната интензивност ще бъде близка или даже по-ниска от тази на предходните избори - към 3,1 - 3,3 млн. гласоподаватели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР