Доминиканската република е синоним на Рай – кристално чисти води,

...
Доминиканската република е синоним на Рай – кристално чисти води,
Коментари Харесай

Бягство в топла Доминикана: Извън клишетата за бели плажове и палми

Доминиканската република е синоним на Рай – кристално чисти води, бели плажове, необикновено успокоение и хубост.

Денят, прекаран в излежаване под високите кокосови палми, е идеалното леговище от студената европейска зима.

" В Доминиканската република има над 200 плажа – от известния Плая Баваро в Пунта Кана до Плая Фернанда в Мичес ", споделя пред Euronews Енрике Пенсън, шеф " Икономически изследвания " в Министерството на туризма на страната.

Очарованието ѝ обаче не се изчерпва единствено с плажове. Величествени водопади, национални паркове и ароматни какаови плантации чакат любопитните туристи.

" През 2023 година страната е посрещнала цели 10 милиона гости и това е по този начин, тъй като Доминиканската република има всичко ", добавя Пенсън.

" Освен зашеметяващи плажове, превъзходна природа и благоприятни условия за прекарвания, най-хубавото е топлотата и гостоприемството на доминиканския народ ", безапелационен е той.

Из какаовите плантации

Любителите шоколад наложително би трябвало да се насочат към Сан Франциско де Макорис, в североизточната част на провинция Дуарте.

Какаовите плантации, които съставляват 10% от обилната зелена повърхност на Доминиканската република, са жизненоважни за опазването на естествената среда на острова.

Известен като водещ международен производител на органично какао, той е идеалното място да усетите завладяващия пъстър мирис на непреработените какаови плодове.

Влезте в очарователните " haciendas de cacao ", където посетителите освен преглеждат плантациите и се срещат с процеса на произвеждане на шоколад, само че и имат опция да вземат участие интензивно в развъждането и събирането на какао дружно с локалните производители.

Сред най-популярните какаови плантации е Finca La Esmeralda.

За да се насладите на най-хубавото прекарване, планирайте визитата си по време на интервала на събиране на реколтата, който се организира два пъти годишно – от септември до декември и от януари до май.

Величието на водопадите

Водопадите са една от перлите в живописния пейзаж на Доминиканската република.

Отправете се към полуостров Самана, с цел да намерите " съвършеното комбиниране от красиви плажове и прекарвания ", предлага Пенсън.

Тук можете да откриете очарованието на водопада Ел Лимон, който се извисява на каскади в тропическа среда.

Едно от най-забележителните прекарвания в този район включва конна езда през тучни пътеки, което ви разрешава изцяло да се потопите в зашеметяващата природа.

На полуострова се намира и предпазеният народен парк " Лос Хаитис ". Неговите забележителни варовикови карстови формирания и мангрови горички са послужили като място за снимане на паметния " Джурасик парк ". Древните скални формирания, разпростряли се на повърхност от 1 600 км, датират отпреди 50 милиона години.

На северозапад, покрай Пуерто Плата, ви чака Charcos de Damajagua – сбирка от 27 водопада, които пленяват търсачите на мощни чувства.

Върхът на величието обаче се крие в Salto de La Jalda, най-високият водопад на Карибите, достигащ над 120 метра.

Закътан в националния парк Ла Халда в Мичес, достигането до него е премеждие единствено по себе си. Независимо дали става дума за изящен двучасов преход или за екскурзия с хеликоптер и двата маршрута оферират опция да се запознаете от близко с биоразнообразието на локалната флора и фауна.

Гмуркане в Hoyo Azul, Пунта Кана

Впуснете се в Hoyo Azul в Пунта Кана - хипнотизираща синя пещера, ситуирана измежду буйна тропическа гора.

Ще откриете този прикрит оазис, дискретно скътан в парка Scape, в границите на пленителния регион Cap Cana.

Потопете се в естествените му студени извори с дълбочина 14 метра,  обгърнати от 75-метрова варовикова канара и буйна растителност.

За да стигнете до Hoyo Azul, би трябвало да преминете по провесен мост и да се промушите през градина с орхидеи.

Този неповторим обект съчетава завършения, природа и успокоение в сърцето на завладяващите пейзажи на Пунта Кана.

Микс от култури

Културният синтез на Доминиканската република личи при локалните хора, които с подготвеност споделят своите обичаи с туристите.

Кулинарният пейзаж е комбинация от таино, испанско и африканско въздействие. Националното ядене " La Bandera Dominicana " е комбиниране от ориз, фасул, месо (често пилешко или говеждо) и салата.

Ястията от пресни морски блага, като " pescado con coco " (риба в кокосов сос), превземат вкусовите рецептори с ярките си аромати.

" Рибата от всяко от нашите брегове е главното ни ядене - постоянно прясна, пикантна и допълнена от обичайните ни сосове, приготвени от локални съставки ", споделя Пенсон.

Освен с националното ядене, започнете деня си с " mangú " или се насладете на успокояващото " sancocho " - яхния с разнообразни типове месо и зеленчуци.

За сладко и солено преживяване пробвайте " pastelón de plátano maduro ". Всяка хапка отразява разнообразните културни въздействия, които са формирали доминиканската кухня, което я трансформира в основна част от вашето странствуване в тази оживена карибска дестинация.

В ритъма на бачата и меренге

За да разберете същински същността на доминиканската просвета и насладата от живота, научете стъпките на меренге и бачата - два ярки танцови стила, приети от ЮНЕСКО за нематериално културно завещание.

" Всеки доминиканец на драго сърце ще ви преведе през стъпките на меренге и бачата. Ние носим ритмите на тези танци в себе си, пазим насладата от танцуването и обичаме, когато чужденците демонстрират интерес ", предизвиква Пенсон.

Не пропускайте опцията да посетите фестивалите на меренге, които се организират в разнообразни градове, в това число оживените празненства в Санто Доминго и Пуерто Плата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР