Домейните са домашните адреси на World Wide Web. Всяко присъствие

...
Домейните са домашните адреси на World Wide Web. Всяко присъствие
Коментари Харесай

Покупка или регистрация на домейни?

Домейните са домашните адреси на World Wide Web. Всяко наличие в интернет може да бъде достигнато под адрес, който е неповторим в световен мащаб, състоящ се от име на домейн и домейн от първо равнище (TLD): www.domainname.tld Тези адреси се дават децентрално посредством мрежов информативен център (NIC). Тази издаваща организация е виновна за разпределението на домейни в границите на избрана територия на DNS (система с имена на домейни). DNS е структуриран йерархично, тъй че когато става въпрос за домейн от първо равнище, да вземем за пример.com, всичко, което се намира вляво от този домейн от първо равнище, е подчинено на разпоредбите на съответния мрежов информативен център, който в този случай е компанията, Verisign.
Как компаниите и частните лица получават правата на домейни.com? Регистри, като Verisign, оферират домейни от първо равнище на контролирани цени на регистраторите на имена на домейни (например GoDaddy.com), които от своя страна не престават да продават тези добити домейни на частни лица и компании. Такива регистрации на домейни обаче са вероятни единствено за имена на домейни, които към момента не са декларирани. Тези, които се интересуват от закупуване на към този момент заето име на домейн, би трябвало да намерят сегашния му притежател и да му предложат цена за него. Ще Ви покажем по какъв начин работи този развой в идващите параграфи.
Регистрация на домейн  Регистрирането на домейн е напълно просто начинание и лишава единствено няколко минути. След като сте измислили уместно име на домейн, първата стъпка включва инспекция дали адресът е разполагаем или не. Доставчиците на домейни постоянно имат специфична маска за търсене за тази цел. След осъществяване на търсенето ще се появят резултати, показващи дали мечтаното име на домейн е налично. Обикновено се оферират и различни оферти, ако пожеланото от Вас име на домейн и домейн от първо равнище към този момент са дадени на различен притежател. Разпределението на домейни действа на правилото „ кой превари - той завари “, което прави сбити и запаметяващи се комбинации от думи в известни домейни от първо равнище, като.com или.net, мощно търсена стока. През 2013 година ICANN (Интернет корпорация за дадени имена и номера) показа серия от нови нови домейни от първо равнище за битка с проблемите, произлизащи от подобен дефицит.
След като регистрацията за разполагаем домейн бъде подадена към регистратора, се подава заявление до мрежов информативен център, отговарящ за ръководството на съответния домейн от първо равнище на стремежи домейн. Там се управлява всеобхватна регистрация. Тази база данни „ WHOIS “ е мястото, където се съхраняват всички потребителски данни, в това число информация за контакт. Дори консуматори на домейни, които са поели цялостна отговорност за цялото наличие, което се появява на даден адрес, не се смятат за притежатели на домейни. Вместо това регистрациите на домейни се основават на контракти за наем или лизинг, съдържащи годишни или месечни такси, които не престават да подкрепят финансирането на техническата поддръжка на инфраструктурата. Всяка облага, която потребителят осъществя със своя уеб план, посочен в подобен домейн, остава за него.
Покупка на Въпреки че постоянно приказваме за закупуване на домейни, това, което в действителност се купува и продава, са правата за потребление на тези имена на домейни. Би било по-точно тези покупко-продажби да се опишат като наеми или лизинг. Домейнът се „ продава “, когато регистриран притежател на трансферира правата си за прилагане на „ покупател “. Това обаче не го прави притежател на домейни. Купувачът просто трансферира правата и отговорностите от предходния притежател, в това число месечните или годишните потребителски такси. За да закупят правата за потребление на домейн, перспективните купувачи първо би трябвало да намерят сегашния притежател на стремежи домейн. За уеб сайтове с известни домейни от първо равнище като.com,.org или.net и други информацията за притежателя може да бъде открита посредством търсене в WHOIS  на ICANN. Като опция, частните регистратори, като IONOS, също оферират услуги, които оказват помощ на потребителите да се възползват от тази информация. Но не постоянно купувачите поемат самодейността. Търговските снабдители, профилирани в търговията с домейни, постоянно оферират своите данни за контакт на началните страници на наличните домейни. Това събитие е известно като паркиране на домейни. Освен това има доста платформи, които свързват евентуалните купувачи и продавачи едни с други.
След като и купувачът, и продавачът са се договорили за цена и метод на заплащане, се подписва контракт за покупко-продажба. Той постоянно би трябвало да бъде в писмена форма и да включва формалностите, нужни за транзакцията: по-късно купувачите би трябвало да се записват в съответните си бази данни на WHOIS към мрежовия информативен център като нови притежатели. Това изисква да бъде предаден подписан формуляр за комерсиална поръчка.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР