Доматите страдат от доста специфични заболявания, които, ако не се

...
Доматите страдат от доста специфични заболявания, които, ако не се
Коментари Харесай

Болести по доматите

Доматите страдат от много характерни болести, които, в случай че не се лекуват в точния момент, скапват както типа, по този начин и усета на този потребен зарзават.

В интервала на първичния напредък на домата се усвояват интензивно фосфорът и азотът, а в интервала на узряване на плодовете на растението се усвоява интензивно калият.

Ако растенията не се торят постоянно, а е валял много дъжд, листата на някои от доматите стават жълтеникави. Цветята не се отварят, а бутоните и цветята падат, стъблото не се развива.

 Зелени домати

Това се предизвиква от обстоятелството, че почвата е измита от дъждовете, водата е разтворила и е отнесла на недостижима за кореновата система на домата всички потребни субстанции.

Ако пък листата и стъблата стават синьо-лилави, това значи, че на растенията им липсва азот и фосфор, които подтикват развиването на корените, ускоряването на цъфтенето и на узряването на плодовете.

Прекомерното съществуване на азот си проличава по прекомерното развиване на листата на растението без доста домати по него.

 Домати

Слънчевите изгаряния са доста нездравословни за доматите. Върху доматите се образуват воднисти петна, които при изсъхване се трансформират в дупки с бял или сив цвят върху зелените домати. Върху алените те са с жълт цвят.

Такива петна могат да се появят и след поливане на плодовете на растението с маркуч.

Септориоза е заболяването, която провокира бели петна по листата на доматите. Това е микотично заболяване, което се популяризира интензивно, когато времето е топло и влажно.

При мощно заразяване петната се сливат, като покриват напълно листата и тук-там се стига до почерняване. След няколко дни листата пожълтяват и изсъхват. За битка със септориозата се сменя цялата почва на растението.

Фитофторозът е болест, провокирана от гъбички. Тя се демонстрира с тъмни петна върху листата, стъблото и гниене на плодовете на растението. Болестта трансформира и формата на доматите, тъй като гниенето е надълбоко в плода.

Много постоянно това заболяване поразява първо листата на картофи, а по-късно се трансферира и върху доматите. Затова не се предлага да се садят картофи покрай домати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР