Доматите не узряват? Странната връзка между жега и домати. Мечтаете

...
Доматите не узряват? Странната връзка между жега и домати. Мечтаете
Коментари Харесай

Доматите не узряват? Странната връзка между жега и домати

Доматите не узряват? Странната връзка сред горещина и домати. Мечтаете за градинските домати, откогато търпеливо засяхте вашия разсад за домати през февруари. И напролет и лятото сте били усърдни в грижите за тях.

А към този момент е средата на лятото, а вие към момента не ядете от узрелите домати. Това е съвсем като някой да натисне бутона за пауза върху тях. Имате растения, покрити с огромни, зелени домати , само че червени към момента няма!

Защо доматите не узряват в градината?

Преди да се потопим в този постоянно срещан проблем, дано изясним обстановката малко по-подробно. Не приказваме за буйни доматени растения, които отхвърлят да дават плодове. Имате към този момент доста домати, само че те просто си остават зелени към този момент. А към момента не е краят на сезона, когато това събитие е обикновено.

Не, това, което обсъждаме тук, е, когато е горещо в средата на лятото и би трябвало да сте заринати със сочни и узрели домати. А вместо това растенията ви към момента са покрити със зелени плодове, които отхвърлят да почервенеят.

Жега, горещина, горещина!

За страдание, това е същият проблем и за вашите домати. Може да се изненадате да научите, че най-честата причина за другояче здравите домати да не узреят и да почервенеят е, че на открито е прекомерно горещо. Въпреки че доматите се нуждаят от шест до осем часа цялостно слънце дневно, рисковата топлота може да забави процеса на зреене, а в някои случаи да го спре изцяло.

За да разберем за какво това е по този начин, дано разгледаме по-отблизо какво се случва във вашия домат, с цел да стане той от зелен в червен.

Доматите не узряват – процесът на узряване на домати –

От момента, в който цветът на домата се опраши, са нужни сред шест до осем седмици, с цел да може да узрее този домат до цялостна зрялост. И всичко, което се случва през този интервал от време, се задейства от два значими детайла – топлота и хормони .

Перфектната температура – до момента в който вашите домати се нуждаят от доста слънчева светлина и вода, с цел да порастват, те също се нуждаят от вярната температура, с цел да узреят.

Според публикацията на Марита Кантуел „ Оптимални процедури за узряване на домати “, температурният диапазон за реализиране на „ домати с великолепно качество “ е 15-20C. Това е изненадващо по-ниско, в сравнение с бихте очаквали.

Възможно ли е всеки, който отглежда домати в по-хладна зона с по-кратък вегетационен интервал, да отглежда по-вкусни домати от останалите?

Въпреки че този прозорец ще даде домати с великолепно качество, доматите въпреки всичко ще узреят до най-хубавото си вкусно алено при температури от 16-23 градуса. След като температурите надвишават 23 градуса, процесът на зреене стартира да се забавя. А над 30-32 градуса доматите стопират да зреят изцяло.

Как да използваме листата на доматите по по-различен метод

По-голямата част от времето, належащо на един домат да пораства и узрее, се изразходва тъкмо за това – развъждане. Доматът освен пораства по мярка, само че също по този начин развива семена и „ желе “ вътре. Докато пораства, всеки домат също по този начин основава захари и киселини, които ще повлияят на крайния му усет. Да, усетът на вашия домат се дефинира доста преди доматът да узрее.

След като доматът доближи зрялост или „ зелен зрял “, той стартира да отделя хормон в центъра на плода – етилен . Този значим растителен хормон задейства синтеза на ликопен – каротеноид, който придава присъщия червен цвят на доматите.

Вероятно сте осведомени с ликопена, откакто сте чули за неговите изгоди за здравето на сърцето и способността му да понижава риска от рак. Тъй като доматът създава повече ликопен, той стартира да трансформира цвета си, узрявайки от центъра на открито. Ето за какво от време на време, когато разрежете зелен домат, ще откриете розов руж в центъра.

Топлината въздейства директно върху процеса на произвеждане на ликопен в доматите

По-високите температури ще забавят синтеза на ликопен, което води до по-бавното узряване. Но рискови температури над 32-35 градуса ще спрат узряването на доматите, защото не могат да създават ликопен при тези температури.

Ето за какво е значимо да не прекалявате с подрязването и колтученето на доматите. Доматите въобще не се нуждаят от светлина, с цел да узреят. Необходима е топлината от слънцето, само че както откриваме, не прекалено много.

Трябва да извършите по този начин, че вашите домати да имат сянката на листата над тях, с цел да поддържат плодовете хладни, до момента в който узряват. Слънчевото изгаряне има малко общо с излагането на слънце и повече с топлината, натрупваща се вътре в домата от директното слънце. Тъй като доматът се нагрява вътре, той забавя или стопира производството на ликопен, което води до петниста плът.

Доматите не узряват? Какво можете да извършите по въпроса?

О, това е елементарно. Просто се обадете на слънцето и го помолете да понижи малко градусите за вашия регион. Ха, не би ли било хубаво, в случай че беше толкоз елементарно?

Като множеството неща, свързани с времето, не можем да създадем доста, с изключение на да изчакаме рисковите горещини да преминат. Когато температурите се намалят, естественият развой на зреене ще стартира още веднъж. Докато поддържате доматите си в добра кондиция, поливате и наторявате съгласно потребностите, те ще почервенеят.

Такъв е животът на градинарите на всички места – всички сме подвластни от Майката Природа. Доматите не узряват, само че по какъв начин да накараме доматите да узреят?

Отговорът е, че можете да оберете няколко тъкмо след зрялата зелена фаза. Тоест би трябвало да търсите домати, които са завършили с растежа си и са почнали да изсветляват цвета си. Това се назовава стадий на спиране. Тези плодове ще бъдат по-скоро кафяво-жълти или имат минимум оранжев нюанс.

Как да запазим доматите свежи за дълго време

Поставете откъснатите неузрели домати в книжен плик на стайна температура (20-23 градуса). Направете по този начин, че доматите да не се допират. Опаковането им по този метод ще помогне за задържането на етилена, които се освобождава, което ще форсира процеса на зреене. Не забравяйте, че на този стадий вашите домати нямат потребност от слънце, а единствено от топлота.

Проверявайте доматите си постоянно, с цел да сте сигурни, че не ги оставяте да узреят прекалено много и да станат кашави. Добре е да се знае, че откъснатите домати в етап на спиране ще бъдат също толкоз вкусни, колкото в случай че са узрели в градината.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР