Домати с ориз е една от кошмарните “столски манджи от

...
Домати с ориз е една от кошмарните “столски манджи от
Коментари Харесай

Италиански дни: Пълнени домати с ориз / Pomodori al riso

Домати с ориз е една от кошмарните “столски ” манджи от детството ми. С години не желаех да я подушвам, до момента в който не открих, че е нещо прелестно – елементарно, семпло, на ниска цена и вкусно ядене, чиято по-добра версия съгласно мен са пълнените домати с ориз. Могат да се ядат целогодишно, изключително в сезоните, когато доматите не са доста вкусни.Необходимите артикули:

10 приблизително огромни домата
150 г ориз
3 супени лъжици пармиджано
1 бр. моцарела
1 скилидка чесън
4-5 листенца свеж босилек
сол и черен пипер на усет

1. Отрязва се капаче на всеки домат, издълбава се деликатно с лъжичка, посолява се и се обръща за няколко минути да изтече непотребната вода.

2. Вътрешността на доматите се пасира или нарязва на ситно. В касерола или по-дълбок тиган с 1 супена лъжица зехтин се запържва една скилидка чесън. Добавят се нарязаните домати и се понижава котлонът, до момента в който изври водата най-малко на половина. Посолява се на усет и се прибавя босилекът.

3. Оризът се вари като паста. Изсипва се в тенджера с 2 л вряща подсолена вода и се вари “ал денте ”, т.е. да остане леко корав. Отцежда се, прибавя се към доматите и се разбърква добре. Добавя се и пармиджаното и още веднъж се разбърква.4. Със сместа доматите се пълнят до половината. Във всеки се поставя късче моцарела и се цялостни с ориз догоре, с връх. Нареждат се компактно в тавичка, тъй че да стоят изправени. Пекат се към 30-40 минути на 200-220 градуса. По предпочитание в последните 10 минути могат да се запекат леко и капачките на доматите, с които те да се покрият при сервирането за резултат.

Повече от Елена можете да намерите на страницата на фейсбук блога й Italian Days.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР