Доматеният сок е популярен в целия свят. Поради високото съдържание

...
Доматеният сок е популярен в целия свят. Поради високото съдържание
Коментари Харесай

Здравословните ползи от доматения сок

Доматеният сок е известен в целия свят. Поради високото наличие на антиоксиданти, органични киселини и други съществени хранителни субстанции, доматите могат умерено да се нарекат същински балсам за здраве.

Консумацията на доматената напитка е приблизително от една до четири чаши дневно. Тя може да варира според от времето на годината, климата и персоналните желания. Ето и изгодите от този елексир за здравето:

Антиоксидантни свойства

Доматеният сок съдържа антиоксиданти, в това число ликопен, бета-каротин, витамин С и селен. Те понижават риска от сърдечни болести и защищават организма от свободните радикали, които предизвикват увреждане на клетките.

Подобрява храносмилането

Органичните киселини, които се съдържат в плодовете и сока на доматите, усъвършенстват храносмилателната функционалност. Те подтикват отделянето на слюнка и стомашен сок, което способства за положително храносмилане.

Подобрява здравето на сърцето

Поради високото си наличие на калий доматеният сок усъвършенства здравето на сърцето и оказва помощ за намаление на кръвното налягане. Той също по този начин предотвратява окисляването на холестерола в кръвта, което е една от първите стъпки в образуването на атеросклеротични плаки. Също по този начин доматеният сок има предпазен резултат върху вътрешния пласт на кръвоносните съдове и оказва помощ за понижаване на риска от съсирване на кръвта.

Облекчава умората

Чаша доматен сок дневно може да облекчи умората. Високото наличие на калий и фосфор в този червен сок оказва помощ за облекчение на признаците на стрес, мускулна уязвимост и предотвратява мускулни конвулсии и крампи. Чаша сок дневно освен ще даде на тялото сила, само че и ще помогне да се ободрите.

Ускорява метаболизма

Доматеният сок е с доста ниско наличие на калории. В 100 грама напитка има единствено 18 калории и към 95 % вода. Освен това форсира метаболизма, а високото наличие на фибри в продукта провокира чувство за задоволеност и усъвършенства храносмилането. Ето за какво напитката е подобаваща за тези, които желаят да смъкват непотребните килограми.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР