Домът на една от най-известните породи коне в света -

...
Домът на една от най-известните породи коне в света -
Коментари Харесай

Словения празнува признанието на ЮНЕСКО за прочутите липицанери

Домът на една от най-известните породи коне в света - и седемте страни в района, които в миналото са били част от Хабсбургската империя, имат мотив за празнуване.


Тяхната обща традиция в развъждането на коне от породата липицанер неотдавна беше включена в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание, заяви „ Франс24 “.

Благородните липицанери, са потомци на дълги линии жребци - кръстоска сред испански, арабски и берберски коне, и за първи път са развъждани от Хабсбургския двор през XVI век.

Те са известни с класическите си " въздушни скокове над земята " - поредност от сложни придвижвания, изискващи мощ и точност, при които краката на коня се отделят от земята.

Тази рядка порода - с бяла четина, само че сива кожа - е известна и като кон за карета.

Името произлиза от дребния град Липица, сврян измежду зелените хълмове и буйните гори на Словения.

В живописното селце се намира един от най-старите конезаводи в света, който датира от 1580 година и в който понастоящем се отглеждат повече от 400 коня със синя кръв.

" Това е домът на липицанерите ", сподели словенският министър на културата Аста Вречко преди церемонията на ЮНЕСКО през уикенда.

На събитието участваха осемте страни, които взаимно аплайваха за признание на общото им завещание в региона на отглеждането на животни - Австрия, Босна, Хърватия, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Словения.

За момент времето спря, до момента в който конете и ездачите от осемте народи представяха своята дресура и езда.

" Това са феноменални животни. Начинът, по който са подготвени, и равнището на уменията на ездачите са невероятни ", сподели 42-годишната собственичка на плантация за коне Лора Хайлендър, която пропътува целия път от Съединените щати, с цел да види конете.


" Бях супер разчувствана, че мога да дойда... и да ги видя в подготвителен режим ", добави тя след визитата си в конезавода в Липица.

Конски балет

Тъмна по рождение, козината на липицанерите става бяла, когато станат на към четири години, когато стартира и тяхното старателно образование и се избират най-обещаващите жребци.

" Липицанерите могат да имат мощен характер. Обикновено те са спокойни, от време на време срамежливи. Те са положителни и от нас зависи да разпознаем качествата на всеки кон ", споделя Миро Драгич, началник на екипа от ездачи на конезавода в Липица.

Ако здравето им разрешава, цената на тези атлетични звезди може да доближи до няколкостотин хиляди евро за кон и могат да останат дейни доникъде на 20-те си години.

Само най-хубавите жребци биват обучавани в елитарната " висша школа " на класическата дресура, с цел да овладеят най-после балета на конете, състоящ се от галоп, каприоли и пируети.

Ездачите, които носят фракове и наполеонови шапки с бикорни, също би трябвало да са на във върхова форма, с цел да получат най-хубавото от своите чувствителни сътрудници.

" С конете е като с хората. Има доста външни детайли, в това число времето, които могат да им повлияят ", споделя конярят Амадей Чеж, до момента в който обгрижва един от своите елегантни жребци.

Стопани като Седж прекарват качествено време с тези красиви същества, като се грижат за всяка тяхна потребност " от раждането до края им ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР