Домашното насилие обикновено се случва между двама души - насилник

...
Домашното насилие обикновено се случва между двама души - насилник
Коментари Харесай

Напълно само. Може ли да се защити дете, заснело как баща му бие майка му

Домашното принуждение нормално се случва сред двама души - принудител и жертва. Понякога обаче в стаята има и различен, по-малък човек. Детето може да не търпи физическите удари, само че вижда всичко. В тази история то даже снима видеозапис на татко му, който бие майка му.

Мъж бие брачната половинка си в дома им. Това е постоянно срещана вест в България. По-рядко обаче се случва в обществените мрежи да се появи клип, сниман от дете, който демонстрира акта на похищението.

Такова видео беше оповестено във Facebook през уикенда. То е снимано от 13 -годишната щерка на двойката в дома им в Бобов дол . Момичето изпраща клипа на баба си, която го разгласява в обществената мрежа. Тя споделя, че казусът на домашно принуждение в фрагментите не е единствен.

Новината от Бобов дол идва на фона на за физическо и психическо домашно принуждение през последните месеци. Министерството на вътрешните работи (МВР) регистрира повече докладвани похищения след случая на Дебора Михайлова от лятото на 2023 година Тогава тя с макетен нож, а за това някогашният ѝ другар.

В случая от Бобов дол обаче няма единствено мъж причинител и жена жертва. Има и дете, което става очевидец на похищението против неговата майка. Като подобен момичето се счита за жертва по Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН).

„ За да се стигне до такава степен детето да направи този клип и да го изпрати на баба си, значи никой не му е оказал помощ “, споделя за Свободна Европа Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С. , която оказва помощ на потърпевши от домашно принуждение.

„ За да се стигне до такава степен, това значи, че детето е изцяло единствено. “
Какво се знае досега
В неделя във Facebook групата „ Забелязано в Бобов дол “ е оповестен клип от сцена на домашно принуждение. В него се вижда по какъв начин мъж бие жена, блъска главата ѝ във вратата и дърпа косата ѝ.

Видеото е оповестено от Спаска Цветкова - майката на потърпевшата жена. В описанието Цветкова е написала: „ Най-добрият брачен партньор “, вижте какъв брой доста „ обича “ жена си “. В мненията тя разяснява, че видеото е снимано от дъщерята на двойката - 13-годишно момиче.

Във вторник на на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи се появи информация, че по случая е формирано досъдебно произвеждане за упражнено домашно принуждение.

39 -годишен мъж е предизвикал лека телесна щета на брачната половинка си в фамилното им жилище “, написа в известието. За случая е известена и прокуратурата, а потърпевшата жена е към този момент разпитана.

От районната прокуратура в Кюстендил споделиха за Свободна Европа, че на мъжа е повдигнато обвиняване за нанасяне на лека телесна щета в изискванията на домашно принуждение. Той е арестуван за период от 72 часа и през идващите дни следва да му бъде наложена мярка за неотклонение - задържане под стража.

Срещу мъжа от видеото не са подавани предходни сигнали за домашно принуждение, само че съгласно Цветкова това не е първото сходно посягане. В мненията под клипа тя написа: „ Вече не знам какво да направя, дано да видят какво [той] прави непрекъснато с [майката и детето]. “
Какво следва за децата очевидци
В ЗЗДН написа, че „ за психическо принуждение върху дете се счита и всяко домашно принуждение, осъществено в негово наличие “, а освен похищенията, в които детето е наранено директно.

„ Това, че детето е очевидец на принуждение, без значение против майка му или татко му, се отразява тежко “, споделя Юлия Андонова . „ Може никой да не го е блъснал, само че това не го прави по-малко жертва. “

Затова българското законодателство планува разнообразни ограничения за поддръжка на деца, които са станали очевидци на домашно принуждение. Те би трябвало да получават услуги за отбрана, помощ и поддръжка.

Това включва работа с психолог, присъединяване в стратегия за възобновяване, настаняване в предпазено жилище или спешен център при потребност и така нататък Същите услуги се плануват и за потърпевшия от насилието родител на детето.

Тяхната цел е да оказват помощ и на родителя, и на детето да продължат живота си без принуждение.

„ Това не става с магическа пръчка “, споделя Андонова. „ Нужни са години лечебна работа, с цел да може потърпевшите и очевидците да се възстановят. “

„ Проблем е и това, че не на всички места в България има места, където засегнатите от домашно принуждение могат да получат професионална поддръжка “, прибавя Андонова. Макар тези услуги да се плануват от закона, те не са еднообразно налични в цялата страна.

Друга допустима мярка за отбрана е краткотрайното настаняване на детето при родителя, който не е направил насилието. Със правосъдно решение може да се наложи връзката сред детето и родителя, който е направил насилието, да се случва в предпазена и контролирана среда под надзора на психолог.

Отделянето на детето от родител също е допустимо, само че това е „ най-крайната мярка в закона “, споделя Андонова. „ Тя се ползва единствено когато всички други запаси за протекция са изчерпани - да вземем за пример, в случаите, в които животът на детето е подложен в риск. “

Институцията, която би трябвало да насочи потърпевшото дете към всички тези защитни ограничения, е локалният отдел за протекция на детето към Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). От пресцентъра на АСП Свободна Европа научи, че Отдел „ Закрила на детето “ в Бобов дол се е самосезирал по случая с 13-годишното момиче.

От Държавната организация за протекция на детето също споделиха за Свободна Европа, че са се самосезирали и наблюдават информацията по случая.
Поредният епизод
Случаят от Бобов дол не е изолиран. В същия ден и в същата област органите на реда оповестиха за още един случай на домашно принуждение - 59 -годишен мъж е нанесъл на брачната половинка си удари с тесла по главата. От мъжа са конфискувани револвер и нелегално притежавана пушка.

Докладването на сходни похищения набъбна, откакто насилието против Дебора Михайлова от лятото на 2023 година в цялата страна.

По същото време бяха признати и в Закона за отбрана от домашното принуждение, които плануват по-добра предварителна защита и отбрана на потърпевшите.

С промените беше продължен срокът, в който претърпелите принуждение дами могат да подадат молба за отбрана. Заложи се и основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, както и на Национална осведомителна система , която да събира данни за случаите.

Прилагането на тези нови ограничения обаче се забави с няколко месеца. Националният съвет организира първото си съвещание през февруари, а построяването на осведомителната система стартира едвам този вторник.

Според Андонова, с цел да се обезпечи ефикасна предварителна защита на домашното принуждение и случаите да се лимитират, е нужно всички свързани институции да работят дружно - полиция, обществени услуги, отдели за протекция на детето, учебни заведения и така нататък

Според неправителствени организации за правата на дамите, от началото на 2024 година до момента минимум 3 дами са убити от собствен сътрудник или различен непосредствен мъж. За 2023 година убитите са най-малко 21 .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР