Домашното насилие е един от най-наболелите, но много често и

...
Домашното насилие е един от най-наболелите, но много често и
Коментари Харесай

440 чифта обувки станаха символ на жените, жертви на домашно насилие

Домашното принуждение е един от най-наболелите, само че доста постоянно и неизречени проблеми в целия свят. Един артист в Турция – Вахит Туна, обаче намери начин да даде публичност на казуса, като се обърна към сънародниците си с невероятна арт апаратура от... обувки, озаглавена " Безименна ". Точно по този начин, той закачва 440 чифта обувки на фасадата на постройка Истанбул, като цифрата не е инцидентна – 440 са дамите, убити от съпрузите си по непосилен метод през предходната година в Турция. 



Чуваме много истории за домашно принуждение над дами от всички краища на света, като в това число и у нас казусът е доста наболял. Именно домашното принуждение е една от най-честите аргументи за насилствена гибел при дами. В Турция печалната статистика е сериозна – към 40 % от дамите там са страдали или страдат от домашно принуждение, а в някои случаи краят е драматичен. В устрема си да не остави този проблем подценен, актьорът създава паметник, който никой в никакъв случай не би могъл да пренебрегне.

Той избира обувките с високи токчета като знак на женската мощ и самостоятелност, които всички дами по света би трябвало да имат. 



Тези публични дамски обувки в никакъв случай не са били владеене на жертвите си, само че са знак на погубената им самостоятелност и младост. И неслучайно актьорът не е използвал маратонки, мокасини или " балерини ".

От една страна, би трябвало да се гледа на тях като на директно обръщение, защото Вахит Туна е избрал обувките с токчета и заради естетически аргументи. С тях се реализира по-впечатляваща образно арт апаратура. От друга страна, тези обувки биха могли и да са знак на дамите, които работят и затова могат да се грижат за себе си, без да са подвластни от съпрузите си. 

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР