Домашното насилие бе темата, която дефинира 2023. Тя провокира обществена

...
Домашното насилие бе темата, която дефинира 2023. Тя провокира обществена
Коментари Харесай

21% от жените в България са яли шамари от партньора

Домашното принуждение бе тематиката, която дефинира 2023. Тя предизвика социална сила, която сподели, че българското общество е европейско. Това съобщи Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) по време на полемика, отдадена на домашното принуждение. Според него политиците не са употребявали тази сила. Трябва да продължим тези старания тази тематика да стои на дневен ред, уверен е той.

Ръководителят на представителството на Европейска комисия в България Бойко Благоев уточни, че тематиката за домашното принуждение е наболяла. По данни на Евростат 21% от дамите в България са претърпели принуждение от сътрудник по време на връзка. Заедно би трябвало да работим по тези проблеми, сподели още той и акцентира, че битката с домашното принуждение е предпочитана тематика за Европейска комисия. Европейски Съюз си е сложил амбициозни цели в битката с домашното принуждение. Подкрепата е всеобхватна, посочи Благоев. Предстои да бъде призната Директива по тематиката, която би трябвало да бъде превозена в законодателството на страните членки.

Гергана Георгиева от Института по обществена администрация прикани за неотстъпчивост към тези прояви. 400 служители са подготвени по тематиката за домашното принуждение.
 В 285 лечебни заведения жертвите на принуждение могат да търсят помощ
В 285 лечебни заведения жертвите на принуждение могат да търсят помощ

Медицинска помощ може да получи и здравнонеосигурено лице

Георги Николов , заместник-министър на правораздаването, поздрави участниците във форума. Темата за домашното принуждение не следва да бъде оставена в страни, счита той. Тя е съществена тематика, касаеща публичните връзки, по мнението му. Убеден съм, че институциите работят и се усъвършенстват, сподели Николов, като акцентира какъв брой значима е ролята на неправителствения бранш за предварителна защита на домашното принуждение. Засилени са ограниченията за протекция на лицата, които са в риск , регистрира заместник-министърът. Предприемат се редица действия за връщане на жертвите към естествен метод на живот. Институциите вършат нужното, разяснява още Николов. Държавата ще продължи да работи поредно и настойчиво за премахване на това уродливо събитие в нашето общество, увери той.

През предходната година 20 дами са били убити от колегата, а 1400 са записаните случаи на принуждение вкъщи.
 Мобилно приложение обезпечава отбрана и анонимност на жертвите на домашно принуждение
Мобилно приложение обезпечава отбрана и анонимност на жертвите на домашно принуждение

Повече от 16 години Министерство на вътрешните работи е ангажирано с предварителната защита на домашното принуждение

Имаме сериозен проблем с домашното принуждение, счита и Илияна Бойчева , анализатор.

Колективното внимание към домашното принуждение е от решаващо значение за основаването на ефикасни механизми, ориентирани освен към забележимите му проявления, само че и към главните обществени фактори, които го поддържат, съгласно ЦИД. Постоянството на вниманието на жителите обаче е основно значимо , с цел да се подсигурява, че страната извършва задължението си да следи за ефикасността на тези механизми.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР