Домашните Wi-Fi рутери вече присъстват масово в домовете и са

...
Домашните Wi-Fi рутери вече присъстват масово в домовете и са
Коментари Харесай

Как да подобрим позицията на рутера у дома

Домашните Wi-Fi рутери към този момент участват всеобщо в домовете и са едни от най-незабележимите устройства. Хората нормално се сещат за тях единствено, когато има проблем с интернет връзката.

Най-разпространеното разбиране е, че рутерът просто се включва, настройва еднократно, оставя се някъде да не пречи и той ще си прави работата. Това може и да е по този начин, само че местоположението на рутера е от огромно значение за ефикасното разпространяване на безжичния сигнал.

Повечето домашни рутери са планувани да разпръскват сигнал до към 45 метра на закрито. В реалност обаче дистанцията може да се окаже много по-къса, според от доста фактори, в това число вида и дебелината на стените, типа и количеството на предметите и обектите сред рутера и устройството и други Ситуацията може да е още по-сложна, когато става дума за по-големи къщи на два или повече етажи, като тогава даже може да се наложат спомагателни аксесоари за увеличаване на сигнала. Това обаче е ход, който малко на брой подхващат.

Затова е значимо разположението на рутера да е добре подбрано, отбелязва CNET. Логиката споделя, че би трябвало да е на централно място, с цел да може оптимално отмерено да покрива сигнала. Ако рутерът бъде комплициран да вземем за пример в левия завършек на дома, огромна част от сигнала, ще отива отвън него, а отсрещната страна може да се окаже с незадоволително съответно покритие за висока и постоянна скорост.

Понякога обаче това не е оптимално, защото ще е обвързвано с пробутване на по-дълги кабели с повече дупчене и преместване - все неща, които притежателите на домовете избират да заобикалят. А при някои по-големи домове, част от тях имат зони, в които хората прекарват повече време и надлежно там би трябвало да има по-добър сигнал, в сравнение с да вземем за пример в по-отдалечени пространства за предпазване. Затова позицията на рутера би трябвало да се съобрази и с тези фактори.

Друга рекомендация е рутерът да се сложи по-високо. Обикновено хората вършат противоположното и слагат устройството допустимо най-ниско и прикрито в долап или за д някоя мебел. Всъщност, слагането на рутера най-отгоре на въпросния долап може още веднъж да го направи съвсем незабележим, само че и ще помогне за по-ефективно разпространяване на сигнала.

Също по този начин е целесъобразно рутерът да не се слага покрай друга електроника, изключително безжични клавиатури, мишки, телевизори  тъй наречените Те могат да си попречат на ефикасната работа, изключително за по-старите рутери, които работят единствено на 2.4GHz.

Трябва да се обърне внимание и на разположението на антените на рутера. Хората постоянно ги разполагат в самобитна хемисфера. Всъщност, доста по-добре е антените да са перпендикулярни една по отношение на друга и да покриват хоризонтала и вертикала. Тук се изисква и малко самообладание на правилото проба-грешка до момента в който се откри най-хубавата класификация, само че ще си коства, с цел да се откри разположението за оптимална скорост из целия дом.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР