Домашната луканка ще ни излезе по-евтино тази година, изчисляват майсторите

...
Домашната луканка ще ни излезе по-евтино тази година, изчисляват майсторите
Коментари Харесай

Домашната луканка ни излиза по-евтино тази година

Домашната луканка ще ни излезе по-евтино тази година, пресмятат майсторите на деликатеса в пловдивските села. Причината е, че цената на свинското се е сринала. По-евтино може да се откри даже и телешкото, което не се отглежда толкоз всеобщо.

„ В региона се продават свине по 4 лв. живо тегло. Фермерите нямат пазар и са обезверени. Предлагат да ви докарат месото до вратата, без значение къде се намирате, единствено с цел да не фалират”, описа пред TrafficNews Йордан Атанасов.

Причината за ниската цена тази година е свръхпроизводство на свинско месо в целия Европейски съюз. Другият проблем е, че главният експорт е за Китай, а страната затвори границите си. В същото време звук зърно е скочил от 250 на 500 лв..

„ Телешкото върви сред 3.80 и 4.00 лв. живо тегло. С повече търсене обаче може да се откри и за 3.50 лева.”, изяснява Атанасов.

Той към този момент е приготвил домашната луканка. Казва, че употребява рецепта от своята баба. Обяснява, че най-важно е качественото месо, по тази причина постоянно залага на българското. Сега доста хора поставят селитра – за цвят и усет. Според него обаче тя единствено скапва суджука, по тази причина и не я употребява. Другата специфичност е да се изберат вътрешности. Мъжът нормално купува така наречен чозове – говежди дебели вътрешности.

Важно е също до момента в който съхне, през 1-2 дни луканката да се смъква и да се „ разточва” с дървена точилка, с цел да се изкара въздухът и да им се придаде плоска форма.

Ето и рецептата:

Необходими артикули: 10 кг говеждо месо, 7 кг тлъсто свинско месо, 500 гр сол, 80 гр черен пипер, 60 гр кимион, 60 гр захар.

Начин на подготвяне: Месото се нарязва на парчета, които се омесват добре с подправките и се оставят в хладно помещение за 24 часа, с цел да се овкусят.

След това месото се смила на машинка с изострен нож, с цел да не се мачка и се оставя да престои още 24 часа.

Със сместа се пълнят говеждите дебели вътрешности, авансово накиснати в хладка вода и нарязани на части с мечтаната дължина. Червата се връзват от едната страна и се пълнят постепенно и компактно, като се внимава да не се допусне въздух в обвивката.

Напълнените части се връзват плътно и се прави закачалка от връв.

След това частите се надупчват с игла, с цел да се в профил попадналият в обвивката въздух, нанизват се на пръчки на разстояние 10 см едно от друго и се окачват на изсъхнало и проветриво място да съхнат.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР