Домашната котка - верен спътник, деликатен приятел и пухкаво топче

...
Домашната котка - верен спътник, деликатен приятел и пухкаво топче
Коментари Харесай

Добра идея ли е домашната котка да излиза навън?

Домашната котка - правилен сателит, внимателен другар и пухкаво топче на уюта в дома. Но дали е добра концепция да разрешаваме на нашите котки да излизат на открито?

Този въпрос поражда доста разисквания и отзиви измежду стопаните на котки, ветеринарите и обществото като цяло.

За да разберем по-добре тази деликатна тематика, би трябвало да разгледаме какви са преимуществата и рисковете при излизането на котката на открито.

Плюсове при излизането на котката

Предимствата на излизането на котките на открито са ясни и постоянно са съчетани с естествения инстинкт на котката да изследва и територията й. Ето някои от тях:

Физическа интензивност

Котките са игриви и любопитни същества. Като излизат на открито, те могат да се забавляват и да бъдат физически дейни, като скачат, ловят птици или играят с други котки. Това ги прави по-спокойни и сдържани вкъщи. Котките, които излизат на открито, демонстрират по-малко деструктивно държание вкъщи. Тогава е по-рядко котката да драска дивана, да счупи нещо или да копае в саксиите.

Психологически тласък

Излизането на котката на открито може да даде психически тласък, като многообразие и нови обекти за проучване, които могат да поддържат интереса и мозъка на котката.

Социализация

 Домашна котка на открито Снимка: suetot/ pixabay.com

Когато котките излизат на открито, те имат опция да се срещат и споделят с други котки. Това може да бъде потребно за тяхната социализация и основаване на нови връзки.

Рискове при излизането на котката на открито

Въпреки тези преимущества, има и съществени дефекти и рискове, свързани с излизането на котките на открито:

Рискове за здравето на котката

Изложаването на котката на външни детайли усилва риска от пострадвания от други животни, отравяне от токсични за котките растения или химикали, заразяване с котешки паразити и заболявания, както и произшествия.

Котката може да изчезне

Котките, които имат свободен достъп до външния свят, могат елементарно да се изгубят, да бъдат откраднати или да се разболеят надалеч от вкъщи.

Необходимост от котешки ваксини и обезпаразитяване

 Котка на каишка на открито

Котките, които излизат на открито, изискват постоянни имунизации и обезпаразитяване, с цел да се предпазят от разнообразни болести и паразити.

Следователно, решението дали да позволим нашата котка да излиза на открито би трябвало да бъде взето с огромно внимание и след взимане поради на всички опасности и изгоди. Важно е да се обезпечи уместно образование и подготовка, както и да се вземат ограничения за понижаване на риска от пострадвания и загуби.

Ако живеете в градска среда или в регион със мощно придвижване, може да бъде по-подходящо да ограничите достъпа на котката до външния свят, като предоставите други възможности за физическа и ментална стимулация в домашна среда.

В последна сметка, значимо е да се помни, че решението за излизането на котката на открито зависи от самостоятелните потребности и условия на фамилията и котката сама. Съобразете се със препоръките на ветеринаря си и вземете осведомено решение, което ще обезпечи сигурността и благополучието на вашата домашна фаворитка.

Вижте също по какъв начин да разхождате котката на каишка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР